"Gdy byłem w twoim wieku, miałem szesnaście lat". Woody Allen
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Pieczenie chleba, przepisy.
|
|
Offline |
Dodany dnia 07 grudnia 2013 01:13
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Alu jeśli można to i ja poproszę te lekturę |
|
|
Offline |
Dodany dnia 07 grudnia 2013 08:06
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
[quote]Zbigniew Konarzewski napisał(a): Jest prawie pierwsza w nocy właśnie wyjąłem dwie blachy i co i kicha. Po chałupie rozchodzi się wspaniały zapach skórka chrupiąca ładnie przyrumieniona a wewnątrz glina. Nie będę dochodził przyczyn zdecydowanie odpuszczam nie mam ręki do chleba a przecież robiłem gKzgodnie z uniwersyteckimi nakazami.Szkoda czasu i prądu.[/quote Kurde jak mógł nie wyjść.Tyle serca i pracy włożyłeś .A może coś wina piekarnika. Czy piekliście w nim ciasto i jak wyszło? |
|
|
Offline |
Dodany dnia 07 grudnia 2013 12:50
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
ciast nie piekę robi to małżonka ale odnotowujemy takie zjawisko W trakcie pieczenia ciasto jest dorodne piękne jak tylko go wyjmiemy opada nie traci jednak swoich innych wartości Nie skutkuje wstawianie w czasie pieczenia wstawianie naczynia z wodą oraz stopniowe ochładzanie ( przed definitywnym wyjęciem uchylane są drzwiczki). Nie możemy sobie poradzić z tym problemem choć wyroby są wspaniałe dlatego też przestaliśmy na to zwracać uwagę. Sam piekarnik to mercedes wśród piekarników. Pozdrawiam Alu |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 grudnia 2013 08:03
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Nie piekę ciast bo nie lubię ,ale słyszałem ze nie powinno się otwierać okien drzwi w domu podczas pieczenia ciast ,dla mnie to zabobon ale ja się nie znam |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 grudnia 2013 09:13
|
Stary Wyjadacz Legionowo Mój blog: kliknij! Postów: 487 Data rejestracji: 21.04.12 |
Robert Godles napisał(a): Zbychu jest po 1 w nocy i postanowiłem dać Ci ostatnia szanse , a raczej prosty przepis na chlebek. Bardzo prosty i szybki przepis na chlebek pszenny, który nie może ci nie wyjść. Czas wykonania 10min Pieczenie od 60 do 90min temp. 180st.C. Składniki ; 1kg maki pszennej 10dag drożdży 1 szklanka siemię lniane 1 szklanka otręby pszenne 1 szklanka ziarna słonecznika 1 szklanka pestek dyni -ten składnik czasem dodaje czasem nie 4 szklanki wody 1 łyżeczka mala cukru 2 łyżeczki małe płaskie soli Wykonanie; Ustawić piec na 180stC 1- Mąkę przesiać przez sito dodać ,siemię ,otręby,słonecznik, ew dynie . Wymieszać w misce na sucho. 2-Posmarowac smalcem ew.masłem blaszki ja mam dwie tzw pasztetówki 3-drożdże rozpuścić w letniej wodzie( 4 szklanki) , dodać sol cukier, dokładnie wymieszać i wlać przez sitko do miski z maka i ziarnami. Teraz ponownie wymieszać dokładnie wszystkie składniki i nałożyć do blaszek . 4-Opcjonalnie -Na wierzch można posypać słonecznikiem ,otrębami ,siemię,płatkami owsianymi ew tylko jednym ze składników . Moja rada wierzch ciasta w blaszce dobrze się formuje jak się macza łyżkę w wodzie ciasto nie przykleja się do łyżki a ziarna wchodzą w ciasto i przy późniejszym krojeniu nie wykrusza się tak bardzo Blaszki odstawić na ok 5-10 minut Po tym czasie do pieca i piec min 1godzine Ja mam dwie rożne blaszki . Jedna jest teflonowa i w niej chlebek piecze się ok 60min do 75min max. Druga zwykła blaszana i w tej muszę piec dłużej nawet do 90min Po godzinie(jeśli ma się blaszki teflonowe) można chlebek wyjąc z blaszki i sprawdzić czy po bokach i od spodu jest wypieczony wedle