Czym jest człowiek, jeśli dlań dobrem i wartością czasu jest sen i pokarm? Bydlęciem — i tyle. Autor: William Shakespeare
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Potrawy tradycyjne
|
|
Offline |
Dodany dnia 11 listopada 2013 02:22
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Choć powieki podpieram już zapałkami jeszcze jeden b.prosty przepis na mięso tym razem tzw dojrzewające. Składniki 1,5 kg schabu (chudego nie przerośniętego),sól oraz inne przyprawy wg upodobania ( stosuję no paprykę,chili,majeranek,jałowiec,pieprz gorczycę wszystko w proszku) Schab myjemy obieramy z białej błony ( nie koniecznie) a następnie osuszamy. Następnie dokładnie obtaczamy w przygotowanej mieszaninie zapraw i do lodówki. Po 12 godz. odlewamy wodę którą wycisnęła z mięsa sól a następnie schab na kolejne5 dni znów do lodówki. Po 5 dniach mięsko pakujemy w rajtuzę (przekładając tak aby było 5 warstw) na sznurek i w chłodne miejsce koniecznie z przewiewem na kolejne 5 dni. Po tym czasie rajtuzy wyrzucamy a powstały wyrób pakujemy na kolejne min 2 dni do lodówki. Potem już tylko pakujemy do przełyku. Dobre jako zakąska do gorzałki.Smacznego |
|
|
Offline |
Dodany dnia 11 listopada 2013 02:27
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Cześć idę już spać |
|
|
Offline |
Dodany dnia 13 listopada 2013 20:48
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
SCHAB GOTOWANY -2 kg schabu b/k lub chudej szynki - 2 l wody - 1/4 szklanki soli - 1 łyżeczka cukru - 1łyżka pieprzu ziołowego - 2 łyżki papryki słodkiej - 2 łyżeczki majeranku - 4 ząbki czosnku, kulki ziela ang, liście laurowe -2 łyżki majonezu Mięso oczyścić z tłuszczu. Resztę składników zagotować. Do gotującej zalewy włożyć mięso i gotować 20 min pod przykryciem. Odstawić w chłodne miejsce na 10 godz. i znów gotować 20 min. Odstawić ponownie na 10 godz. Wyjąć , osuszyć ręcznikiem i pałaszować . Można podawać [podgrzane] do obiadu. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 14 listopada 2013 21:59
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Znów moja kolej? No dobrze. Kupujemy 1,5 kg bardzo chudego brzucha i średniej wielkości polędwicę w Łodzi nazywa się nie wiedzieć czemu żydowska. Brzuch przecinamy wzdłuż tak aby powstała kieszeń, następnie dobrze płuczemy i osuszamy.Podobnie postępujemy z polędwicą. W międzyczasie przygotujemy mieszankę soli z ziołami i przyprawami ( ilości nie podaję każdy wie co i jak lubi) Brzuch dokładnie obtaczamy w powstałej mieszaninie i na noc do lodówki.Rano w kieszeń pakujemy polędwiczkę,rolujemy i sznurkujemy jak szynkę i do piekarnika o temp 180.Polewamy wodą i płynem z wytopienia tłuszczu.Jak będzie miękka wyjmujemy studzimy i do gardła. Pycha |
|
|
Offline |
Dodany dnia 24 listopada 2013 19:36
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Ja boczuś [boczek]piekę na różne sposoby.Ale wolę sam, dobrze wypieczony . Kawał boczku tak około 2kg nacieram solą i przyprawami do mięsa , marynuję na sucho[ tylko sól i przyprawy] minimum 2 dni i piekę w tem 200st około 2 do 2,5 godz. Czasem nacieram solą i przyprawami wg upodobań i grubo posypuję czosnkiem pokrojonym w plastry wymieszanym z majerankiem. Zawijam w folie odstawiam na dobę i piekę do miękkości. A jak mam cieńszy to tak samo go przyprawiam, tylko jeszcze posypuję lekko żelatyną i roluję. Po zrolowaniu przewiązuję i piekę w folii lub w rękawie. Rodzinka lubi pieczony boczek nadziewany -2 kg boczku cieńszego -1/2 surowej białej kiełbasy -sól i przyprawy[ pieprz ziołowy, popryka mielona, majeranek, czosnek] -łyżka żelatyny Boczek solę i nacieram lekko przyprawami, odstawiam na dobę. Na boczek rozsmorowywuję kiełbasę , posypuję żelatyną , roluję i przewiązuję nicią masarską. Piekę w folii lub rękawie do miękkości. Jak nie mam dobrej surowej kiełbasy to mielę mięso ,przyprawiam jak kiełbasę[ na kg mięsa; 1,5 dag soli, 2 gr pieprzu , 2 ząbki czosnku] i tym nadziewam. Robię tego farszu więcej ,mrożę i mam "gotowce" do zapiekanek i spagetii . |
|
|
Offline |
Dodany dnia 24 listopada 2013 22:45
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Czemu ma służyć żelatyna w pieczonym? Nie spotkałem się z jej dodawaniem. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 24 listopada 2013 23:11
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Teraz szynka dla bardzo cierpliwych. Składniki : Szynka z kością (najlepiej cała noga),15 kg soli (niejodowanej) lub więcej w zależności od wielkości nogi. pieprz, ziele angielskie, czosnek 2- 3 duże główki,gorczyca, jałowiec. Nogę w drewnianej skrzyni dokładnie obsypujemy solą (musi być przykryta) i przyprawami. Skrzynię zabezpieczamy np gazą (stosuję kupioną za parę groszy w metrach b drobną moskitierą) i do piwnicy na 2-3 miesiące ( temp ok 4 stopni)Uwaga co dwa dni nogę trzeba przekręcać.Po tym czasie nogę na hak w przewiewne miejsce (piwnica też trzeba zabezpieczyć) Zabezpieczenie zrobiłem z paru listewek kupionych w Costoramie i pozostałości moskitiery. Po pół roku szynkę można zdegustować. Wytwarzania tego specjału nauczyli mnie na Litwie.Teraz już wiecie czemu niektóre szynki w sklepie kosztują po 170 zł za kg.Ale warto pycha.(Uwaga pierwszą musiałem zutylizować) |
|
|
Offline |
Dodany dnia 24 listopada 2013 23:14
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Zbigniew Konarzewski napisał(a): Czemu ma służyć żelatyna w pieczonym? Nie spotkałem się z jej dodawaniem. Po wystygnięciu mięso dobrze ściśnięte nie rozpada się. Żelatyna wiąże warstwy faszerowanego. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 24 listopada 2013 23:17
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Mam jeszcze ochotę zrobić prawdziwego litewskiego kindziuka ale nie wiedzieć czemu moja lepsza połowa życia jak przeczytała składniki uciekła z kuchni.To jakieś nowe zjawisko w domu bo jak przywożę z Litwy to muszę ją odganiać kijami Nie skutkują nawet argumenty,że przytyje. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 25 listopada 2013 20:42
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Rozumiem że przyjeżdżacie do Poznania na targi i wcinamy te pyszności??
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
Przejdź do forum: |
Temat | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |
---|---|---|---|
Potrawy mięsne - sposób pozyskania mięsa. | Kulinaria | 10 | 22 maja 2014 22:07 |