DZIŚ NA OBIAD i nie tylko.. | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

"Twarz męska, brutalna..Brutalna! Ale męska.. Niewolnico, klęknij na kolana! Oj, nie zaznasz ty dzisiaj litości od swojego Pana - Szatana! Paździocha Mariana.." Marian Paździoch


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
DZIŚ NA OBIAD i nie tylko..

Ala Pawelczyk

Offline

Kusi mnie temat 'Dziś na obiad'-znalazły by się tu przepisy jak ja nazywam "na co dzień".Takie codzienne. Urozmaicimy jadłospisy. Wniesiemy nowe i podzielimy się sprawdzonymi. Ze smakami jest różnie , niekiedy małe zmiany wnoszą dużo nowego.
Jeśli Admin uzna ten temat za zbędny lub zaśmieciający forum niech go przeniesie do innego w tym temacie.

Żołądki z grzybami
-1kg żołądków drobiowych
-40 dkg włoszczyzny bez kapusty
-20 dag cebuli
-40 dag pieczarek[ja dodałam mrożone podgrzybki bo mam ich dużo więc trzeba je zużyć]
-2 łyżki mąki
-`200ml śmietany
- sól pieprz do smaku
można dodać łyżkę lub dwie koncentratu ,ja wolę bez

Żołądki ugotować w osolonej wodzie . Ugotowane żołądki , warzywa i grzyby pokroić w paseczki .Cebulę zeszklić. Zagotować 3 szklanki wywaru, dodać grzyby i warzywa , gotować do miękkości warzyw.Dodać żołądki i cebulę, wlać połączoną śmietanę z mąką i jak kto chce koncentrat, zagotować, doprawić solą i pieprzem .Podawać z kluskami[najlepiej kładzionymi] i surówką. Super są do pampuchów[drożdżowe kule na parze] lub knedli .
 

Robert Dubis

Offline

Alu, temat super i na czasieOklaski, właśnie czekałem na takiOkok, nie mogę poznać osobiście wszystkich kolegów, więc poznam ich po tym co jedzą.pfft
Mój najszybszy obiad.
Ryba morska grilowana, dorsz, łosoś, itp.
Kasza gryczana nie palona.
Surówka z kiszonej kapusty.
Czas przygotowania 10 minut i nie mówić mi że nie masz czasu.Haha
Pozdrawiam Robert
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Małżonka robi mi coś takiego.Z surowych ziemniaków piecze (smaży )gruby placek wielkości dorodnego naleśnika. W drugim garnku pyrkocze mięso gulaszowe z dodatkiem cebuli, b ostrej papryki,chili,i pokrojonego czosnku. Na ostygły lecz nie zimny placek ląduje mięsko z dodatkami, okraszone ostrym sosem meksykańskim. Następnie robimy rulonik i na talerz. Smacznego
 

Artur Betcher

Offline

Ala Pawelczyk napisał(a):
Jeśli Admin uzna ten temat za zbędny lub zaśmiecający forum niech go przeniesie do innego w tym temacie.

Alicjo bez obaw.
Każdy temat coś wnoszący jest tu mile widziany. Co innego gdybyś nawoływała do nie pisania to cały wielki sentyment do Twojej osoby by nie pomógł grin Zimą sumów nie łowimy ale jedzenie to nie opcja sezonowa, musimy jeść nieustannie. Ogólnie nie ukrywam że jakimś sentymentem darzę Twoje posty bo one dotyczą często właśnie kulinariów. Moja żona uwielbia gotować ( po technikum gastronomicznym i z dużym doświadczeniem) i naprawdę wiele rzeczy potrafi zrobić naprawdę dobrze ( oczywiście są rzeczy których sama mówi że nie umie i się nie tyka , tak jak kuchnia dla Robcia Dubisa grin) dlatego trochę żałuję że mało forumowa jest gdyż też by do tych tematów mogła sporo wnieść.
Baw się więc dobrze w tym temacie i mam nadzieję ze i inni Cię wesprą w jego tworzeniu.
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 

Kamil Kielbowicz

Offline

Zbigniew, ten przepis co podałeś to coś jak placek po węgiersku Usmiech Bardzo smaczne i sycące Usmiech
C&R
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Jedna rzecz jaka mi się udaje to podpatrzony na Śląsku u znajomych tzw kociołek (różnie mówią węgierski lub śląski) Ilość składników uzależniona od ilości biesiadników. Robi się tak : żeliwny kociołek wykłada się liśćmi kapusty na nie warstwa surowych pokrojonych ziemniaków,na ziemniaki przeróżnej maści mięsiwa (też surowe) a na nie warzywa przeróżne i wg uznania (preferuję dość ostre odmiany)i tak do wysokości kociołka - 15 cm od jego szczytu.Kociołek do żaru lub ogniska. Piec ok 45 min do godz. Przy nakładaniu na talerz postarać się by poszczególne warstwy się nie pomieszały choć ich melanż też nic nie ujmuje smakowi.
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

No no może być węgierski zapomniałem o grzybach które też się dodaje. Jak go zwał tak go zwał najważniejsze,że smaczne i do zimniej czystej pasuje jak ulał.
 

Jozefp

Offline

Miałem już dziś nic nie jeść,ale po przeczytaniu tego tematu zgłodniałem Yyyyy
 

Dariusz Kucharski

Offline

Zbigniew Konarzewski napisał(a):

Jedna rzecz jaka mi się udaje to podpatrzony na Śląsku u znajomych tzw kociołek (różnie mówią węgierski lub śląski) Ilość składników uzależniona od ilości biesiadników. Robi się tak : żeliwny kociołek wykłada się liśćmi kapusty na nie warstwa surowych pokrojonych ziemniaków,na ziemniaki przeróżnej maści mięsiwa (też surowe) a na nie warzywa przeróżne i wg uznania (preferuję dość ostre odmiany)i tak do wysokości kociołka - 15 cm od jego szczytu.Kociołek do żaru lub ogniska. Piec ok 45 min do godz. Przy nakładaniu na talerz postarać się by poszczególne warstwy się nie pomieszały choć ich melanż też nic nie ujmuje smakowi.


zamiast na talerzach można to podać na liściach z kapustyOkok
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Cenne spostrzeżenie
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 2.19
51,561,530 unikalne wizyty