Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób. Hipokrates
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Grillowanie- nasze przepisy
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 kwietnia 2013 07:10
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Jako ze sezon na grilla już otwierać czas postanowiłem założyć taki temat i proszę tu tylko i wyłącznie o wpisy związane z tematem czyli przepisy na marynaty, grillowane rybki,warzywa, mięsiwa,sosy,dipy itd. Ja zacznę od przepisu na udka z kurczaka ,jest to mięso którego nie można kupić u nas w sklepach a przynajmniej u mnie ja nie widziałem dla tego trzeba sobie je samemu przygotować . Potrzebujemy udka, ja ze względów ekonomicznych kupuje ćwiartki i teraz od całej ćwiartki oddzielamy ten mały kawałek przy udku, potem oddzielam udka od palek nacinając w stawie ,teraz z udka należy zdjąć skórkę i wykroić kostkę i mamy gotowy kawałek mięsa do dalszej obróbki. Ja tak przygotowane mięso wkładam do marynaty na min 24 godz Podstawa w marynacie to olej a reszta to kto co lubi, wino,piwo,miód,musztarda, keczup,sos barbecue . Przyprawy -podstawa to czosnek a reszta to tez wedle upodobań. Zapewniam ,ze jeśli nie spali się na ruszcie to wyjdzie kruche i soczyste ,u mnie smakuje wszystkim zwłaszcza dzieciaczkom bo jest delikatne i soczyste Można tak przygotowane mięsko pokroić na paski ok 3cm i nadziać na patyk od szaszłyków . Smacznego |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 kwietnia 2013 18:22
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Mało kto wie ,że bardzo dobry z grilla jest czosnek Na grill kładzie się całą główkę i grilluje aż zacznie się przypalać skórka. Po oskubaniu czosnek jest mięciutki i rozpływa się w ustach |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 kwietnia 2013 18:32
|
Weteran Malinówka Wielka Mój blog: kliknij! Postów: 527 Data rejestracji: 03.02.11 |
Ja dziś przy okazji sprzątania zrobiłem pierwszego grilla w sezonie , tylko pogoda trochę nie dopisała. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 kwietnia 2013 18:38
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Super Marcinie ale gdzie przepis ? Proszę o wpisy na temat bo zaraz śmietnik się zrobi By mój wpis nie był taki sam ,to zapodam przepis na chlebek z masełkiem czosnkowym- szybkie i smaczny dodatek do wszystkiego . Składniki . Chleb lub bułeczki masło czosnek ilosc wedle gustu ,możne być świeżo wyciskany ,krojony w drobna kostkę i miażdżony nożem z sola ,lub ten z przepisu Filipa tez jest super tylko musi ostygnąć przed dodaniem zioła -co kto lubi ja daje majeranek rozmaryn kruszony ew zioła prowansalskie bazylia oregano papryka słodka i ostra sol pieprz Do masła dodać składniki wymieszać, smarować cienko z jednej strony Zapiekać najpierw posmarowana strona do góry by masełko się roztopiło i wsiąkło ,jak się roztopi i wejdzie w pieczywo przekręcamy i zapiekamy Przy pieczeniu pieczywa trzeba uważać by nie spalić. Smacznego |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 kwietnia 2013 19:29
|
Weteran Malinówka Wielka Mój blog: kliknij! Postów: 527 Data rejestracji: 03.02.11 |
Dziś tylko kaszaneczka pieczona na chrupko z sałatą i musztardą Trzeba piec aż skórka pęknie polać musztardą i oto cały przepis. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 kwietnia 2013 19:44
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Kaszanka z grilla w moim wykonaniu wlanie przygotowałem na jutrzejsze otwarcie sezonu. Pętka kaszanki (po dwie sztuki ) zawinąć w sreberko z plastrami cebuli , można posypać przyprawa do grilla ,majerankiem Smacznego |
