Przyszłość zaczyna się dzisiaj, nie jutro. Jan Paweł II
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam !
|
|
Offline |
Dodany dnia 11 lutego 2016 21:57
|
Stary Wyjadacz Wrocław Mój blog: kliknij! Postów: 303 Data rejestracji: 06.09.12 |
Witam Widzę że ciekawy temat o wędzeniu się rozwinął, mam w tej materii niezłe doświadczenie ale znam ludzi którzy mają większe. Wklejam poniżej ciekawe informacje i wskazówki spisane przez mojego znajomego który trudni się budową wędzarni i otwiera niedługo centrum wędzarnicze we Wrocławiu. Jeśli chodzi o wędzarnię to pochwalę się może jeszcze dzisiaj swoją którą mam koło domu. Muszę tylko poszukać zdjęć Wskazówki i namiary na mojego znajomego poniżej "Mogę powiedzieć, że jestem projektantem i konstruktorem różnego typu wędzarni. Wiedza, którą nabyłem to wynik przeczytania ogromu książek na temat wędzenia, wielu rozmów z doświadczonymi ludźmi z przeróżnych zakamarków świata, a przede wszystkim; niezliczonej ilości godzin spędzonych na wędzeniu, projektowaniu i prototypowaniu. Cały ten czas i doświadczenia pozwoliły mi ustalić jedną pewną kwestię: Wyrób, a także wędzenie mięs, ryb, suszenie owoców i grzybów; to SZTUKA. SZTUKA, w której główną rolę odgrywa wiedza i doświadczenie, bo wędzenie bez tej wiedzy może być dla nas szkodliwe i TO BARDZO ; szkodliwe dla naszego zdrowia. Jednakże jak mawiał Kwiczoł z filmu Janosik, są trzy prawdy: PRAWDA, TYŻ PRAWDA I G….O PRAWDA. Każdy ma prawo wyboru; ja jestem za TYŻ PRAWDA. Do wędzenia potrzebne jest narzędzie, jakim jest wędzarnia. I tu pojawia się nam pytanie: Jaką kupić lub zrobić i z czego najlepiej? Ale zanim o samej wędzarni; trochę o rodzajach wędzenia: RODZAJE WĘDZEŃ: 1. Wędzenie dymem zimnym o temp ok 18-24C 2. Wędzenie dymem ciepłym o temp ok. 24-40C 3. Wędzenie dymem gorącym o temp ok. 40-60C 4. Wędzenie z równoczesnym pieczeniem temp 40-60, a ostatni etap 10-15 minut 90C Ważne jest także pytanie co robić z wyrobami po wędzeniu, bo niektóre z nich trzeba poddać obróbce cieplnej, aby były przyswajalne i strawne dla organizmu. A tu potrzebna jest temperatura wewnątrz wyrobu 71C (parzenie w wodzie), która niszczy zawarte w mięsie drożdże, pleśnie, jad kiełbasiany, a jednocześnie nie pozbawia mięsa witamin i minerałów. Teraz zostaje nam pytanie: Jaką wędzarnię wybrać lub zrobić. Mogą to być wędzarnie: 1. Z piecem pośrednim 2. Z piecem bezpośrednim 3. Z piecem z rurą 1; 1,5mb 4. Wędzarnię ocieplaną lub nieocieplaną 5. Wędzarnię murowaną lub z drewna 6. Czy wędzarnie z blachy czarnej lub kwasoodpornej, ale tu wchodzi przedmiot ;Matematyka ile i dlaczego tak drogo? Jest to szerokie zagadnienie, bo do w wędzeniu ważna jest przede wszystkim : - TEMPERATURA, - CZYSTY DYM błękitny dymek; i możliwość panowania nad tymi zjawiskami. To pozwoli nam uwędzić pyszne wyroby, o czystym, złotym kolorze wędzonek lub suszonek i niezapomnianym zapachu. Może zacznę od tego, jakiej wędzarni NIE KUPOWAĆ: 1. Z płaskim dachem (Skropliny, które zbierają się pod dachem skapują bezpośrednio na wyroby, co powoduje wytwarzanie się kwasu octowego, który tworzy zacieki na naszych skrzętnie przygotowywanych wędzonkach, a także sprawia, że kwaśnieją. Uwaga: Szkodliwe dla zdrowia!! 