Bóg stworzył człowieka, ponieważ rozczarował się małpą. Z dalszych eksperymentów zrezygnował. -Mark Twain
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Nasze drinki i nalewki.
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 sierpnia 2011 20:01
|
Stary Wyjadacz Rybnik Postów: 228 Data rejestracji: 12.05.11 |
Tu zamieszczamy wszelkie własne przepisy na drinki i nalewki. Nalewka z Pigwy: (na każdy kilogram owoców takie proporcje) - 0,5 l spirytusu - 1 kilogram pigwy - kilogram cukru. Czas przyrządzania 6 tygodni. 1 tydzień mieszamy pigwę z cukrem. Gdy puści soki dodajemy spirytus i czekamy 5 tygodni. (Przepis rodzinny) W innych nalewkach z niesłodkimi owocami przedstawia się to tak samo. Jeżeli są to słodkie owoce należy zmniejszyć ilość cukru 2 krotnie. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 05 sierpnia 2011 08:31
|
Stary Wyjadacz Myślenice Mój blog: kliknij! Postów: 212 Data rejestracji: 01.09.10 |
Pepsi 2.0 L Grant's bądź Balantines - dowolne roczniki. 0.7 L Szklanki do whisky (niskie, szerokie) Dozowanie 3:1 około Nazwa potoczna: Woda od bonifratów,szczypta geniuszu. :] Pozdrawiam, |
|
|
Offline |
Dodany dnia 05 sierpnia 2011 12:11
|
Fusionista --- XxX --- Wołomin Mój blog: kliknij! Postów: 4669 Data rejestracji: 17.04.11 |
Luksusowa wiśniówka też daje radę ;p
Catch & Release Kajtek... |
|
|
Offline |
Dodany dnia 05 sierpnia 2011 20:08
|
Fusionista Mój blog: kliknij! Postów: 3191 Data rejestracji: 23.01.11 |
A propos wiśniówki: Składniki na mój przepis- 2,8 kg wiśni 1 kg cukru 1 litr spirytusu Wiśnie zasypać cukrem na okres ok. 10 dni (cukier musi się rozpuścić) następnie dolać spirytus i poczekać ok 4-6 tygodni (można nie czekać) po tym czasie zlać miksturę do butelek i gotowe.Naprawdę pychota |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 sierpnia 2011 00:01
|
Podglądacz Postów: 5 Data rejestracji: 06.08.11 |
No cóż ...na sumach się nie znam (jeszcze) ,to może jako mój wkład w forum zapodam przepisik na winko (wermucik) z ryżu . składniki na balon 10 l : 1 kg ryżu (zwyczajny w torebce) 3 kg cukru 3 cytryny (ok.30 dag) 20 dag rodzynek 1/2 (pół) gałki muszkatołowej 10 szt goździków 5 dag drożdży piekarniczych 7 litrów wody (przegotowanej) Cytryny myjemy , kroimy w drobną kostkę ,gałkę zcieramy na tarełku i razem z resztą składników ładujemy do balona ,zalewamy przestudzoną wodą z rozpuszczonym wcześniej cukrem ,dodajemy drożdże rozrobione z wodą i dwoma łyżkami cukru ("zabuzowane". I czekamy około trzech tygodni aż przestanie pracować ,następnie odcedzamy "owoce" hehe i czekamy ,czekamy , czekamy aż się wyklaruje ...z czasem winko nabiera mocy . Można spożywać samo ,albo z dodatkiem wody mineralnej i lodu świetnie gasi pragnienie ..można go pić i pić i wcale nie chce się pić (czegoś innego) życzę smacznego . |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 sierpnia 2011 09:49
|
Stary Wyjadacz Postów: 375 Data rejestracji: 20.06.11 |
Zainteresował mnie przepis- bodek1419. 50 l gąsior stoi bezczynnie .Czas to zmienić . "5 dag drożdży piekarniczych" a nie drożdże winiarskie ? |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 sierpnia 2011 09:57
|
Podglądacz Postów: 5 Data rejestracji: 06.08.11 |
BOBOTEAM napisał(a): Zainteresował mnie przepis- bodek1419. 50 l gąsior stoi bezczynnie .Czas to zmienić . "5 dag drożdży piekarniczych" a nie drożdże winiarskie ? Witam .Ja robię na zwykłych piekarniczych ,taki przepis dostałem i myślę ,że nie ma potrzeby stosowania drożdży winiarskich ,winko wychodzi wystarczająco mocne i klarowne . (A po roku jest jeszcze lepsze ) Acha i zapomniał bym, ryż kupuje w REAL najtańszy TIP Na Biedronkowym ryżu nie udało mi się ,zaczęło się pienić i "wyłazić" z balona ... myślę ,że to była wina ryżu ,bo tylko on był z innego źródła . Życzę powodzenia i pozdrawiam . |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 sierpnia 2011 10:49
|
Podglądacz Postów: 5 Data rejestracji: 06.08.11 |
I idąc za ciosem kolejne winko ...z kwiatków mleczu (mniszka pospolitego)http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Koeh-135.jpg&filetimestamp=20070129235557 składniki : 1 litr kwiatków (kwiatki zrywamy z zieloną częścią bez łodyżki np. do litrowego naczynia,nie ubijamy) 3 cytryny ok.30 dag 1 kg cukru 3 litry przegotowanej wody 1 dag drożdży piekarniczych 1 dzień zalewamy wrzątkiem kwiatki i zostawiamy na 24 h 2 dzień dodajemy pokrojone w kostkę cytryny 3 dzień obserwujemy czy nie pojawiła się przypadkiem pleśń (usuwamy ) mieszamy i czekamy . 4 dzień odcedzamy ,wyciskamy ,przelewamy do balona i uzupełniamy wodą z cukrem ( 3 l wody na 1l kwiatków ),dodajemy rozrobione drożdże i czekamy na efekt ....a warto )) p.s. nie jest takie mocne jak ryżowe ,ale ma super smak , że o właściwościach leczniczych nie wspomnę ... |
|
|
Offline |
Dodany dnia 13 sierpnia 2011 12:25
|
Podglądacz po nawróceniu Freiburg Postów: 75 Data rejestracji: 04.02.11 |
Ja w takim przypadku podam taki przepis na wodeczke. 0,5 l spirytusu 2 warki strong 2 łyżki miodu 4 goździki łyżeczka cukru wanilinowego( lub trochę wanili) to jest tak. Wszystko do gara, jak już jest dobrze podgrzane dodajemy spirytus. Rozlewamy do pól litrowych butelek, do każdej wkładamy po goździku( tym samym który się gotował z resztą składników) zakręcamy i do piwnicy. Po tygodniu przecedzamy przez jakąś szmatke(kiklakrotnie złożoną) można odstawić z powrotem do piwnicy, można pić
Im większy żywiec tym... dłużej wisi |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 września 2012 22:48
|
Fusionista Środa Wlkp. Mój blog: kliknij! Postów: 2015 Data rejestracji: 28.05.12 |
Cytrynówka - na zimne wieczory i ranki nad wodą 8 cytryn 6 szklanek wody 2 szklanki cukru 1 litr spirytusu Sok z cytryn wycisnąć, dodać wodę i cukier, podgrzać do momentu aż się cukier rozpuści, następnie odstawić do wystygnięcia. Z 2 cytryn skórkę sparzyć, następnie pokroić i zalać spirytusem, odstawić na 12 godzin, po 12 godzinach odcedzić skórki i wszystko połączyć. Smacznego |
|
Przejdź do forum: |