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 kwietnia 2013 12:55
|
Weteran Chrzanów Mój blog: kliknij! Postów: 828 Data rejestracji: 25.03.12 |
Sposób przyrządzenia suma (kupionego w sklepie!!!) na grillu. Ok 1 kg mięsa z suma oczyścić i natrzeć solą. Wino (półwytrawne lub wytrawne - białe) wymieszać z wodą, octem, liściem laurowym i cytryną pokrojoną w plasterki. Przygotowaną zalewę gotować 15 minut, ostudzić, zalać nią rybę i odstawić na 3 godziny. Wyjąć rybę z zalewy i piec na rozgrzanym ruszcie, smarując sosem zrobionym z oleju, roztopionego masła i zalewy. Przed podaniem rybę posypać drobno posiekaną natką pietruszki. mniam mniam.... "Nienawidzę pić samemu i z kimś też..." |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 sierpnia 2013 11:32
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
MASŁO CZOSNKOWE-ZIOŁOWE -do tostów ,pieczywa z grilla,smażenia na patelni Składniki Masło 0,5kg Czosnek rozgnieciony - ilosc -wedle gustu ale ja daje 1 główkę -mała, bo uwielbiam czosnek Zioła wedle upodobań; Majeranek Rozmaryn Bazylia Oregano Suszony koper Papryka słodka mielona Vegeta -może być sama sol Pieprz drobno mielony najlepiej ziołowy Wszystko razem wymieszać z masłem Smarować nie za grubo i nie za cienko chlebek z jednej strony i piec na grillu najpierw strona nie smarowana by masełko się wtopiło i spodnia cześć była tez chrupiąca . Temperatura na grillu nie może być za duża bo chlebek nie zdąży się ładnie przyrumienić tylko się spali ZIEMIANKI Z GRILLA,PIEKARNIKA Skład Folia aluminiowa Ziemniaki Śmietana gęsta Cebula Masło czosnkowe ew masło czosnek sol pieprz Ziemaki dokładnie szorujemy Przecinamy na pól solimy smarujemy masłem czosnkowym kładziemy po krążku cebuli na każda z polówek ew. solimy dodajemy rozgnieciony czosnek kładziemy po krążku cebuli pieprz grubo zmielony Urywamy folie aluminiowa 20/30cm w zależności od grubości foli i zawijamy złożone polówki ziemianka Pieczemy na bezpośrednio położonych węglach lub na ruszcie co jakiś czas obracając .Najlepiej smakują z upieczona na brązowo skorka Pieczemy aż będą miękkie ,ja sprawdzam przez nacisk .Gdy są miękkie wyjmujemy Rozkładamy polówki ziemianka dodajemy łyżeczkę śmietany Mozna zamiast śmietany dąć sos czosnkowy własnoręcznie wcześniej zrobiony wtedy przed pieczeniem nie dajemy do ziemianka czosnku Najlepsze są teraz młode średniej wielkości ziemniaki . Smacznego |
|
|
Offline |
Dodany dnia 22 sierpnia 2013 15:40
|
Podglądacz po nawróceniu Stalowa Wola Mój blog: kliknij! Postów: 69 Data rejestracji: 28.03.11 |
Zaproponuje kolegą coś bardzo prostego , smacznego i niedocenianego. Otóż chodzi o podgardle wędzone tudzież zwane wędzonką cygańską itp. Jest to wyrób wędliniarski którego z racji niskiej ceny sprzedaży w większości firmy mięsne jeszcze nie szprycują jak na przykład boczek. Podgardla nie trzeba wcale przyprawiać wystarczy cienko pokroić i na grilla . Na kanapki warto pokroić cienkie plasterki surowej sałatkowej cebuli . O kaloryczności nie wypada rozmawiać wystarczy , że jest pyszne . Dobrze komponuje się z mocnymi i słabszymi trunkami . Polecam.
Pozdrawiam. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 22 sierpnia 2013 17:01
|
Stary Wyjadacz --- XxX --- Przemyśl Mój blog: kliknij! Postów: 418 Data rejestracji: 29.01.13 |
Jak koledzy wspomnieli o kaszance, to ja lubię pętko kaszanki owinięte boczkiem zawinąc wraz z kapustą kiszoną w sreberko mistrzostwo świata !
C&R |
|
Przejdź do forum: |