naszego gustu Ja piekę aż boki są brązowe i twarde-taki lubię ,jeśli jest za jasny to z powrotem do blachy i do pieca. Gdy już uważamy ze chlebek jest upieczony wtedy wyjmujemy na szmatkę i pozwalamy ostygnąć ew.,można od razu się zajadać . Jak jest gorący to kroimy ostrym nożem do chlebka. Najlepiej smakuje zaraz po ostygnięciu z dobrym masełkiem ew ze smalcem domowej roboty i kwaszonym ogórasem. Nie przechowywać w foli . Smacznego Przepis podobny do mojego. Oto mój przepis na chleb. Zawsze wychodzi. Piekłem z 10 razy i zawsze pycha. Składniki ; 1kg maki pszennej 650 10dag drożdży, po pół szklanki : siemię lniane, otręby pszenne, płatki owsiane, ziarna słonecznika, w sumie mają być dwie szklanki, 1 litr wody ciepłej z kranu trochę cukru 1 duża łyżka soli Wykonanie; Mąkę przesiać przez sito, dodać siemię ,otręby,słonecznik, płatki, sól. Wymieszać dobrze w misce na sucho. W drugiej misce rozpuścić drożdże w wodzie, dodać dwie szczypty cukru. Wszystko razem połączyć i bardzo starannie wymieszać. Przełożyć do foremek (wysmarowanych tłuszczem, obsypanych płatkami, lub otrębami, lub bułką tartą lub niczym)na 15 min. w ciepłe miejsce. W międzyczasie podziubać widelcem. Piec 1 godz. w 180-200 st. Wyjąć z foremek jeszcze ciepłe (lub nawet gorące) by nie zaparowały na spodzie. Smacznego. Można modyfikować jak kto chce. Ostatnio dałem 3 szklanki dodatków zamiast dwóch i też wyszło.
Życie to nie bajka o rybaku i złotej rybce. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 grudnia 2013 09:23
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Fakt przepis rożni się szczegółami .Zapewne oba wywodzą się z tego samego zrodla tylko tak jak każdy przepis podlega innowacji twórczej kucharza /kucharki Możesz mi wyjaśnić cytuje ....W międzyczasie podziubać widelcem.... kiedy i czemu ma to służyć |
|
|
Offline |
Dodany dnia 09 grudnia 2013 22:10
|
Stary Wyjadacz Legionowo Mój blog: kliknij! Postów: 487 Data rejestracji: 21.04.12 |
Podziubać znaczy ponakłuwać, aby pozbyć się niechcianych dużych pęcherzy powietrza. Niejednokrotnie zdarza się kupując chleb, iż wewnątrz posiada pustą przestrzeń. To skupiona reakcja drożdży w tym miejscu tak poczyniła. Aby tego uniknąć trzeba "odpowietrzyć" masę chlebową, która czeka przed pieczeniem na wyrośnięcie. Myślę, że wyjaśniłem o co chodziło. Nie przeszkadza to w dalszym wyrastaniu chleba.
Życie to nie bajka o rybaku i złotej rybce. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 11 grudnia 2013 15:16
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Robert- poproś Zbyszka K może Ci wyśle skserowane te przepisy.Ja chwilowo nie mogę [jestem u córki]. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 11 grudnia 2013 17:45
|
Podglądacz po nawróceniu --- XxX --- Pszów Mój blog: kliknij! Postów: 176 Data rejestracji: 09.07.12 |
No i pierwszy chleb mam za sobą. Jest to wypiek na zakwasie. Skład: 300 g zaczyn żytni na mące razowej (typ 2000), 200 g mąka pszenna typ 750, 100 g mąka żytnia typ 720, 100 g mąka pszenna żarnowa, 100 g mąka owsiana razowa (typ 2000), 300 g wody, 1,5 łyżeczki soli. Fajny, smaczny wypiek, neutralny w smaku - pasujący do wszystkiego, i na pełnowartościowych mąkach. Można do niego dodawać najróżniejsze ziarna i cuda. Ja chciałem zobaczyć, jak będzie wyglądał ten chleb w wersji dziewiczej. Przepis z Internetu. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 11 grudnia 2013 18:22
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Robercik. Jeśli dodajesz drożdży musisz odczekać aż ciasto wyrośnie. Tak mnie przynajmniej uczono |
|
Przejdź do forum: |