Uznanie związku małżeńskiego za nierozerwalny to prowokacja do zbrodni. -Napoleone Bonaparte
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Nasze kulinaria.
|
|
Offline |
Dodany dnia 15 lutego 2013 20:10
|
Weteran LUBIN Mój blog: kliknij! Postów: 817 Data rejestracji: 13.06.11 |
Panowie nie pokazujcie takich smakołyków bo mi ślinka na klawiaturę leci ,chyba pójdę coś na ząb wrzucić |
|
|
Offline |
Dodany dnia 17 lutego 2013 23:46
|
Stary Wyjadacz Kraków Mój blog: kliknij! Postów: 486 Data rejestracji: 11.10.12 |
No to troszkę "fast-food": Ostre krewetki. Produkty: - krewetki BLACK TIGER 41/50 lub większe (liczba sztuk na funt) surowe, obrane, bez głowy i tułowia, z ogonkami - chilli w proszku - oliwa z oliwek (raczej wysokiej klasy) - ząbek czosnku (tylko i wyłącznie polskiego, żadnych chińskich czy unijnych podróbek bez smaku .... #$^$&$&*%* ) - sól i pieprz Przygotowanie: - jeżeli krewetki mrożone to rozmrozić w zimnej wodzie i osuszyć na papierowych ręcznikach, jeżeli nie łuskane to osunąć głowę i tułów, dla wygody pozostawić ogonki - krewetki lekko osolić i przyprawić pieprzem (wedle uznania) - na patelni (lepiej teflonowej lub ceramicznej) rozgrzać oliwę (na 30 krewetek daję 6-9 łyżek stołowych oliwy), wrzucić na nią obrany i drobno pokrojony ząbek czosnku, zarumienić delikatnie (wystarczy ok 30-40 sekund) i wsypać płaską łyżeczkę mielonego chilli, lekko je zarumienić (znowu ok 30-45 sekund) i szybko wrzucić osuszone z nadmiaru wody krewetki, często mieszać - po ok 2-3 minutach krewetki podać na podgrzanym talerzu Dla mnie to najlepszy "fast-food" pod słońcem. Na raz potrafię wtranżolić 2-3 porcje po 30 krewetek |
|
|
Offline |
Dodany dnia 18 lutego 2013 04:28
|
Weteran Chrzanów Mój blog: kliknij! Postów: 828 Data rejestracji: 25.03.12 |
Uwielbiam sushi mniam mniam wygląda Kamilu jak oryginał z japońskiej kuchni "Nienawidzę pić samemu i z kimś też..." |
|
|
Offline |
Dodany dnia 18 lutego 2013 07:55
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 861 Data rejestracji: 27.02.11 |
Kamil Misztal napisał(a): Oto sprawdzone przeze mnie proporcje składników : 2 szklanki ryżu 2 szklanki wody (uwaga: odmierzać należy identyczną szklanką!) na zaprawę (jedna z wersji ): 50 ml octu ryżowego (odmierzamy kieliszkiem do wódki lub dajemy 5 łyżek do zupy) 2-3 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Składniki zaprawy zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Akcesoria: - garnek, w którym swobodnie zmieści się ryż, woda i jeszcze zostanie miejsce; przykładowo do ugotowania 2 szklanek ryżu garnek o pojemności od 2 do 3 litrów - dobrze dopasowana do garnka pokrywka z niewielkim otworem na ujście nadmiaru pary (inaczej odskakuje pod wpływem ciśnienia) - rondelek do zagotowania zaprawy - szeroka miska do studzenia ryżu - co najmniej jedna szklanka, łyżka i łyżeczka do odmierzania składników - szeroka drewniana łopatka do przewracania ryżu w czasie polewania zaprawą i studzenia - czysta zwilżona ściereczka kuchenna do przykrycia ryżu Akcesoria do podstawowego sushi np.widocznego na zdjęciu - Ryż do sushi - liście nori - imbir marynowany - wasabi w tubce lub proszku - sos sojowy - sezam prażony: czarny i biały - drewniana matka 24cmx24cm Wszystkie składniki możemy zamówić jako gotowy zestaw w jednym z wielu sklepów inter. Płukanie ryżu: Wsypujemy ryż do garnka, nalewamy zimną wodę i mieszając dłonią przepłukujemy, odlewamy wodę (można z pomocą sitka) i czynności powtarzamy tyle razy, aż odlewana woda jest już niemal przezroczysta.Nie używamy ciepłej wody do płukania! Gotowanie ryżu na kuchence gazowej: Ostatni raz dokładnie odsączamy ryż i nalewamy do garnka tyle wody ile jest ryżu. Na 2 szklanki (odmierzonego na sucho!) ryżu nalewamy 2 szklanki wody. Teraz przykrywamy garnek dokładnie dopasowaną pokrywką i zostawiamy na 10 minut, a po tym czasie zapalamy ogień i szybko podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, gotujemy 10-15 minut (zależy od ryżu), gasimy gaz i zostawiamy garnek nie odkrywając ! na 10 minut. Po