Dieta doktora Kwaśniewskiego | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Prawda ma tylko jedną twarz, a kłamstwo ma ich wiele. -Monteskiusz


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Dieta doktora Kwaśniewskiego

Filipka

Offline

Zasady diety optymalnej opracowanej przez dr Jana Kwaœniewskiego zwracają uwagę na spożywanie białka (Oklaski, tłuszczu (T) i węglowodanów (W) w odpowiednich proporcjach, które powinny wynosić: 1:2,5-3,5:0,8. Oznacza to, że na 1 gram spożytego białka powinno przypadać w diecie od 2,5 do 3,5 grama tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów. Taka proporcja, przy założeniu, że białka i tłuszcze są głównie pochodzenia zwierzęcego, ma zapewnić prawidłową pracę organizmu w początkowym okresie żywienia optymalnego. Po okresie przejśœciowym zapotrzebowanie na białko stopniowo zmniejsza się. Wówczas proporcja między białkiem a węglowodanami może być nawet 1:1 lub 1:1,5 (delikatne odchylenia od tych proporcji mogą wynikać również z właściwości psychofizycznych człowieka, warunków śœrodowiskowych oraz chorób, na które dana osoba cierpi).

Dieta optymalna, zwana również żywieniem optymalnym, jest dietą wysokotłuszczową. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem pożywienia. Najwyższą wartoœść biologiczną mają tłuszcze zawarte w żółtkach jajek i szpiku kostnym, a także w maœle, łoju wołowym i baranim, smalcu gęsim, słoninie, smalcu wieprzowym. Z tłuszczów rośœlinnych pewne zastosowanie w diecie optymalnej ma oliwa z oliwek i olej słonecznikowy (margaryna nie jest zalecana ze względu na spory wysiłek organizmu podczas jej trawienia). Można też spożywać orzechy lasowe, włoskie, ziarna sezamu, wiórki kokosowe, które zawierają sporo tłuszczu. Nie jest natomiast zalecany olej kukurydziany i olej z wiesiołka.

Najlepsze węglowodany zawarte są w skrobi – są wolno trawione i wolno oddawane do krwi, zwłaszcza w obecnośœci tłuszczów, co zapobiega między innymi nagłemu wzrostowi glukozy we krwi po posiłku i nagłym jej spadkom między posiłkami. Najgorsza z węglowodanów jest fruktoza, czyli cukier zawarty w miodzie, słodkich owocach czy cukrze buraczanym. Białko jako materiał do budowy oraz przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartoœć biologiczną; powinno to być białko zwierzęce. Zgodnie z zasadami żywienia optymalnego organizm nie potrzebuje dużo białka (od 30 g do 50 g na dobę), niemniej w chorobach, w których występują widoczne niedobory białka można początkowo zwiększyć jego spożycie do 100-130 g na dobę. Im białko wartośœciowsze (z żółtek, wątroby, nerek), tym można spożywać go mniej. W diecie nie ma ograniczeń co do liczby spożywanych posiłków, można jeœć wszystko, co jadalne na diecie optymalnej, w takich ilośœciach jakich organizm potrzebuje – oczywiœście bez przejadania się i przy zachowaniu proporcji pomiędzy B, T, W na dobę.

Żywiąc się optymalnie nie musisz zwracać uwagę na kilokalorie, ważne by kupować produkty i spożywać posiłki, które dostarczą organizmowi odpowiednich składników odżywczych (białka, tłuszczu i węglowodanów) w odpowiednich proporcjach. Przygotowywane potrawy są proste, a produkty z których się je przygotowuje nie są wyrafinowane ani drogie (często są to produkty „tradycyjnie pogardzane”, takie jak łój, smalec, podroby). Na diecie optymalnej człowiek nie potrzebuje soli, dlatego unika się jej stosowania, jedynie dla walorów smakowych. Złe samopoczucie i dolegliwośœci jakie mogą pojawić się na początku diety (mimo przestrzegania zasady proporcji B:TWazelina) mogą śœwiadczyć o „przestawianiu” się organizmu na inny sposób trawienia. Ocenia się, że osoby będące na diecie, których organizmy tego wymagają, mogą schudnąć do 5 kilogramów miesięcznie. Natomiast osoby, które mają niedowagę, mają szansę optymalnie przytyć.

Produkty zalecane dla człowieka przy żywieniu optymalnym:
•wszystkie rodzaje serów
•dużo jaj, powyżej 4 na dobę
•podroby, galarety, mięsa, chrząstki, tłuste rosoły
•każde mięso, najlepiej tłuste, wieprzowe
•wszystkie wędliny – salcesony, pasztetowa, pasztety
•ryby, konserwy rybne
•drób, tłusta gęœ, kaczka
•dużo tłuszczu: masło, smalec, słonina, smalec z gęsi
•mleko lub œmietana 0,5 l/ dobę
•wszystkie jeżyny, grzyby
•ziemniaki (tylko w postaci frytek na smalcu)
•dużo płynów – bez cukru
•orzechy, słonecznik, majonez


Produkty niezalecane dla człowieka przy żywieniu optymalnym:
•cukier, słodycze
•miód
•owoce i przetwory owocowe: miód, kompot
•ryż i kasze
•chleb i pieczywo
•ciasta, kluski, potrawy mączne
•ziemniaki
•mączka ziemniaczana, budyń, kisiel
•groch, fasola
•inne produkty pochodzenia rośœlinnego
•słodzone płyny
•sól według smaku aż do zaprzestania soli do potraw


Ja jestem optymalny od ponad roku i czuję się œświetnie. Tak z ciekawoœci dodaje temat może tu spotkam jakiegoœ kompana Usmiech

Filip, jak obiecujesz że poprawisz swojego posta z błędów to proszę rób to!!!
Michał
 

Michal Gorski

Offline

Filip, masz jeszcze parę minut na edycję posta. Coś Ci się wykrzaczyło i zniknęła literka "ą". Popraw to.
Catch & Release
Kajtek...
 