2. Wrogiem wędzenia jest wilgoć w dymie, która możesz być spowodowana przez: mokre drewno (znów kwaśnienie!!), nieobsuszone wyroby przed wędzeniem 3. Nie wybierajmy wędzarni z drzew iglastych takich jak: sosna, świerk, modrzew itp. Żywica w procesie termicznym, przy wyższym temperaturach, jest TRUJĄCA dla organizmu ! Wędzarnia dla Amatorów Dobrego Jedzenia POWINNA POSIADAĆ: 1. Skośny dach z regulacją przepływu dymu i temperatury (skośny dach powoduje, że skropliny spływają po bocznych ściankach komory, a nie na wędzonki) 2. Powinna być ocieplona wełną, aby nie było różnic temperatury na ściankach (bo zbiera się woda i np. wędząc zimą; na Święta ; nie możemy uzyskać odpowiedniej temperatury. 3. Wymiar komory wędzarniczej powinien dążyć do kwadratu, a jej optymalna wysokość to minimum 1m (2-3 poziomy do zawieszania wyrobów + możliwość zawieszenia okazałej rybki w całości ) - kwadrat powoduje lepszą penetrację dymu w komorze, a co za tym idzie temperatura w komorze rozłożona jest równomiernie. 4. Powinna posiadać; i jest to BARDZO WAŻNE ; siatkę filtracyjną, w którą sypiemy drobny żwir (wys. 5-10mm); przechodzący przez nią dym oczyszcza się z substancji smolistych oraz drobnych paprochów drzewnych, powstających przy spalaniu. Żwir jest również deflektorem, który rozprasza dym w komorze, a na żwir spada z wędzonek niepożądany tłuszcz. Taki zanieczyszczony żwirek możemy w każdej chwili wyrzucić i wymienić na nowy; nawet podczas wędzenia. 5. Przed komorą wędzarnią powinien być szyber, którym regulujemy dopływ dymu i temperatury (przypominam: dążymy do błękitnego dymku i polaryzacji temperatury. 6. Doprowadzenie temperatury i dymu do komory wędzarniczej. Pytanie czy wybrać: - wędzarnię z piecem pośrednim - wędzarnię z piecem bezpośrednim - wędzarnię z rurą i piecem zewnętrznym; z rurą ocieplaną czy nie Tu uznaję zasadę ;tyż prawda, gdyż każda z tych wędzarni (oczywiście poprawnie zrobiona), będzie spełniać swoją funkcję. Wybór należy do Ciebie. 7. Spalanie drewna, zrębków, wiórów, dokładanie do paleniska dodatków aromatycznych podczas spalania, takich jak np.: ; zioła, jałowiec, drewno owocowe, winorośla; (tyż prawda) - drewno (suche, bez kory) - drzewo liściaste - drzewo owocowe To sztuka AROMATU. Świetnym rozwiązaniem byłby tutaj piec pośredni z pojemnikiem na wióry (moim zdaniem super rozwiązanie) 8. Przed włożeniem wędzonek do wędzarni, należy rozgrzać wędzarnię do min. 60C! Jeśli chcemy jeść i podawać na stół swojej rodzinie, dzieciom, znajomym, klientom nasze wyroby; miejmy pewność, że to, co podajemy jest ZDROWE. Zachowujmy rozsądek, higienę, miejmy głowę na karku, zarówno przy wyrobie własnych wędlin jak i wyborze wędzarni. Pamiętajmy, wędźmy zgodnie z wiedzą wędzarniczą! P.S. Nie będę robić tutaj komukolwiek reklamy, ale wiem gdzie taką wędzarnię kupić najlepiej; jeśli chcesz wiedzieć napisz do mnie na priv. Postaram się pomóc każdemu Miłośnikowi Wędzenia. Pozdrawiam, Antek. " Tyle wykładu od mojego znajomego jak ktoś chce namiary na niego to można pisać na priv. Filip |
|
|
Offline |
Dodany dnia 11 lutego 2016 22:17
|
MOD GRUPA --- XxX --- Oborniki śl Mój blog: kliknij! Postów: 3191 Data rejestracji: 08.09.13 |
