Grillowanie- nasze przepisy | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób. Hipokrates


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Grillowanie- nasze przepisy

Viking

Offline

Jako ze sezon na grilla już otwierać czas postanowiłem założyć taki temat i proszę tu tylko i wyłącznie o wpisy związane z tematem czyli przepisy na marynaty, grillowane rybki,warzywa, mięsiwa,sosy,dipy itd.

Ja zacznę od przepisu na udka z kurczaka ,jest to mięso którego nie można kupić u nas w sklepach a przynajmniej u mnie ja nie widziałem dla tego trzeba sobie je samemu przygotować .

Potrzebujemy udka, ja ze względów ekonomicznych kupuje ćwiartki i teraz od całej ćwiartki oddzielamy ten mały kawałek przy udku, potem oddzielam udka od palek nacinając w stawie ,teraz z udka należy zdjąć skórkę i wykroić kostkę i mamy gotowy kawałek mięsa do dalszej obróbki.
Ja tak przygotowane mięso wkładam do marynaty na min 24 godz

Podstawa w marynacie to olej a reszta to kto co lubi, wino,piwo,miód,musztarda, keczup,sos barbecue .
Przyprawy -podstawa to czosnek a reszta to tez wedle upodobań.

Zapewniam ,ze jeśli nie spali się na ruszcie to wyjdzie kruche i soczyste ,u mnie smakuje wszystkim zwłaszcza dzieciaczkom bo jest delikatne i soczyste

Można tak przygotowane mięsko pokroić na paski ok 3cm i nadziać na patyk od szaszłyków .

Smacznego
 

Filipka

Offline

Mało kto wie ,że bardzo dobry z grilla jest czosnek Usmiech Na grill kładzie się całą główkę i grilluje aż zacznie się przypalać skórka. Po oskubaniu czosnek jest mięciutki i rozpływa się w ustach Usmiech
 

Marcin Skawinski

Offline

Ja dziś przy okazji sprzątania zrobiłem pierwszego grilla w sezonie ,
tylko pogoda trochę nie dopisała.
Rybki
 

Viking

Offline

Super Marcinie ale gdzie przepis ?
Proszę o wpisy na temat bo zaraz śmietnik się zrobi

By mój wpis nie był taki sam ,to zapodam przepis na chlebek z masełkiem czosnkowym- szybkie i smaczny dodatek do wszystkiego .
Składniki .
Chleb lub bułeczki
masło
czosnek ilosc wedle gustu ,możne być świeżo wyciskany ,krojony w drobna kostkę i miażdżony nożem z sola ,lub ten z przepisu Filipa tez jest super tylko musi ostygnąć przed dodaniem
zioła -co kto lubi ja daje
majeranek
rozmaryn kruszony
ew zioła prowansalskie
bazylia
oregano
papryka słodka i ostra
sol
pieprz
Do masła dodać składniki wymieszać, smarować cienko z jednej strony
Zapiekać najpierw posmarowana strona do góry by masełko się roztopiło i wsiąkło ,jak się roztopi i wejdzie w pieczywo przekręcamy i zapiekamy
Przy pieczeniu pieczywa trzeba uważać by nie spalić.

SmacznegoPiwko
 

Marcin Skawinski

Offline

Dziś tylko kaszaneczka pieczona na chrupko z sałatą i musztardąHaha
Trzeba piec aż skórka pęknie polać musztardą i oto cały przepis.
Rybki
 

Viking

Offline

Kaszanka z grilla w moim wykonaniu wlanie przygotowałem na jutrzejsze otwarcie sezonu.
Pętka kaszanki (po dwie sztuki ) zawinąć w sreberko z plastrami cebuli , można posypać przyprawa do grilla ,majerankiem


Smacznego
 

Grzegorz Michalski

Offline

Sposób przyrządzenia suma (kupionego w sklepie!!!) Usmiech na grillu.

Ok 1 kg mięsa z suma oczyścić i natrzeć solą. Wino (półwytrawne lub wytrawne - białe) wymieszać z wodą, octem, liściem laurowym i cytryną pokrojoną w plasterki. Przygotowaną zalewę gotować 15 minut, ostudzić, zalać nią rybę i odstawić na 3 godziny. Wyjąć rybę z zalewy i piec na rozgrzanym ruszcie, smarując sosem zrobionym z oleju, roztopionego masła i zalewy. Przed podaniem rybę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

mniam mniam.... pfft
Rybki
"Nienawidzę pić samemu i z kimś też..."
 

Viking

Offline

MASŁO CZOSNKOWE-ZIOŁOWE -do tostów ,pieczywa z grilla,smażenia na patelni

Składniki
Masło 0,5kg
Czosnek rozgnieciony - ilosc -wedle gustu ale ja daje 1 główkę -mała, bo uwielbiam czosnek
Zioła wedle upodobań;
Majeranek
Rozmaryn
Bazylia
Oregano
Suszony koper
Papryka słodka mielona
Vegeta -może być sama sol
Pieprz drobno mielony najlepiej ziołowy
Wszystko razem wymieszać z masłem
Smarować nie za grubo i nie za cienko chlebek z jednej strony i piec na grillu najpierw strona nie smarowana by masełko się wtopiło i spodnia cześć była tez chrupiąca .
Temperatura na grillu nie może być za duża bo chlebek nie zdąży się ładnie przyrumienić tylko się spali

ZIEMIANKI Z GRILLA,PIEKARNIKA

Skład
Folia aluminiowa
Ziemniaki
Śmietana gęsta
Cebula
Masło czosnkowe ew

masło
czosnek
sol
pieprz

Ziemaki dokładnie szorujemy
Przecinamy na pól
solimy
smarujemy masłem czosnkowym
kładziemy po krążku cebuli na każda z polówek
ew.

solimy
dodajemy rozgnieciony czosnek
kładziemy po krążku cebuli
pieprz grubo zmielony


Urywamy folie aluminiowa 20/30cm w zależności od grubości foli i zawijamy złożone polówki ziemianka

Pieczemy na bezpośrednio położonych węglach lub na ruszcie co jakiś czas obracając .Najlepiej smakują z upieczona na brązowo skorka

Pieczemy aż będą miękkie ,ja sprawdzam przez nacisk .Gdy są miękkie wyjmujemy
Rozkładamy polówki ziemianka dodajemy łyżeczkę śmietany
Mozna zamiast śmietany dąć sos czosnkowy własnoręcznie wcześniej zrobiony wtedy przed pieczeniem nie dajemy do ziemianka czosnku
Najlepsze są teraz młode średniej wielkości ziemniaki .

Smacznego
 

Daniel Gula

Offline

Zaproponuje kolegą coś bardzo prostego , smacznego i niedocenianego.
Otóż chodzi o podgardle wędzone tudzież zwane wędzonką cygańską itp.
Jest to wyrób wędliniarski którego z racji niskiej ceny sprzedaży w większości firmy mięsne jeszcze nie szprycują jak na przykład boczek. Podgardla nie trzeba wcale przyprawiać wystarczy cienko pokroić i na grilla . Na kanapki warto pokroić cienkie plasterki surowej sałatkowej cebuli . O kaloryczności nie wypada rozmawiać wystarczy , że jest pyszne . Dobrze komponuje się z mocnymi i słabszymi trunkami .
Polecam.
Pozdrawiam.
 

Kamil Kielbowicz

Offline

Jak koledzy wspomnieli o kaszance, to ja lubię pętko kaszanki owinięte boczkiem zawinąc wraz z kapustą kiszoną w sreberko Usmiech mistrzostwo świata !
C&R
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.61
51,685,568 unikalne wizyty