Pieczenie chleba, przepisy. | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Doradzając przyjacielowi, staraj się mu pomóc, a nie sprawić przyjemność. Autor: Solon


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Pieczenie chleba, przepisy.

Filipka

Offline

Fakt w sklepach w chlebach jest masa ulepszaczy. Ten się prezentuje podręcznikowo Usmiech

Robert proszę Cię tylko nie "Fakt". Ostatnio pisali ,że Milera porwało UFO Haha
 

Ala Pawelczyk

Offline

daddax napisał(a):

Nie wiem, nie wczytywałem się w te przepisy,bo i się na tym nie znam, ale gdyby ktoś zapodał taki, bez zbędnych bajerów, jak to się kiedyś z łopaty piekło, to byłbym wdzięczny i bym myślał jak to ten stary piec chlebowy, który u ojców chyba jeszcze stoi ,odpalić.

Takowy przepis mogę zapodać lub bardzo prosto podany i opisany jest w książce "Nad rozlewiskiem" ale..... no właśnie diabeł tkwi w szczegółach---piec chlebowy; nie upiecze się chleba nigdy w najnowocześniejszych piekarnikach takiego jak z chlebowego pieca, a jeszcze na liściach lub trzanie[ na spodzie pieca]. Czy znajdziesz pomietło, wygarniacz i łopatę drewnianą. Następnie czy potrafisz wypalić takowy piec odpowiednim drzewem do odpowiedniej temperatury[ sprawdza się mąką -jak się posypana na spód wypala ]. Taki piec trzeba "znać" tz. różnie się go wypala w zależności od jego budowy. Namawiam Cię do porozmawiania z kimś tam mieszkającym aby Ci to powiedział i pokazał-a warto.
 

Leszek P

Offline

Teraz chlebek razowy orkiszowy z mąk z pełnego przemiału.
Nie wiem ile w sklepie kosztuje chleb o nazwie "orkiszowy", ale nie powinien być tani jeżeli faktycznie jest orkiszowy. No bo kg mąki orkiszowej typ 2000 w detalu kosztował mnie 8,50 zł.
No chyba, że w składzie jest np. 5% takiej mąki...

Zaczyn:
- 80g aktywnego zakwasu żytniego,
- 125g mąki orkiszowej razowej,
- 80g wody.

Całoœść wymieszałem i odstawiłem w temperaturze pokojowej na noc, na jakiœeś 12 godz.

Zaparka:
- 100g mąki orkiszowej razowej,
- 120g gorącej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka mielonego kminku.

Wymieszałem i odstawiłem na noc.

Składniki ciasta:
- 280 g zaczyn, jw.
- 220 g zaparka, jw.
- 70g ugotowanych i zmiksowanych ziemniaków (dodaję je do chlebów pszennych dla dłuższego zachowania œświeżoœści),
- około 250g wody,
- 500g mąki orkiszowej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka ekstraktu słodowego (zostało mi jeszcze co nieco po przygodzie z piwowarstwem).

Rano wszystko wymieszałem, po pół godzinie jeszcze raz, a potem do garnka rzymskiego na jakieœś 7 godzin (chlebów razowych nie formuje się w bochenki, bo nie są w stanie utrzymać struktury).
Kiedy ładnie już wyrosło - razem z garnkiem poszło zimnego do piekarnika. Włączyłem ogrzewanie i: 240 st. C - 15 min, 200 st. C - 35 min. Potem myk z formy na kratkę, zroszenie wodą ze spryskiwacza i czekanie do wystudzenia.
No a teraz zajadam. Oczko

[img]forumsumowe.pl/h/fshzw_dsc05144jpg_a54a1.jpg[/img]
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.63
51,680,515 unikalne wizyty