Pesymistą jest ten, kto przedwcześnie ujawnia prawdę. -Cyrano De Bergerac
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam !
|
|
Offline |
Dodany dnia 13 lutego 2016 20:13
|
MOD GRUPA --- XxX --- Oborniki śl Mój blog: kliknij! Postów: 3191 Data rejestracji: 08.09.13 |
gdzieś wyczytałem że zastosowanie kolana w krótkim przewodzie powoduje taki efekt jak dołożenie sporego odcinaka rury, zastanawiam się nad gatunkiem drewna jakim mam wyłożyć komorę dębina była by super, ale jest droga no ale coś muszę tam zamontować po przeliczeniu i wstępnym wymiarowaniu dotarło do mnie że tanio nie da się tego wybudowaćsamego klinkieru będzie potrzeba minimum 1000 sztuk, ale teraz czytam , czytam by jak najmniej błędów popełnić , zastanawiam się nad szybrem w przewodzie dymnym czy z kwasiaka? czy gotowy taki jak stosuje sie w kominkach - rura fi 200 żaroodporna blacha ale tylko 2mm gruba, czy zwyczajna stal lecz minimum 6 mm? co sądzisz Filipie o tym?
Jestem tu dla siebie, ale przede wszystkim dla innych |
|
|
Offline |
Dodany dnia 14 lutego 2016 11:25
|
Stary Wyjadacz Wrocław Mój blog: kliknij! Postów: 303 Data rejestracji: 06.09.12 |
Z tym kolanem to może być prawda . Co do drewna w komorze to wydaje mi się to nieco dziwnym pomysłem. Wszystkie które widziałem i użytkowałem miały w środku stalowe ściany. Drewno wydaje mi się trochę mało trwałe do tego celu, ja czasami wędząc mięsa (boczek, kuraka) na samy końcu go jeszcze podpiekam tak aby mieć pewność że wysoka temperatura dotarła w każdą część mięsa i zabiła potencjalne bakterie. Nie muszę potem parzyć produktów. Po prostu przeważnie wędzę do bezpośredniego szybkiego spożycia a nie po to aby miesiącami trzymać w lodówce. CO jakiś czas trzeba komorę oskrobać z sadzy stąd też myślę że drewno - nie bardzo. Mam szyber na rurze przy wylocie z wędzarni który ma mi niby służyć do przytrzymywania dymu (intensyfikacji) aromatu ale praktycznie nie używam go , moim zdaniem powoduje to skraplanie się pary z dymem i takie kiszenie w tym potraw co nie jest zdrowe, ale w tej materii może coś źle robię więc nie będę się tu do końca wypowiadał. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 14 lutego 2016 11:41
|
MOD GRUPA --- XxX --- Oborniki śl Mój blog: kliknij! Postów: 3191 Data rejestracji: 08.09.13 |
No widzisz jest wiele opinii na temat wędzenia , sposobów budowy wędzarni jedni tak piszą ,drudzy tak i bądź tu człowieku mądry myślę ze trzeba tak ją zbudować by bez problemu można osiągnąć odpowiednie parametry i je utrzymać, lecz jak widzę to temat rzeka, chyba zostanie mi dochodzenie do sedna metodą prób i błędów tak myślę czy pod komorą nie zrobić paleniska - awaryjnego do wędzenia na gorąco a drugie z przewodem dumnym, zawsze była by alternatywa koszt to tylko dodatkowe drzwiczki co sadzisz o tym? a deski w komorze ? no niby łatwiej utrzymać stałą temperaturę w chłodne dni i zapobiegają skraplaniu na ściankach a szybrem niby należy tak manewrować by osiągnąć optymalną temperaturę, na razie jeszcze w lutym zamierzam wybetonować płytę pod wędzarnię a z początkiem marca zakupić klinkier może jeszcze uda się to w lutym
Jestem tu dla siebie, ale przede wszystkim dla innych |
|
|
Offline |
Dodany dnia 20 kwietnia 2016 21:18
|