Piotrek Rosinski

Offline

Filip, a jak z wagą?Może jakiś jadłospis zaproponujesz?
Lucek
 

Michal Gorski

Offline

To ja zaczynam się stosować Usmiech Muszę przytyć parę kg Usmiech
Catch & Release
Kajtek...
 

Filipka

Offline

Z 111 kg schudłem do 95 kg i taka waga mi się utrzymuję.
Ponoć przy moim wzroście 188cm to tylke powinienem ważyć.
Właśnie Michał nie wiem jak jest z tyciem bo ani ja ani nikogo kogo znam to nie interesowało. Ale znam ludzi osobiście co wyleczyli trądziki , nadciśnienie itp.
Mam też znajomą co już jest 15 lat na tej diecie i nawet podczas ciąży mimo sprzeciwów wszystkich nie odpuszczała. Teraz ma trójkę totalnie zdrowych dzieciaczków.

My z żoną mamy w planach wyleczyć się z alergii. Przy moim uczuleniu na pyłki i wilgoć oraz grzyby żyjące w tych okolicznościach siedzenie na rybach może być męczące
 

Filipka

Offline

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

ŚNIADANIE (do wyboru):
- jajecznica z boczkiem (15 dag boczku, 2 jaja i 1 żółtko), - kromka chleba biszkoptowego (do 10 białek dodaj szczyptę soli i ubijaj, dodając po 1 żółtku, dosyp 1/2 szklanki mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, wlej 1/2 kostki stopionego masła i wymieszaj - piecz 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni), - herbata bez cukru - omlet z 3 jajek z zielonym groszkiem, szklanka herbaty z cytryną lub bez - 1 placek ze śliwkami
Placek ze śliwkami (4 porcje)
- 450 g śliwek - 1 łyżka wody - słodzik - 4 cienkie kromki chleba - 2 łyżki margaryny Śliwki przekrój na pół, usuń z nich pestki, włóż do rondla i zalej wodą. Duś, aż zmiękną, dosłódź do smaku. Chleb posmaruj margaryną. 2 kromki ułóż na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia, odpowiednio przykrawając. Włóż śliwki. Pozostałe 2 kromki pokrój na cienkie paski i połóż na śliwkach. Oprósz 1 łyżeczką słodziku i piecz 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
OBIAD (do wyboru):
- 1 i 1/2 szklanki białego barszczu z kiełbasą, plastrami boczku wędzonego i 1 plasterkiem słoniny, 30-proc. śmietaną i jajem - 40 dag golonki ugotowanej z przyprawami (golonkę zalej zimną wodą, dodaj włoszczyznę, cebulę, kolendrę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz - gotuj do czasu, aż zmięknie), podawanej z sosem chrzanowym - 1 szklanka bulionu z 2 żółtkami, 1 plaster pieczeni karkowej, 1 porcja frytek smażonych na smalcu, 2 łyżki marchwi zasmażanej z 2 łyżkami masła
KOLACJA (do wyboru):
- 2 jaja i 5 łyżek masła rozmieszane w 1 szklance pełnego mleka - 20 dag galaretki z nóżek wieprzowych (porcja wielkości kompotierki), - 1 łyżeczka chrzanu wymieszanego z gęstą śmietaną, herbata z cytryną - 1 kanapka z macy, kawa lub herbata bez cukru
Kanapka z macy
- 1 kawałek macy - 2 łyżeczki masła - 1 łyżeczka pomarańczowej marmolady bez cukru Posmaruj macę masłem, potem nałóż marmoladę.
 

Szymon Kabacinski

Offline

Ale tłuszczu Haha Kurde, że to naprawdę działa to szok Haha
 

Jacek B

Offline

Filip idealna waga przy twoim wzroście to 88 kg,a najlepsza dieta to
mniej żreć.grin
Złapać to można chorobę.Ryby się łowi.
 

Mateusz Harezlak

Offline

Dieta pewnie działa ze względu na proporcje B/T/W jednak według mnie jest ona zbyt dobra dla organizmu. Za dużo w niej nie zdrowego tłuszczu zwierzęcego, który może z czasem okazać się zabójczym dla naszego serca. Zgadzam się, z tym że tłuszcz jest bardzo potrzebny dla organizmu, jednak polecam spożywać zdrowe tłuszcze w postaci np: oliwy z oliwek, orzechów, migdałów itd Oczko
 

Robert Dubis

Offline

Ja osobiście trzy lata temu schudłem ze 100 kg na 75 kg , do tej pory waga się utrzymuje w granicach 75-80 kg.Haha
Pozdrawiam Robert
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.60
51,568,001 unikalne wizyty