Potrawy tradycyjne | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Najlepszą wagą do ważenia przyjaźni jest nieszczęście. -Plutarch


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Potrawy tradycyjne

Zbigniew Konarzewski

Offline

Choć powieki podpieram już zapałkami jeszcze jeden b.prosty przepis na mięso tym razem tzw dojrzewające. Składniki 1,5 kg schabu (chudego nie przerośniętego),sól oraz inne przyprawy wg upodobania ( stosuję no paprykę,chili,majeranek,jałowiec,pieprz gorczycę wszystko w proszku) Schab myjemy obieramy z białej błony ( nie koniecznie) a następnie osuszamy. Następnie dokładnie obtaczamy w przygotowanej mieszaninie zapraw i do lodówki. Po 12 godz. odlewamy wodę którą wycisnęła z mięsa sól a następnie schab na kolejne5 dni znów do lodówki. Po 5 dniach mięsko pakujemy w rajtuzę (przekładając tak aby było 5 warstw) na sznurek i w chłodne miejsce koniecznie z przewiewem na kolejne 5 dni. Po tym czasie rajtuzy wyrzucamy a powstały wyrób pakujemy na kolejne min 2 dni do lodówki. Potem już tylko pakujemy do przełyku. Dobre jako zakąska do gorzałki.Smacznego
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Cześć idę już spać
 

Ala Pawelczyk

Offline

SCHAB GOTOWANY

-2 kg schabu b/k lub chudej szynki
- 2 l wody
- 1/4 szklanki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1łyżka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki majeranku
- 4 ząbki czosnku, kulki ziela ang, liście laurowe
-2 łyżki majonezu

Mięso oczyścić z tłuszczu. Resztę składników zagotować. Do gotującej zalewy włożyć mięso i gotować 20 min pod przykryciem. Odstawić w chłodne miejsce na 10 godz. i znów gotować 20 min. Odstawić ponownie na 10 godz. Wyjąć , osuszyć ręcznikiem i pałaszować . Można podawać [podgrzane] do obiadu.
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Znów moja kolej? No dobrze. Kupujemy 1,5 kg bardzo chudego brzucha i średniej wielkości polędwicę w Łodzi nazywa się nie wiedzieć czemu żydowska. Brzuch przecinamy wzdłuż tak aby powstała kieszeń, następnie dobrze płuczemy i osuszamy.Podobnie postępujemy z polędwicą. W międzyczasie przygotujemy mieszankę soli z ziołami i przyprawami ( ilości nie podaję każdy wie co i jak lubi) Brzuch dokładnie obtaczamy w powstałej mieszaninie i na noc do lodówki.Rano w kieszeń pakujemy polędwiczkę,rolujemy i sznurkujemy jak szynkę i do piekarnika o temp 180.Polewamy wodą i płynem z wytopienia tłuszczu.Jak będzie miękka wyjmujemy studzimy i do gardła. Pycha
 

Ala Pawelczyk

Offline

Ja boczuś [boczek]piekę na różne sposoby.Ale wolę sam, dobrze wypieczony . Kawał boczku tak około 2kg nacieram solą i przyprawami do mięsa , marynuję na sucho[ tylko sól i przyprawy] minimum 2 dni i piekę w tem 200st około 2 do 2,5 godz.

Czasem nacieram solą i przyprawami wg upodobań i grubo posypuję czosnkiem pokrojonym w plastry wymieszanym z majerankiem. Zawijam w folie odstawiam na dobę i piekę do miękkości. A jak mam cieńszy to tak samo go przyprawiam, tylko jeszcze posypuję lekko żelatyną i roluję. Po zrolowaniu przewiązuję i piekę w folii lub w rękawie.

Rodzinka lubi pieczony boczek nadziewany
-2 kg boczku cieńszego
-1/2 surowej białej kiełbasy
-sól i przyprawy[ pieprz ziołowy, popryka mielona, majeranek, czosnek]
-łyżka żelatyny
Boczek solę i nacieram lekko przyprawami, odstawiam na dobę. Na boczek rozsmorowywuję kiełbasę , posypuję żelatyną , roluję i przewiązuję nicią masarską. Piekę w folii lub rękawie do miękkości. Jak nie mam dobrej surowej kiełbasy to mielę mięso ,przyprawiam jak kiełbasę[ na kg mięsa; 1,5 dag soli, 2 gr pieprzu , 2 ząbki czosnku] i tym nadziewam. Robię tego farszu więcej ,mrożę i mam "gotowce" do zapiekanek i spagetii .
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Czemu ma służyć żelatyna w pieczonym? Nie spotkałem się z jej dodawaniem.
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Teraz szynka dla bardzo cierpliwych. Składniki : Szynka z kością (najlepiej cała noga),15 kg soli (niejodowanej) lub więcej w zależności od wielkości nogi. pieprz, ziele angielskie, czosnek 2- 3 duże główki,gorczyca, jałowiec. Nogę w drewnianej skrzyni dokładnie obsypujemy solą (musi być przykryta) i przyprawami. Skrzynię zabezpieczamy np gazą (stosuję kupioną za parę groszy w metrach b drobną moskitierą) i do piwnicy na 2-3 miesiące ( temp ok 4 stopni)Uwaga co dwa dni nogę trzeba przekręcać.Po tym czasie nogę na hak w przewiewne miejsce (piwnica też trzeba zabezpieczyć) Zabezpieczenie zrobiłem z paru listewek kupionych w Costoramie i pozostałości moskitiery. Po pół roku szynkę można zdegustować. Wytwarzania tego specjału nauczyli mnie na Litwie.Teraz już wiecie czemu niektóre szynki w sklepie kosztują po 170 zł za kg.Ale warto pycha.(Uwaga pierwszą musiałem zutylizować)
 

Ala Pawelczyk

Offline

Zbigniew Konarzewski napisał(a):

Czemu ma służyć żelatyna w pieczonym? Nie spotkałem się z jej dodawaniem.


Po wystygnięciu mięso dobrze ściśnięte nie rozpada się. Żelatyna wiąże warstwy faszerowanego.
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Mam jeszcze ochotę zrobić prawdziwego litewskiego kindziuka ale nie wiedzieć czemu moja lepsza połowa życia jak przeczytała składniki uciekła z kuchni.To jakieś nowe zjawisko w domu bo jak przywożę z Litwy to muszę ją odganiać kijami Nie skutkują nawet argumenty,że przytyje.
 

Artur Betcher

Offline

Rozumiem że przyjeżdżacie do Poznania na targi i wcinamy te pyszności?? grin
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.72
51,693,475 unikalne wizyty