MOD GRUPA --- XxX --- Oborniki śl Mój blog: kliknij! Postów: 3191 Data rejestracji: 08.09.13 |
Wreszcie prace przy wędzarni ruszyły i wnętrze paleniska Czasu brak pogoda nie dopisuje ale coś tam dłubię
Jestem tu dla siebie, ale przede wszystkim dla innych |
|
|
Offline |
Dodany dnia 20 kwietnia 2016 23:18
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Dariusz Kucharski napisał(a): No widzisz jest wiele opinii na temat wędzenia , sposobów budowy wędzarni jedni tak piszą ,drudzy tak i bądź tu człowieku mądry myślę ze trzeba tak ją zbudować by bez problemu można osiągnąć odpowiednie parametry i je utrzymać, lecz jak widzę to temat rzeka, chyba zostanie mi dochodzenie do sedna metodą prób i błędów tak myślę czy pod komorą nie zrobić paleniska - awaryjnego do wędzenia na gorąco a drugie z przewodem dumnym, zawsze była by alternatywa koszt to tylko dodatkowe drzwiczki co sadzisz o tym? a deski w komorze ? no niby łatwiej utrzymać stałą temperaturę w chłodne dni i zapobiegają skraplaniu na ściankach a szybrem niby należy tak manewrować by osiągnąć optymalną temperaturę, na razie jeszcze w lutym zamierzam wybetonować płytę pod wędzarnię a z początkiem marca zakupić klinkier może jeszcze uda się to w lutym Co do technologi wykonania to nie doradzę ale powiem co wiem ,bo zadymiam jakieś 10 lat a przede mna ojciec jakieś 20 lat ,w tej samej wędzarni zbudowanej z blachy w kształcie prostokąta ,palenisko dl. ok 160cm . Kazda wędzarnie da się opanować ,nie ważne z jakiego będzie materiału wykonana - to tylko kwestia czasu by dojść do wprawy . Czyli poznanie jak zachowuje się dana wędzarnia podczas rożnych warunków atmosferycznych -(wędzę w zimę przy minus 20 jak i w lato przy plus 30 ,) oraz techniki wędzenia -czytaj dozowania ognia w palenisku i przewiewu w komorze wędzarniczej. Co do skraplania sie na ściankach wilgoci to według mnie wina lezy po stronie użytego paliwa- za mokre. ew ze obsuszonego wkładu. Ale od razu dodam ja wędzę tylko na gorąco czyli w przedziale 40-95stC a tak to wygląda [img][/img] |
|
|
Offline |
Dodany dnia 21 kwietnia 2016 10:03
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Robercie tym zdjęciem sobie przechlapałeś Ile ja bym dał za takie coś u siebie
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 22 kwietnia 2016 10:25
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Artur masz gdzie wędzić ?-podwórko ? Wystarczy beczka metalowa na cegłach z wyciętym dnem i paleniskiem Jak nie masz to możesz zakupić-zrobić mala wędzarnię mobilna i wędzić na stacjonarnych zasiadkach sumowych heh przyjemne z jeszcze przyjemniejszym . |
|
|
Offline |
Dodany dnia 22 kwietnia 2016 10:32
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Ja już chyba jestem zbyt leniwy żeby łowić stacjonarnie U mnie nie mam gdzie niestety
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 22 kwietnia 2016 21:44
|
MOD GRUPA --- XxX --- Oborniki śl Mój blog: kliknij! Postów: 3191 Data rejestracji: 08.09.13 |
