Pieczenie chleba, przepisy. | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

"Gdy byłem w twoim wieku, miałem szesnaście lat". Woody Allen


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Pieczenie chleba, przepisy.

Viking

Offline

Alu jeśli można to i ja poproszę te lekturę
 

Ala Pawelczyk

Offline

[quote]Zbigniew Konarzewski napisał(a):

Jest prawie pierwsza w nocy właśnie wyjąłem dwie blachy i co i kicha. Po chałupie rozchodzi się wspaniały zapach skórka chrupiąca ładnie przyrumieniona a wewnątrz glina. Nie będę dochodził przyczyn zdecydowanie odpuszczam nie mam ręki do chleba a przecież robiłem gKzgodnie z uniwersyteckimi nakazami.Szkoda czasu i prądu.[/quote

Kurde jak mógł nie wyjść.Tyle serca i pracy włożyłeś .A może coś wina piekarnika. Czy piekliście w nim ciasto i jak wyszło?
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

ciast nie piekę robi to małżonka ale odnotowujemy takie zjawisko W trakcie pieczenia ciasto jest dorodne piękne jak tylko go wyjmiemy opada nie traci jednak swoich innych wartości Nie skutkuje wstawianie w czasie pieczenia wstawianie naczynia z wodą oraz stopniowe ochładzanie ( przed definitywnym wyjęciem uchylane są drzwiczki). Nie możemy sobie poradzić z tym problemem choć wyroby są wspaniałe dlatego też przestaliśmy na to zwracać uwagę. Sam piekarnik to mercedes wśród piekarników. Pozdrawiam Alu
 

Viking

Offline

Nie piekę ciast bo nie lubię ,ale słyszałem ze nie powinno się otwierać okien drzwi w domu podczas pieczenia ciast ,dla mnie to zabobon ale ja się nie znam
 

Robert Milner

Offline

Robert Godles napisał(a):

Zbychu jest po 1 w nocy i postanowiłem dać Ci ostatnia szanse , a raczej prosty przepis na chlebek.
Bardzo prosty i szybki przepis na chlebek pszenny, który nie może ci nie wyjść.

Czas wykonania 10min
Pieczenie od 60 do 90min temp. 180st.C.

Składniki ;
1kg maki pszennej
10dag drożdży
1 szklanka siemię lniane
1 szklanka otręby pszenne
1 szklanka ziarna słonecznika
1 szklanka pestek dyni -ten składnik czasem dodaje czasem nie
4 szklanki wody
1 łyżeczka mala cukru
2 łyżeczki małe płaskie soli
pikefinder.pl/upload_img/43610_DSC02870.JPG

Wykonanie;
Ustawić piec na 180stC

1- Mąkę przesiać przez sito dodać ,siemię ,otręby,słonecznik, ew dynie .
Wymieszać w misce na sucho.
pikefinder.pl/upload_img/75640_DSC02873.JPG

2-Posmarowac smalcem ew.masłem blaszki ja mam dwie tzw pasztetówki
3-drożdże rozpuścić w letniej wodzie( 4 szklanki) , dodać sol cukier, dokładnie wymieszać i wlać przez sitko do miski z maka i ziarnami.
Teraz ponownie wymieszać dokładnie wszystkie składniki i nałożyć do blaszek .

4-Opcjonalnie -Na wierzch można posypać słonecznikiem ,otrębami ,siemię,płatkami owsianymi ew tylko jednym ze składników .
pikefinder.pl/upload_img/65819_DSC02876.JPG
Moja rada wierzch ciasta w blaszce dobrze się formuje jak się macza łyżkę w wodzie ciasto nie przykleja się do łyżki a ziarna wchodzą w ciasto i przy późniejszym krojeniu nie wykrusza się tak bardzo
Blaszki odstawić na ok 5-10 minut
Po tym czasie do pieca i piec min 1godzine

Ja mam dwie rożne blaszki .
Jedna jest teflonowa i w niej chlebek piecze się ok 60min do 75min max.
Druga zwykła blaszana i w tej muszę piec dłużej nawet do 90min

Po godzinie(jeśli ma się blaszki teflonowe) można chlebek wyjąc z blaszki i sprawdzić czy po bokach i od spodu jest wypieczony wedle naszego gustu
Ja piekę aż boki są brązowe i twarde-taki lubię ,jeśli jest za jasny to z powrotem do blachy i do pieca.

