Doradzając przyjacielowi, staraj się mu pomóc, a nie sprawić przyjemność. Autor: Solon
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Pieczenie chleba, przepisy.
|
|
Offline |
Dodany dnia 06 lutego 2014 20:06
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Fakt w sklepach w chlebach jest masa ulepszaczy. Ten się prezentuje podręcznikowo Robert proszę Cię tylko nie "Fakt". Ostatnio pisali ,że Milera porwało UFO |
|
|
Offline |
Dodany dnia 06 lutego 2014 20:15
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
daddax napisał(a): Nie wiem, nie wczytywałem się w te przepisy,bo i się na tym nie znam, ale gdyby ktoś zapodał taki, bez zbędnych bajerów, jak to się kiedyś z łopaty piekło, to byłbym wdzięczny i bym myślał jak to ten stary piec chlebowy, który u ojców chyba jeszcze stoi ,odpalić. Takowy przepis mogę zapodać lub bardzo prosto podany i opisany jest w książce "Nad rozlewiskiem" ale..... no właśnie diabeł tkwi w szczegółach---piec chlebowy; nie upiecze się chleba nigdy w najnowocześniejszych piekarnikach takiego jak z chlebowego pieca, a jeszcze na liściach lub trzanie[ na spodzie pieca]. Czy znajdziesz pomietło, wygarniacz i łopatę drewnianą. Następnie czy potrafisz wypalić takowy piec odpowiednim drzewem do odpowiedniej temperatury[ sprawdza się mąką -jak się posypana na spód wypala ]. Taki piec trzeba "znać" tz. różnie się go wypala w zależności od jego budowy. Namawiam Cię do porozmawiania z kimś tam mieszkającym aby Ci to powiedział i pokazał-a warto. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 22 lutego 2014 16:24
|
Podglądacz po nawróceniu --- XxX --- Pszów Mój blog: kliknij! Postów: 176 Data rejestracji: 09.07.12 |
Teraz chlebek razowy orkiszowy z mąk z pełnego przemiału. Nie wiem ile w sklepie kosztuje chleb o nazwie "orkiszowy", ale nie powinien być tani jeżeli faktycznie jest orkiszowy. No bo kg mąki orkiszowej typ 2000 w detalu kosztował mnie 8,50 zł. No chyba, że w składzie jest np. 5% takiej mąki... Zaczyn: - 80g aktywnego zakwasu żytniego, - 125g mąki orkiszowej razowej, - 80g wody. Całość wymieszałem i odstawiłem w temperaturze pokojowej na noc, na jakieś 12 godz. Zaparka: - 100g mąki orkiszowej razowej, - 120g gorącej wody, - 1 łyżeczka soli, - 1 łyżka mielonego kminku. Wymieszałem i odstawiłem na noc. Składniki ciasta: - 280 g zaczyn, jw. - 220 g zaparka, jw. - 70g ugotowanych i zmiksowanych ziemniaków (dodaję je do chlebów pszennych dla dłuższego zachowania świeżości), - około 250g wody, - 500g mąki orkiszowej, - 1 łyżeczka soli, - 1 łyżka ekstraktu słodowego (zostało mi jeszcze co nieco po przygodzie z piwowarstwem). Rano wszystko wymieszałem, po pół godzinie jeszcze raz, a potem do garnka rzymskiego na jakieś 7 godzin (chlebów razowych nie formuje się w bochenki, bo nie są w stanie utrzymać struktury). Kiedy ładnie już wyrosło - razem z garnkiem poszło zimnego do piekarnika. Włączyłem ogrzewanie i: 240 st. C - 15 min, 200 st. C - 35 min. Potem myk z formy na kratkę, zroszenie wodą ze spryskiwacza i czekanie do wystudzenia. No a teraz zajadam. [img][/img] |
|
Przejdź do forum: |