Pieczenie chleba, przepisy. | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Pieczenie chleba, przepisy.

Zbigniew Konarzewski

Offline

Oto mój przepis prosty jak pieczenie chleba ( w moim wydaniu nie zawsze udany) 300 dag mąki żytniej (720) pomechacić na sucho z 200 dag mąki pszennej (też 720 lub 750) do tej mieszaniny dolać 3 setki przegotowanej acz wystudzonej wody. Wyrobić ciasto dokładnie np mikserem stopniowo dodając 7 g (typowe opakowanie) suchych drożdży lub 15 g świeżych. Dodać ziarna wg upodobania i np rodzynki Następnie mieszaninę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok 30 min ciasto do brytfanny i na kolejną godz w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzać do 220 wstawić naczynie z wodą a do niego przyszły chlebuś. Piec ok 50 min.Na koniec studzić w temp pokojowej..... i do gardła nawet bez masła. Pozdrawiam
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

A tak na marginesie popatrzcie wszyscy, mimo ogólnej bryndzy i marazmu na bezludnej zielonej wyspie jak wspaniale sobie radzimy. Wędkujemy,pieczemy,gotujemy z niczego ,wędzimy i jeszcze na dobitkę przygotowujemy 12 dań wigilijnych. Kto ten naród jest w stanie pokonać?
 

Artur Betcher

Offline

Mi się podoba że w grupie pasjonatów jaką jesteśmy umiemy znaleźć sobie tematy do kulturalnej i pouczającej dyskusji nawet wtedy kiedy nie ma co łowić. Nie samą rybą człowiek żyje Okok
Szczerze mówiąc mam nadzieję że jak najwięcej z Was spotkam w lutym na targach.
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 

Mateusz Kwiatkowski

Offline

Targi będą akurat po sesji więc mam nadzieje pojechać Haha
 

Leszek P

Offline

No i upiekłem już parę chlebków, nabieram więc powoli doœwiadczenia.
Jem tylko pieczywo, które sobie sam upiekę, a robię je tylko na pełnowartoœciowych mąkach: razowe (typ 2000), a najdrobniejsze, jakich używam, to tzw. chlebowe (typ 720).

Generalnie robię na zakwasie, ale bywa, że mieszam mniejszą ilośœć zakwasu z drożdżami instant. Chodzi o to, że dla jednej mojej domowniczki chleb na zakwasie jest nieco... za kwaśœny (?!)

Chleby piekę raczej małe. Potem kroję je i do zamrażalnika - po wyjęciu są ciągle œświeżutkie.

Tutaj mam wczorajszy wypiek: chlebek pszenno-żytni.

• 400 g zaczynu (zakwaszonego ciasta żytniego z mąki typ 2000)
• 100 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
• 300 g mąki pszennej (typ 750)
• ok. 180 ml letniej wody
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego, ciemnego
• ok. 20 ml oliwy z oliwek

Ciasto wrzuciłem do koszyka rozrostowego, a po wyrośœnięciu - fruuu na blachę i do piekarnika. Trochę się zdeformował i rozpłaszczył, bo ciasto było stosunkowo rzadkie, ale po chwili się podniósł (deformacje zostały).
Skórka fajna, chrupiąca. Pycha! Oczko

www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_23/52ee440ec98fd_.jpg

www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_23/52ee444755587_.jpg
 

Robert Dubis

Offline

Widać że pięknie wyrósłOkok, po przekrojeniu są pęcherzyki tzn. że nie jest zakalecOklaski, piekne równiutki błyszczące to w markecie-trucizna.Placze taki zdeformowany ma swój urok, widać że swojski. Smacznego.Haha
Pozdrawiam Robert
 

Janusz Michalak

Offline

Zona właśnie przygotowała składniki na swój chleb a ja zagniotłem, zostało jeszcze pół godziny i jeszcze raz trzeba zagnieść. Będzie to drugi chlebek domowej produkcji. Ciekawe bo właśnie dzisiaj słyszałem że spada sprzedaż chleba w Polsce. No ale każdy w dzisiejszych czasach emulgatorów chce odżywiać się zdrowo.
 

daddax

Offline

Nie wiem, nie wczytywałem się w te przepisy,bo i się na tym nie znam, ale gdyby ktoś zapodał taki, bez zbędnych bajerów, jak to się kiedyś z łopaty piekło, to byłbym wdzięczny i bym myślał jak to ten stary piec chlebowy, który u ojców chyba jeszcze stoi ,odpalić.
 

Leszek P

Offline

Chleb pszenno-żytni.

•200g zaczynu z mąki żytniej razowej
•250g wody
•350g mąki pszennej typ 750
•150g mąki żytniej typ 720
•70g ugotowanych ziemniaków
•1,5 łyżeczki soli (ok. 10g)
•1 łyżeczka kminku

Po pierwszym wyrastaniu (około 2 godziny) ciasto ponownie zostało wyrobione, dodałem przy tym nieco mąki pszennej, bo się trochę kleiło, i pozostawione w koszyku do drugiego wyrastania. Po kolejnych 2 godzinach poleciało na blachę i do piekarnika. 230 st. C przez 15 min., 200 st. C. przez 15 min., 180 st. C przez 15 min.

Rewelacyjny chlebek. Wczoraj upiekłem, a dzisiaj niewiele już zostało, bo zabrałem go do... pracy.

forumsumowe.pl/h/fshzw_chleb_pszenno_zytni1_06307.jpg


forumsumowe.pl/h/fshzw_chleb_pszenno_zytni_adbb7.jpg
 

Robert Dubis

Offline

Piękny widok domowego chlebka.Haha
Zachęcam do pieczenia własnego chleba, bo to co w sklepach to gówno.Placze

http://www.fakt.pl/w-holandii-robia-chleb-z-ludzkimi-wlosami-,artykuly,443128,1.html
Pozdrawiam Robert
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.61
51,675,827 unikalne wizyty