Wielkie dzięki za pomoc widzę że w razie potrzeby mam się do kogo zwrócić z zapytaniem, wędzarnię wykonam sam , trochę się oczytałem o zasadach budowy by nie postawić ładnego ale niemającego nic wspólnego z wędzarnią mauzoleum będzie to wędzarnia Z piecem z rurą 1; 1,5m oczywiście ocieplona i wyłożona drewnem temat dachu mnie zaskoczył że ma być skośny bo o tym nigdzie nie wyczytałem a jest to logiczne teraz dla mnie że tak to powinno wyglądać jak piszesz no i żwirek super sprawa jako filtr i deflektor tylko kwestią paleniska mnie nurtuje dawać szamot czy nie ,zdania są podzielone wiem że musi być duże, wielkością zbliżone do komory wędzarniczej, wałkowałem też temat spalania drewna - produkty i warunki spalania i wędzenia, ale na razie chcę sie skupić bardziej na stronie technicznej a że wędzenie to sztuka wiem, teraz po zgłębieniu tematu dopiero to do mnie dotarło
Jestem tu dla siebie, ale przede wszystkim dla innych |
|
|
Offline |
Dodany dnia 11 lutego 2016 23:08
|
Stary Wyjadacz Wrocław Mój blog: kliknij! Postów: 303 Data rejestracji: 06.09.12 |
Więc moje mauzoleum wędzarnicze, mojego pomysłu i projektu wygląda tak: Żeliwne drzwiczki do paleniska i wyczystki pochodzą z początku XXw. Na All lub giełdach staroci do kupienia od 100 zł , podobnie jak te od komory wędzarni, drewno i zawiasy oczywiście trzeba było dorabiać żeby stylowo pasowało. Stół i ława na wymiar i pod zamówienie, rysowałem, rozmieszczałem w altance potem wycinałem szablony tak aby wszystko dopasować i zgrać następnie wysłałem szablony do rzemieślnika od mebli ogrodowych. Jeśli chodzi o kamień to mogę śmiało powiedzieć że 80% ułożyłem sam Kamień jakiego użyłem to łupek szarogłazowy z Jenkowa, kupowałem bezpośrednio w kopalni, bo mam jeszcze z niego płot przed domem. Przy bezpośrednim zakupie to wychodzi nawet 4 razy taniej, trzeba tylko ogarnąć sprawę transportu, ale na szczęście mam kumpla z HDS + 8T transport ;o) Dach czego nie żałuję powierzyłem profesjonalistom, podpatrywałem dużo żeby następnym razem może spróbować samemu bo lubię manualne rzeczy ale do tego to jednak za krótki jestem ;o) Trzeba dużo więcej podpatrywania plus praktyka. Komin okazał się za krótki i od tego stanu co widać dwa razy musiałem go podwyższać, żeby było bezpiecznie i aby dobrze wyglądało. To co pod żółtą plandeką to trzcina na dach (jeden przedłużany i podwyższany mercedes sprinter) Zabrakło i dowieźli jeszcze pół busa ! Panowie od strzechy przyjechali tydzień przed Bożym Narodzeniem i robili 3 dni od 8.00 do 16.00 akurat trafili taką pogodę, że jak zaczynali było -16C a najcieplej to -11C ale ponoć nie było im zimno bo przyzwyczajeni ;o) Zresztą tak biegali, że zdziwiłbym się jakby im było zimno. Tak to wyglądało 5 lat temu po skończeniu. Teraz dach nieco sciemniał i jest więcej zieleni dookoła.Nazywam to średniowieczną altanką z wędzarnią i cały czas tak mi się to podoba że jakbym miał kiedyś budować następny dom to chyba tylko w podobnym stylu ;o) A wyroby , no cóż nie będę się reklamował bo już mam czasem problem ze znajomymi których po poczęstowaniu bardzo szybko przybywa ;o). A już przed świętami ...Filipku a może uwędził byś nam rybkę ?? i przez 3 dni nie wychodzę spod strzechy , ale jaka satysfakcja potem ... |
|
|
Offline |
Dodany dnia 11 lutego 2016 23:22
|
Stary Wyjadacz Wrocław Mój blog: kliknij! Postów: 303 Data rejestracji: 06.09.12 |
