Potrawy tradycyjne | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Ludzie w ogóle nie myślą. Oni tylko myślą, że myślą. Mark Twain


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Potrawy tradycyjne

Ala Pawelczyk

Offline

Zbigniew Konarzewski napisał(a):

Dobry podpłomyk jedynie z blach rozgrzanego pieca.Ale niestety postęp wyeliminował już ten wynalazek


Z "trzanu"-spodu pieca chlebowego, wyłożonego specjalną cegłą wypalaną [dzisiejsza szamotówka] najleprze podpłomyki i chleb na "trzanie" lub liściach kapusty czy chrzanu. Jeszcze na wsiach są takowe piece wypala się je drewnem i po odpowiednim wypaleniu i usunięciu" węgli " piecze się chleby lub mięsiwa. Na kuchennych blachach piekło się małe placki[gotowane ziemniaki, mąka ,jajko , sól], grzyby z solą no i zabierane wywałkowane paski ciasta na makaron[kluchy].
Ale nas ogarnęła nostalgia, ach!! te dawne czasy i zwyczaje[była to codzienność].

A co do mąki- ja piekę z tego co mam w domu. Jak nie mam chlebowej [ od 650 do razówki 2000] to wychodzi chlebuś lekki ,delikatny jak mówi rodzinka bułkowy. Staram się wtedy dodawać część mąki żytniej razowej lub pszennej razowej. W Radomiu mamy super sklepik przy młynie, można tam dostać różnorodne mąki[pszenne, żytnie , gryczane , kukurydziane, orkiszowe i inne] i dodatki do chleba[ziarna, warzywa,owoce] nawet jak się zamówi to i super pachnący zakwas. Lubimy chleby ciemniejsze i ziarniste lub razowce, więc używam najwięcej mąki to od 650 do razówki .Maszyna nie wymięsi samej żytniej[ bardzo kleista] więc dodaję pszenną w większej ilości i zazwyczaj jest to 650 . Ostatnio piekłam chlebuś w piekarniku. Kuzynka przyniosła mi zaczyn[4 łyżki ciasta chlebowego] zamiast drożdży czy zakwasu. Niezły ten chleb ,inny niż z maszyny, cięższy, spójniejszy i bardzo sytny. Jak ktoś zainteresowany to podam przepis.
 

Robert Dubis

Offline

Ja od kilku lat piekę sobie sam.

forumsumowe.pl/h/fshzw_dsc01965jpg_8be47.jpg

Chleb na zakwasie.Haha
Pozdrawiam Robert
 

Ala Pawelczyk

Offline

Panowie po ostatkach to chyba dobry żurek:
-30 dag żeberek[najlepiej wędzonych]
-10 dag cebuli
-1,5 wywaru z warzyw[bez marchwi]
-1/2l żuru żytniego z mąką
-1/2 łyżeczki majeranku
-1 grzybek suszony[duży]
-sól i pieprz do smaku
-1łyżeczka mąki

Żeberka surowe posypać mąką, solą i obrumienić na tłuszczu.
Cebulę drobno posiekać i udusić na tłuszczu.
Żeberka oddzielić od kości, dodać z , żurem ,tłuszczem, cebulą i grzybkiem do wywaru. Gotować 5 min, doprawić do smaku solą i pieprzem.SMACZNEGO.
Super do tego żurku pasują ziemniaki ze skwarkami.
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Dziś rosół serwują
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Prze świętami popróbuję jeszcze raz z chlebem
 

Ala Pawelczyk

Offline

Zbigniew Konarzewski napisał(a):

Prze świętami popróbuję jeszcze raz z chlebem


Dysponujesz wypiekaczem ,czy w piekarniku pieczenie?
 

Artur Betcher

Offline

Alicjo ja mam nadzieję że kiedyś jednak się spotkamy i będę mógł doświadczyć smaku tego co tu opisujecie. Jak już pisałem obserwuje temat, liczę że na jakiś zlot się załapiemy razem Usmiech
Pozdrawiam
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 

Ala Pawelczyk

Offline

Artur nigdy nie mówię nigdy. Ja "nietuzinkowa" osoba, ciekawa życia i świata. Nie planuję ,bo zawsze moje plany 'biesik' psuje - zdaję się na to co los niesie[ ale uparcie nim steruję i pomagam mu aby swoje osiągnąć].
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Mam wypiekacz polskiej produkcji chyba z Rzeszowa, ale sądzę,że to on jest przyczyną moich niepowodzeń. Jak nie żle wymiesza składniki to nie dopiecze masę jak u góry skórka chrupiąca to dół glina, a przecież ustawiałem różne możliwości i warianty
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Artur podaj adres to szynka jeśli poczta nie nawali może na 3 króli dojdzie
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.81
51,697,994 unikalne wizyty