Gdy już uważamy ze chlebek jest upieczony wtedy wyjmujemy na szmatkę i pozwalamy ostygnąć ew.,można od razu się zajadać .
pikefinder.pl/upload_img/12703_DSC02884.JPG

Jak jest gorący to kroimy ostrym nożem do chlebka.
Najlepiej smakuje zaraz po ostygnięciu z dobrym masełkiem ew ze smalcem domowej roboty i kwaszonym ogórasem.
Nie przechowywać w foli .

Smacznego


Przepis podobny do mojego.
Oto mój przepis na chleb. Zawsze wychodzi. Piekłem z 10 razy i zawsze pycha.

Składniki ;
1kg maki pszennej 650
10dag drożdży,
po pół szklanki : siemię lniane, otręby pszenne, płatki owsiane, ziarna słonecznika, w sumie mają być dwie szklanki,
1 litr wody ciepłej z kranu
trochę cukru
1 duża łyżka soli


Wykonanie; Mąkę przesiać przez sito, dodać siemię ,otręby,słonecznik, płatki, sól.
Wymieszać dobrze w misce na sucho.
W drugiej misce rozpuścić drożdże w wodzie, dodać dwie szczypty cukru. Wszystko razem połączyć i bardzo starannie wymieszać. Przełożyć do foremek (wysmarowanych tłuszczem, obsypanych płatkami, lub otrębami, lub bułką tartą lub niczym)na 15 min. w ciepłe miejsce. W międzyczasie podziubać widelcem. Piec 1 godz. w 180-200 st.
Wyjąć z foremek jeszcze ciepłe (lub nawet gorące) by nie zaparowały na spodzie. Smacznego.
Można modyfikować jak kto chce. Ostatnio dałem 3 szklanki dodatków zamiast dwóch i też wyszło.
Życie to nie bajka o rybaku i złotej rybce.
 

Viking

Offline

Fakt przepis rożni się szczegółami .Zapewne oba wywodzą się z tego samego zrodla tylko tak jak każdy przepis podlega innowacji twórczej kucharza /kucharki
Możesz mi wyjaśnić cytuje ....W międzyczasie podziubać widelcem.... kiedy i czemu ma to służyć
 

Robert Milner

Offline

Podziubać znaczy ponakłuwać, aby pozbyć się niechcianych dużych pęcherzy powietrza. Niejednokrotnie zdarza się kupując chleb, iż wewnątrz posiada pustą przestrzeń. To skupiona reakcja drożdży w tym miejscu tak poczyniła. Aby tego uniknąć trzeba "odpowietrzyć" masę chlebową, która czeka przed pieczeniem na wyrośnięcie. Myślę, że wyjaśniłem o co chodziło. Nie przeszkadza to w dalszym wyrastaniu chleba.
Życie to nie bajka o rybaku i złotej rybce.
 

Ala Pawelczyk

Offline

Robert Godles napisał(a):

Alu jeśli można to i ja poproszę te lekturę


Robert- poproś Zbyszka K może Ci wyśle skserowane te przepisy.Ja chwilowo nie mogę [jestem u córki].
 

Leszek P

Offline

No i pierwszy chleb mam za sobą.
Jest to wypiek na zakwasie.
Skład:
300 g zaczyn żytni na mące razowej (typ 2000),
200 g mąka pszenna typ 750,
100 g mąka żytnia typ 720,
100 g mąka pszenna żarnowa,
100 g mąka owsiana razowa (typ 2000),
300 g wody,
1,5 łyżeczki soli.

Fajny, smaczny wypiek, neutralny w smaku - pasujący do wszystkiego, i na pełnowartościowych mąkach. Można do niego dodawać najróżniejsze ziarna i cuda. Ja chciałem zobaczyć, jak będzie wyglądał ten chleb w wersji dziewiczej. Haha
Przepis z Internetu.

www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/52a892931746c_1-dsc05035.jpg

www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/52a892a4d5522_2-dsc05036.jpg
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Robercik. Jeśli dodajesz drożdży musisz odczekać aż ciasto wyrośnie. Tak mnie przynajmniej uczono
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.57
51,683,515 unikalne wizyty