Pieczenie chleba, przepisy. | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Głupcom należałoby wymyślić trudniejszy sposób rozmnażania.


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Pieczenie chleba, przepisy.

Robert Dubis

Offline

Mam dużo zapytań na temat pieczenia chleba, postanowiłem dodać temat na forum, podzielcie się swoimi przepisami, chętnie skorzystam.
Zakwas.
forumsumowe.pl/h/fshzw_dsc02141jpg_f81b3.jpg
Mąka.
forumsumowe.pl/h/fshzw_dsc02149jpg_96e01.jpg
Nasiona.
forumsumowe.pl/h/fshzw_dsc02144jpg_da828.jpg
forumsumowe.pl/h/fshzw_dsc02148jpg_78733.jpg
Maszyna do wypieku chleba i nie tylko.
forumsumowe.pl/h/fshzw_dsc02084jpg_5b7b8.jpg
Upieczony chleb.
forumsumowe.pl/h/fshzw_dsc02176jpg_e8e5c.jpg
Smacznego.
forumsumowe.pl/h/fshzw_dsc02181jpg_9d642.jpg

450g zakwasu.
300 ml letniej wody.
2 łyżeczki soli zwykłej.
750 g mąki, może być mieszana 600g orkiszowej 150 g żytniej.
Nasiona 2 łyżeczki.
Wszystko razem wymiesza nam maszyna, musimy poczekać aż wyrośnie około 4-5 godzin, nie ma reguły.
Gdy ciasto urośnie ponad brzegi pojemnika, włączamy program pieczenie chleba, po godzinie mamy gotowy swojski chleb, w domu pachnie jak w piekarni.
Pozdrawiam Robert
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Stosuję mąkę podobnej jakości lecz staram się kupić pochodzącą z Mazur (siedziby młyna nie pamiętam ) uważam,ją za lepszą niż tą z Gdańska.
 

Leszek P

Offline

Czego ja już w życiu nie robiłem? Piwo, sery...

Chleba jeszcze nie, ale Twój wpis, Robercie, spowodował, że wczoraj nastawiłem żytnią mąkę razową na zakwas. No bo jak już coś robić, to konkretnie.
Więc recepturami i przemyśleniami się tu nie podzielę, ale może komuś przyda się info o dobrym sklepie spożywczym, wysyłkowym z najróżniejszymi cudami z całego świata, wszelakich mąk nie wyłączając.
To http://www.boguty...

Jutro zamówię u nich kilka rodzajów mąk do wypieku chleba i jakiś koszyk rozrostowy, żeby bochenki wyglądały profesjonalnie. Miałem tam właśnie zamówić świeżo paloną kawę, bo dzisiaj otrzymali dużą dostawę kaw z całego liczącego się w produkcji kawy świata. Przy okazji domówię więc cosik do domowej piekarni.
 

Viking

Offline

Ja pierdziu jakie tam są ceny .Szybciej wyszedłem stamtąd jak wszedłem
Nie dla mnie te podkuty a raczej nie dla mojej kieszeni np. 6x1L wody woda źródlana z Pirenejów 45zeta.
 

Ala Pawelczyk

Offline

Mam sporo przepisów [ i niemałe doświadczenie w wypieku chleba] na różnego rodzaju chleby: zwykłe, smakowe, słodkie, moje ulubione ziarniste i regionalne [z pewnością nie wszystkie]. Jeśli ktoś jest zainteresowany jakimś chlebkiem , to w miarę mojej wiedzy pomogę. Będę sukcesywnie w tym temacie podawać moje przepisy i uwagi.Proszę o dzielenie się swoją wiedzą i umiejętnościami- nigdy tego nie za wiele.
CHLEB RAZOWY
-450g mąki razowej chlebowej
-450mil wody
-1 łyżeczka soli
--1łyżeczka miodu
-2 łyżeczki drożdży instant
-1 łyżka białej mąki do posypania
Makę, sól i drożdze wymieszać w misce, wodę z miodem dodać do mąki i dobrze wymieszać [energicznie drewnianą łyżką około 2 min],przełożyć do wysmarowanej keksówki, przykryć ściereczką i odstawić na 1/2g w ciepłe miejsce.Odkryć ciasto i posypać mąką.Nagrzać piekarnik do200st.Piec około 40min.
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Ale wywołałem temat. Właśnie zaczołem produkcję wg przepisu Ali
 

Leszek P

Offline

Alu, zamiast określeń w rodzaju "mąki razowej chlebowej" lepiej będzie pisać wg typów mąki. No bo np. mąka razowa (bo ziarno RAZ przemielone), to jest typ 2000, a chlebowa, to zdaje się typ w przedziale 700-900.
Zbigniew, rozumiem, że użyłeś mąki razowej, żytniej.