tym czasie wyłożyć należy cały ryż do szerokiej miski i mieszając go delikatnie drewnianą łopatką polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu. Przygotowany ryż w misce okrywamy wilgotną ściereczką, aby nie sechł. Ryż powinien ostygnąć w temperaturze pokojowej; kiedy jest już letni można skręcać rolki lub robić inne sushi. Hmm o samym ryżu nie jeden mistrz sushi mógł by napisać książkę. W Japonii nauka przygotowywania sushi trwa 7 lat . Pierwsze 3 poświęcone są na opanowanie sztuki gotowania i płukania ryżu. Jednak cała reszta jest stosunkowo prosta. Kiedy mamy już gotowy ryż robienie rolek przypomina robienie kanapki Zawsze chciałem spróbować, ale nie miałem okazji więc muszę spróbować przepisu. Zobaczę jaki zemnie Sushi master |
|
|
Offline |
Dodany dnia 19 lutego 2013 22:55
|
Stary Wyjadacz Lublin Mój blog: kliknij! Postów: 478 Data rejestracji: 26.03.12 |
Już po walentynkach ale na następne może się przydać. Lub coś dla amatorów włoskich smaków . Muszle ze szpinakiem w sosie beszamelowym i pomidorowym. Nadzienie: - Paczka mrożonego szpinaku (ja używam w liściach) to ok. 25-30 nadzianych muszelek. - czosnek (wedle uznania) - feta (może być również serek pleśniowy, ricotta, lazur lub inny) - suszony pomidor (opcjonalnie) - sól ,pieprz do smaku - łyżka masła Szpinak rozmrażamy według instrukcji na opakowaniu. Sos pomidorowy : - 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek (pelati) - 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru, passaty) - 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii (może być świeża) - sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta cukru - oliwa extra vergine kilka kropel do sosu i do nasmarowania naczynia żaroodpornego Sos beszamelowy: - dwie duże łyżki masła - dwie czubate łyżki mąki - ok. 2,5 szklanki mleka - pieprz biały( intensywny smak) , czarny (delikatniejszy) kto jak woli - gałka muszkatołowa - parmezan (opcjonalnie) Przygotowanie : 1.Piekarnik nagrzać do ok. 190 - 200 stopni . Makaron muszelki wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mają być lekko twarde - al dente. Odcedzić i skropić 1 łyżeczką oliwy extra vergine, delikatnie wymieszać, odstawić. 2. Rozmrozić szpinak (według instrukcji na opakowaniu) dodać czosnek, fetę , łyżkę masła , suszony pomidor( pokrojony na małe kawałki), doprawić solą i pieprzem (najlepiej czarny grubo mielony). 3. W tym czasie robimy sosy. Podgrzać pomidory do ,,zagotowania,, (stracą trochę swojej kwaskowości ) dodać kilka kropel oliwy. Cukier ,sól ,pieprz do smaku . Pod koniec dodać oregano lub bazylię (jak dodamy jedno i drugie będzie sos do pizzy) Sos beszamelowy. Roztopić masło , dodać make cały czas mieszając gdy składniki się połączą. Wlać cześć mleko cały czas energicznie mieszając i dodawać stopniowo resztę mleka. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. 4. Sosy wlać do oddzielnych wysmarowanych naczyń żaroodpornych. Ułożyć muszle z nadzieniem . Na każdą muszle kładziemy plasterek mozzarelli. Piec ok. 15- 20 min aż mozzarella ładnie się zrumieni. Posypać świeżą bazylia i smacznego . |
|
|
Offline |
Dodany dnia 19 lutego 2013 23:26
|
Fusionista Kalisz Mój blog: kliknij! Postów: 2229 Data rejestracji: 15.09.12 |
Wiedziałeś kiedy to wstawić,aż zgłodniałem |
|
|
Offline |
Dodany dnia 20 lutego 2013 06:41
|
Fusionista Opoczno Mój blog: kliknij! Postów: 3734 Data rejestracji: 06.11.11 |
Coś dla mnie , pięknie to wygląda.
Pozdrawiam Robert |
|
|
Offline |
Dodany dnia 20 lutego 2013 08:29
|
Weteran Przędzel koło Stalowej Woli Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 21.11.11 |
Smacznie wygląda |
|
|
Offline |
Dodany dnia 20 lutego 2013 09:01
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 861 Data rejestracji: 27.02.11 |
Prezentuje się pięknie a smakuje pewnie jeszcze lepiej |
|
|
Offline |
Dodany dnia 20 lutego 2013 10:18
|
Fusionista Środa Wlkp. Mój blog: kliknij! Postów: 2015 Data rejestracji: 28.05.12 |
Oglądając takie rarytasy jak człowiek może nie czuć się głodny |
|
Przejdź do forum: |