Łosoś w occie balsamicznym | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Kobiety sa hipokrytkami, poniewaz wszystkie dzieci moga powiedziec z przekonaniem o wlasnej matce: byla swieta


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria
 
Łosoś w occie balsamicznym

phil-wroclaw

Offline

Przepis od Andrzeja Zduna znanego przewodnika wędkarskiego nieco zmodyfikowany - banalnie prosty
Solidny stek z łososia ( część fileta z częścią brzuszną ) nie z ogona
Złap lub kup świeży filet lub płat ze skórą ze sporego łososia wytnij ości brzuszne i wyjmij pęsetą igły z karku.
Sól + pieprz i na koniec dosyć obficie natrzeć octem balsamicznym tak że steki nieco czarnawe się robią (zależy kto ile tego lubi i czy mu za dużo nie przeszkadza)
Odstawić na godz- dwie lub nawet noc do lodówki
Nastaw piekarnik na 90 C bez wiatraka grzałki góra i dół, gdy osiągnie temp połóż na ruszcie nie na blasze steki niech poleżą 40 minut - Smacznego
Andrzej wstawiał na 60 C i 30-40 minut co przy dużych stekach według mnie było za mało - to nie tatar. 90 C i 40 minut wystarczy na steki z łosia 3-4 kilowego jak większy to można przetrzymać dłużej ale nie kosztem zwiększania temperatury. Ryba ma być soczysta ! To coś zupełnie innego niż ryba z patelni lub pieczona w piekarniku 180 czy 200 C . 90 a nawet 80 C wystarczy aby ściąć rybie białko.
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Robię podobnie lecz nie piekę marynują jak np ogórki.Pychota
 
Do góry
Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.62
51,683,688 unikalne wizyty