Darek , co do paleniska to zupełnie nie rozumiem dla czego miałoby być wielkością zbliżone do komory wędzarniczej. U mnie ma może 15% objętości komory i pasuje, kanał mam trochę za krótki bo niecały metr i jak wędzę na zimno do 30 C to muszę strasznie pilnować temperatury bo łatwo przedobrzyć . |
|
|
Offline |
Dodany dnia 12 lutego 2016 10:22
|
Podglądacz po nawróceniu Postów: 125 Data rejestracji: 30.12.15 |
Gratuluje Filip średniowiecznej altanki. Świetny pomysł i wykonanie. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 12 lutego 2016 17:27
|
MOD GRUPA --- XxX --- Oborniki śl Mój blog: kliknij! Postów: 3191 Data rejestracji: 08.09.13 |
phil-wroclaw napisał(a): Darek , co do paleniska to zupełnie nie rozumiem dla czego miałoby być wielkością zbliżone do komory wędzarniczej. U mnie ma może 15% objętości komory i pasuje, kanał mam trochę za krótki bo niecały metr i jak wędzę na zimno do 30 C to muszę strasznie pilnować temperatury bo łatwo przedobrzyć . No Panie rozwaliłeś mnie tymi fotkami ta budowla jest super , za mało powiedziane jest bajerancka mnie niestety nie stać na takie cudeńko i muszę coś skromniejszego wybudować myślałem też o wkomponowanie wędzarni w narożnik altany którą mam zamiar w przyszłym roku postawić, lecz wszystko jeszcze w głowie się projektuje biorę rożne opcje pod uwagę bo potem będzie za późno , co do paleniska to wyczytałem niby w fachowej literaturze że palenisko musi być na tyle duże by drewno leżało na żarze i swobodnie sie tliło bo gdy palenisko jest małe drewno spala sie jak w piecu chodzi o odbicie ciepła tu cytat: Uzyskanie odpowiedniej ilości i jakości dymu wędzarniczego zapewnia nam odpowiedni proces spalania, a więc w zależności od użytego rodzaju drewna otrzymamy odpowiednia temperaturę i dym o różnych walorach, bukietach smakowych oraz kolorystycznych. Podstawową zasadą budowy paleniska jest jego wielkość, czyli jak największa powierzchnia komory paleniska w której, dochodzi do jak najmniejszej kumulacji temperatury w ścianach paleniska. Negatywne rozwiązania to paleniska w których żar, bezpośrednio ma styczność ze ściankami paleniska i nagrzewa ścianki, kumulując ciepło w samym palenisku jak i części kanału dymnego. Rozgrzane palenisko powoduje zawsze spalanie pełnym płomieniem drewna lub dopalaniem powstałego dymu. Proces dopalania powstaje po dłuższym użytkowaniu wędzarni, a zamknięcie szczelne rozgrzanego paleniska z włożonym drewnem zaowocuje pirolizą. Pozostaje również problem utrzymanie odpowiedniej temperatury w komorze zarówno latem jak i zimą. Paleniska małe blaszane lub betonowe itd., wkopane w ziemie oddają duża ilość ciepła i nie kumulują ciepła z powodu obecności wód gruntowych i gruntu pochłaniającego ciepło. Uzyskując odpowiednią temperaturę w komorze, znacznie przekraczamy temperaturę spalania drewna. Jednak korzystanie z takiego rozwiązania jest kłopotliwe w eksploatacji przez dalsze schładzanie spalonych gazów w kanale dymnym umieszczonym w ziemi. Panuje opinia, że takie paleniska są stabilne mierząc temperaturę w komorze, lecz nie jesteśmy w stanie odpowiednio kontrolować procesu spalania w przedziale temperatury do 500 st. Pozostaje eliminacja kumulacji ciepła przez zwiększenie gabarytów paleniska tak, aby ścianki