Robert Godles napisał(a): Dariusz Kucharski napisał(a): No widzisz jest wiele opinii na temat wędzenia , sposobów budowy wędzarni jedni tak piszą ,drudzy tak i bądź tu człowieku mądry myślę ze trzeba tak ją zbudować by bez problemu można osiągnąć odpowiednie parametry i je utrzymać, lecz jak widzę to temat rzeka, chyba zostanie mi dochodzenie do sedna metodą prób i błędów tak myślę czy pod komorą nie zrobić paleniska - awaryjnego do wędzenia na gorąco a drugie z przewodem dumnym, zawsze była by alternatywa koszt to tylko dodatkowe drzwiczki co sadzisz o tym? a deski w komorze ? no niby łatwiej utrzymać stałą temperaturę w chłodne dni i zapobiegają skraplaniu na ściankach a szybrem niby należy tak manewrować by osiągnąć optymalną temperaturę, na razie jeszcze w lutym zamierzam wybetonować płytę pod wędzarnię a z początkiem marca zakupić klinkier może jeszcze uda się to w lutym Co do technologi wykonania to nie doradzę ale powiem co wiem ,bo zadymiam jakieś 10 lat a przede mna ojciec jakieś 20 lat ,w tej samej wędzarni zbudowanej z blachy w kształcie prostokąta ,palenisko dl. ok 160cm . Kazda wędzarnie da się opanować ,nie ważne z jakiego będzie materiału wykonana - to tylko kwestia czasu by dojść do wprawy . Czyli poznanie jak zachowuje się dana wędzarnia podczas rożnych warunków atmosferycznych -(wędzę w zimę przy minus 20 jak i w lato przy plus 30 ,) oraz techniki wędzenia -czytaj dozowania ognia w palenisku i przewiewu w komorze wędzarniczej. Co do skraplania sie na ściankach wilgoci to według mnie wina lezy po stronie użytego paliwa- za mokre. ew ze obsuszonego wkładu. Ale od razu dodam ja wędzę tylko na gorąco czyli w przedziale 40-95stC a tak to wygląda [img][/img] Robercie to masz wielkie doświadczenie w tej dziedzinie, wyroby wyglądają przepięknie i smakowicie , ja już też robiłem wyroby i teraz kiełbasa czy szynka ze sklepu przestały mi smakować dlatego postanowiłem zbudować wędzarnię , piszesz że palenisko masz 160 cm od wędzarni, jak dobrze zrozumiałem czyli wedle niektórych teoretyków nie powinno to działać, ja mam palenisko 120 cm od wędzarni, myślę że bedzie ok jutro jak pogoda pozwoli podgonię robotę przy wędzarni trochę kosztuje to pracy taką sobie wymyśliłem i teraz trzeba się natyrać ale nic darmo niema myślę że w razie czego będę mógł zwrócić się o radę do ciebie
Jestem tu dla siebie, ale przede wszystkim dla innych |
|
|
Offline |
Dodany dnia 23 kwietnia 2016 10:10
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Tez jak zaczynałem to duzo czytałem itd .niektóre porady sa pomocne ale tak jak pisalem trzeba dojsc samemu do tego co i jak . Moj sąsiad ma beczkę metalowa .Wędzarnia mała, bo mieszka sam i nie musi robić tyle ton co ja i palenisko ma 40cm od beczki i tez daje rade. Ja będę chciał zrobić teraz taki kombajn z 3 zbiorników po gazie, ew po zbiornikach od wody . Duzy zbiornik postawiony na pionowo - jako wędzarnia ,połączony z mniejszym na poziomo jako grill i połączony z mniejszym jako palenisko do wędzarni coś na podobe tego [img][/img] |
|
Przejdź do forum: |
Temat | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |
---|---|---|---|
sygnalizator brań bezprzewodowy zrób to sam | Podpórki sumowe, sygnalizatory elektroniczne | 36 | 01 listopada 2017 08:57 |
Łowienie stacjonarne Multiplikatorem ?? | Wędziska sumowe do połowów stacjonarnych | 14 | 08 lutego 2013 00:14 |
Zrób to sam, podwodny spławik z dozownikiem dipu. | Hand Made - Rękodzieło wędkarskie | 49 | 01 lipca 2012 16:34 |
BATYMETRIA ZRÓB TO SAM | Poradniki wędkarskie | 2 | 02 czerwca 2012 03:24 |