Myślę, że zamiast drożdży lepiej od razu zastosować zakwas (to też drożdże, tyle że z kwasem mlekowym, który ukisił mąkę). Tym bardziej, że nie jest to trudne. U mnie już ładnie bąbelkuje.

Dzisiaj dotarła do mnie paka z cudami z całego świata i mnóstwem mąki z Polski. Za kilka dni upiekę od razu dwa małe chleby. Jeden żytni z różnymi typami mąk żytnich, a drugi mieszany: orkisz, pszenica, żyto.
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Jest prawie pierwsza w nocy właśnie wyjąłem dwie blachy i co i kicha. Po chałupie rozchodzi się wspaniały zapach skórka chrupiąca ładnie przyrumieniona a wewnątrz glina. Nie będę dochodził przyczyn zdecydowanie odpuszczam nie mam ręki do chleba a przecież robiłem go zgodnie z uniwersyteckimi nakazami.Szkoda czasu i prądu.
 

Viking

Offline

Zbychu jest po 1 w nocy i postanowiłem dać Ci ostatnia szanse , a raczej prosty przepis na chlebek.
Bardzo prosty i szybki przepis na chlebek pszenny, który nie może ci nie wyjść.

Czas wykonania 10min
Pieczenie od 60 do 90min temp. 180st.C.

Składniki ;
1kg maki pszennej
10dag drożdży
1 szklanka siemię lniane
1 szklanka otręby pszenne
1 szklanka ziarna słonecznika
1 szklanka pestek dyni -ten składnik czasem dodaje czasem nie
4 szklanki wody
1 łyżeczka mala cukru
2 łyżeczki małe płaskie soli
pikefinder.pl/upload_img/43610_DSC02870.JPG

Wykonanie;
Ustawić piec na 180stC

1- Mąkę przesiać przez sito dodać ,siemię ,otręby,słonecznik, ew dynie .
Wymieszać w misce na sucho.
pikefinder.pl/upload_img/75640_DSC02873.JPG

2-Posmarowac smalcem ew.masłem blaszki ja mam dwie tzw pasztetówki
3-drożdże rozpuścić w letniej wodzie( 4 szklanki) , dodać sol cukier, dokładnie wymieszać i wlać przez sitko do miski z maka i ziarnami.
Teraz ponownie wymieszać dokładnie wszystkie składniki i nałożyć do blaszek .

4-Opcjonalnie -Na wierzch można posypać słonecznikiem ,otrębami ,siemię,płatkami owsianymi ew tylko jednym ze składników .
pikefinder.pl/upload_img/65819_DSC02876.JPG
Moja rada wierzch ciasta w blaszce dobrze się formuje jak się macza łyżkę w wodzie ciasto nie przykleja się do łyżki a ziarna wchodzą w ciasto i przy późniejszym krojeniu nie wykrusza się tak bardzo
Blaszki odstawić na ok 5-10 minut
Po tym czasie do pieca i piec min 1godzine

Ja mam dwie rożne blaszki .
Jedna jest teflonowa i w niej chlebek piecze się ok 60min do 75min max.
Druga zwykła blaszana i w tej muszę piec dłużej nawet do 90min

Po godzinie(jeśli ma się blaszki teflonowe) można chlebek wyjąc z blaszki i sprawdzić czy po bokach i od spodu jest wypieczony wedle naszego gustu
Ja piekę aż boki są brązowe i twarde-taki lubię ,jeśli jest za jasny to z powrotem do blachy i do pieca.

Gdy już uważamy ze chlebek jest upieczony wtedy wyjmujemy na szmatkę i pozwalamy ostygnąć ew.,można od razu się zajadać .
pikefinder.pl/upload_img/12703_DSC02884.JPG

Jak jest gorący to kroimy ostrym nożem do chlebka.
Najlepiej smakuje zaraz po ostygnięciu z dobrym masełkiem ew ze smalcem domowej roboty i kwaszonym ogórasem.
Nie przechowywać w foli .

Smacznego
 

Ala Pawelczyk

Offline

Moim zdaniem pierwszy udany chleb otrzymasz z mąki okolo600 i tylko pszennej. Drożdze nie utrzymały struktury. Zakwas utrzyma. Nie zniechęcaj się. Będzie z Ciebie MISTRZ[poczekaj na lekturę]-już wysłana.
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.61
51,685,669 unikalne wizyty