Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Pieczenie chleba, przepisy.
|
|
Offline |
Dodany dnia 11 grudnia 2013 18:43
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Oto mój przepis prosty jak pieczenie chleba ( w moim wydaniu nie zawsze udany) 300 dag mąki żytniej (720) pomechacić na sucho z 200 dag mąki pszennej (też 720 lub 750) do tej mieszaniny dolać 3 setki przegotowanej acz wystudzonej wody. Wyrobić ciasto dokładnie np mikserem stopniowo dodając 7 g (typowe opakowanie) suchych drożdży lub 15 g świeżych. Dodać ziarna wg upodobania i np rodzynki Następnie mieszaninę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok 30 min ciasto do brytfanny i na kolejną godz w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzać do 220 wstawić naczynie z wodą a do niego przyszły chlebuś. Piec ok 50 min.Na koniec studzić w temp pokojowej..... i do gardła nawet bez masła. Pozdrawiam |
|
|
Offline |
Dodany dnia 11 grudnia 2013 18:56
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
A tak na marginesie popatrzcie wszyscy, mimo ogólnej bryndzy i marazmu na bezludnej zielonej wyspie jak wspaniale sobie radzimy. Wędkujemy,pieczemy,gotujemy z niczego ,wędzimy i jeszcze na dobitkę przygotowujemy 12 dań wigilijnych. Kto ten naród jest w stanie pokonać? |
|
|
Offline |
Dodany dnia 11 grudnia 2013 19:08
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Mi się podoba że w grupie pasjonatów jaką jesteśmy umiemy znaleźć sobie tematy do kulturalnej i pouczającej dyskusji nawet wtedy kiedy nie ma co łowić. Nie samą rybą człowiek żyje Szczerze mówiąc mam nadzieję że jak najwięcej z Was spotkam w lutym na targach.
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 12 grudnia 2013 00:36
|
Podglądacz ze skłonnościami do dyskusji Police Postów: 24 Data rejestracji: 15.06.13 |
Targi będą akurat po sesji więc mam nadzieje pojechać |
|
|
Offline |
Dodany dnia 02 lutego 2014 14:29
|
Podglądacz po nawróceniu --- XxX --- Pszów Mój blog: kliknij! Postów: 176 Data rejestracji: 09.07.12 |
No i upiekłem już parę chlebków, nabieram więc powoli dowiadczenia. Jem tylko pieczywo, które sobie sam upiekę, a robię je tylko na pełnowartociowych mąkach: razowe (typ 2000), a najdrobniejsze, jakich używam, to tzw. chlebowe (typ 720). Generalnie robię na zakwasie, ale bywa, że mieszam mniejszą ilość zakwasu z drożdżami instant. Chodzi o to, że dla jednej mojej domowniczki chleb na zakwasie jest nieco... za kwaśny (?!) Chleby piekę raczej małe. Potem kroję je i do zamrażalnika - po wyjęciu są ciągle świeżutkie. Tutaj mam wczorajszy wypiek: chlebek pszenno-żytni. 400 g zaczynu (zakwaszonego ciasta żytniego z mąki typ 2000) 100 g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 300 g mąki pszennej (typ 750) ok. 180 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru trzcinowego, ciemnego ok. 20 ml oliwy z oliwek Ciasto wrzuciłem do koszyka rozrostowego, a po wyrośnięciu - fruuu na blachę i do piekarnika. Trochę się zdeformował i rozpłaszczył, bo ciasto było stosunkowo rzadkie, ale po chwili się podniósł (deformacje zostały). Skórka fajna, chrupiąca. Pycha! |
|
|
Offline |
Dodany dnia 02 lutego 2014 14:55
|
Fusionista Opoczno Mój blog: kliknij! Postów: 3734 Data rejestracji: 06.11.11 |
Widać że pięknie wyrósł, po przekrojeniu są pęcherzyki tzn. że nie jest zakalec, piekne równiutki błyszczące to w markecie-trucizna. taki zdeformowany ma swój urok, widać że swojski. Smacznego.
Pozdrawiam Robert |
|
|
Offline |
Dodany dnia 02 lutego 2014 15:46
|
Weteran Ponts/Hiszpania Mój blog: kliknij! Postów: 987 Data rejestracji: 21.05.10 |
Zona właśnie przygotowała składniki na swój chleb a ja zagniotłem, zostało jeszcze pół godziny i jeszcze raz trzeba zagnieść. Będzie to drugi chlebek domowej produkcji. Ciekawe bo właśnie dzisiaj słyszałem że spada sprzedaż chleba w Polsce. No ale każdy w dzisiejszych czasach emulgatorów chce odżywiać się zdrowo. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 02 lutego 2014 16:29
|
Fusionista Przemyśl Mój blog: kliknij! Postów: 1321 Data rejestracji: 09.08.11 |
Nie wiem, nie wczytywałem się w te przepisy,bo i się na tym nie znam, ale gdyby ktoś zapodał taki, bez zbędnych bajerów, jak to się kiedyś z łopaty piekło, to byłbym wdzięczny i bym myślał jak to ten stary piec chlebowy, który u ojców chyba jeszcze stoi ,odpalić. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 06 lutego 2014 19:49
|
Podglądacz po nawróceniu --- XxX --- Pszów Mój blog: kliknij! Postów: 176 Data rejestracji: 09.07.12 |
Chleb pszenno-żytni. 200g zaczynu z mąki żytniej razowej 250g wody 350g mąki pszennej typ 750 150g mąki żytniej typ 720 70g ugotowanych ziemniaków 1,5 łyżeczki soli (ok. 10g) 1 łyżeczka kminku Po pierwszym wyrastaniu (około 2 godziny) ciasto ponownie zostało wyrobione, dodałem przy tym nieco mąki pszennej, bo się trochę kleiło, i pozostawione w koszyku do drugiego wyrastania. Po kolejnych 2 godzinach poleciało na blachę i do piekarnika. 230 st. C przez 15 min., 200 st. C. przez 15 min., 180 st. C przez 15 min. Rewelacyjny chlebek. Wczoraj upiekłem, a dzisiaj niewiele już zostało, bo zabrałem go do... pracy. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 06 lutego 2014 19:56
|
Fusionista Opoczno Mój blog: kliknij! Postów: 3734 Data rejestracji: 06.11.11 |
Piękny widok domowego chlebka. Zachęcam do pieczenia własnego chleba, bo to co w sklepach to gówno. http://www.fakt.pl/w-holandii-robia-chleb-z-ludzkimi-wlosami-,artykuly,443128,1.html
Pozdrawiam Robert |
|
Przejdź do forum: |