paleniska nie stykały się bezpośrednio z żarem i spalanym drewnem. Palenisko musi również posiadać możliwość oddawania nadmiaru ciepła na zewnątrz jak i dostarczyć odpowiednią ilość energii cieplnej do komory wędzarniczej przy niskiej temperaturze spalania opału. Tą właściwość uzyskamy poprzez rozgarnięcie odpowiedniej ilości żaru w palenisku, lub usunięcie jego nadmiaru. Zatem palenisko oprócz rozmiarów musi mieć możliwość szybkiego i bezpiecznego usunięcia żaru i wychłodzenie paleniska. Do konstrukcji paleniska nie używamy rusztów z pieców grzewczych. Małe ciasne paleniska są przeznaczone do kumulowania energii cieplnej w ściankach i zabudowie. Zamykając drzwiczki rezygnujemy z naturalnego chłodzenia powietrzem i podnosimy dodatkowo temperaturę spalania. Nagromadzona energia cieplna ściankach paleniska dodatkowo oddawana, dopala substancje lotne – składniki dymu wędzarniczego:, aldehyd mrówkowy, wyższe aldehydy, ketony, kwas octowy , związki żywiczne oraz alkohol, a więc istotne w procesie wędzenia. Dlatego dmucham na zimne i robię spore palenisko
Jestem tu dla siebie, ale przede wszystkim dla innych |
|
|
Offline |
Dodany dnia 12 lutego 2016 20:36
|
Weteran Malinówka Wielka Mój blog: kliknij! Postów: 527 Data rejestracji: 03.02.11 |
Piękna, taka wędzarnia to super sprawa. U mnie brat cioteczny planuje budowę U nas na wiosce coś podobnego Już wiem jakie zdjęcia pokaże mu na projekt👍👍👍👍 |
|
|
Offline |
Dodany dnia 13 lutego 2016 00:22
|
Weteran --- XxX --- Radom Postów: 569 Data rejestracji: 16.02.14 |
Kapitalna wędzarnia Filip.Satysfakcja z projektu i wyrobów a na dodatek nie banalna ozdoba posesji.Brawo! |
|
|
Offline |
Dodany dnia 13 lutego 2016 17:37
|
Fusionista --- XxX --- Wrocław Mój blog: kliknij! Postów: 1749 Data rejestracji: 01.03.13 |
Zaskoczony jestem Filipie taką wędzarnią. Normalnie jest przepiękna. Nigdzie czegoś takiego nie widziałem i będę opowiadał znajomym co wędzą w beczkach i szafkach BHP |
|
|
Offline |
Dodany dnia 13 lutego 2016 19:26
|
Stary Wyjadacz Wrocław Mój blog: kliknij! Postów: 303 Data rejestracji: 06.09.12 |
Dzięki Panowie ! , tak sobie patrzę na te zdjęcia ..., tak piękna,cały czas mi się podoba ;o) Darek , ten wywód który przytoczyłeś, przekonuje mnie jednak ja daję rady ograniczać temp spalania szczelnym zamykaniem drzwiczek paleniska i wyczystki. Mogę powiedzieć że te dolne od wyczystki robią mi jako szyber i jak przykręcę w nich śrubę ( bo mają takie pokrętło domykające ) to jestem z stanie ograniczyć dopływ tlenu tak że ogień przygasa i tylko się tli. Pomimo tego że mam krótki (za krótki) kanał to i tak daję radę tak dopilnować temp w wędzarni że płaty łososia na zimno wędzę 25-30 C nie przekraczając 33-35 bo się białko ścina. |
|
Przejdź do forum: |
Temat | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |
---|---|---|---|
sygnalizator brań bezprzewodowy zrób to sam | Podpórki sumowe, sygnalizatory elektroniczne | 36 | 01 listopada 2017 08:57 |
Łowienie stacjonarne Multiplikatorem ?? | Wędziska sumowe do połowów stacjonarnych | 14 | 08 lutego 2013 00:14 |
Zrób to sam, podwodny spławik z dozownikiem dipu. | Hand Made - Rękodzieło wędkarskie | 49 | 01 lipca 2012 16:34 |
BATYMETRIA ZRÓB TO SAM | Poradniki wędkarskie | 2 | 02 czerwca 2012 03:24 |