Ludzie w ogóle nie myślą. Oni tylko myślą, że myślą. Mark Twain
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Potrawy tradycyjne
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 listopada 2013 14:37
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Zbigniew Konarzewski napisał(a): Dobry podpłomyk jedynie z blach rozgrzanego pieca.Ale niestety postęp wyeliminował już ten wynalazek Z "trzanu"-spodu pieca chlebowego, wyłożonego specjalną cegłą wypalaną [dzisiejsza szamotówka] najleprze podpłomyki i chleb na "trzanie" lub liściach kapusty czy chrzanu. Jeszcze na wsiach są takowe piece wypala się je drewnem i po odpowiednim wypaleniu i usunięciu" węgli " piecze się chleby lub mięsiwa. Na kuchennych blachach piekło się małe placki[gotowane ziemniaki, mąka ,jajko , sól], grzyby z solą no i zabierane wywałkowane paski ciasta na makaron[kluchy]. Ale nas ogarnęła nostalgia, ach!! te dawne czasy i zwyczaje[była to codzienność]. A co do mąki- ja piekę z tego co mam w domu. Jak nie mam chlebowej [ od 650 do razówki 2000] to wychodzi chlebuś lekki ,delikatny jak mówi rodzinka bułkowy. Staram się wtedy dodawać część mąki żytniej razowej lub pszennej razowej. W Radomiu mamy super sklepik przy młynie, można tam dostać różnorodne mąki[pszenne, żytnie , gryczane , kukurydziane, orkiszowe i inne] i dodatki do chleba[ziarna, warzywa,owoce] nawet jak się zamówi to i super pachnący zakwas. Lubimy chleby ciemniejsze i ziarniste lub razowce, więc używam najwięcej mąki to od 650 do razówki .Maszyna nie wymięsi samej żytniej[ bardzo kleista] więc dodaję pszenną w większej ilości i zazwyczaj jest to 650 . Ostatnio piekłam chlebuś w piekarniku. Kuzynka przyniosła mi zaczyn[4 łyżki ciasta chlebowego] zamiast drożdży czy zakwasu. Niezły ten chleb ,inny niż z maszyny, cięższy, spójniejszy i bardzo sytny. Jak ktoś zainteresowany to podam przepis. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 listopada 2013 14:51
|
Fusionista Opoczno Mój blog: kliknij! Postów: 3734 Data rejestracji: 06.11.11 |
Ja od kilku lat piekę sobie sam. Chleb na zakwasie.
Pozdrawiam Robert |
|
|
Offline |
Dodany dnia 01 grudnia 2013 10:52
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Panowie po ostatkach to chyba dobry żurek: -30 dag żeberek[najlepiej wędzonych] -10 dag cebuli -1,5 wywaru z warzyw[bez marchwi] -1/2l żuru żytniego z mąką -1/2 łyżeczki majeranku -1 grzybek suszony[duży] -sól i pieprz do smaku -1łyżeczka mąki Żeberka surowe posypać mąką, solą i obrumienić na tłuszczu. Cebulę drobno posiekać i udusić na tłuszczu. Żeberka oddzielić od kości, dodać z , żurem ,tłuszczem, cebulą i grzybkiem do wywaru. Gotować 5 min, doprawić do smaku solą i pieprzem.SMACZNEGO. Super do tego żurku pasują ziemniaki ze skwarkami. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 01 grudnia 2013 11:09
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Dziś rosół serwują |
|
|
Offline |
Dodany dnia 01 grudnia 2013 11:12
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Prze świętami popróbuję jeszcze raz z chlebem |
|
|
Offline |
Dodany dnia 01 grudnia 2013 13:49
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Dysponujesz wypiekaczem ,czy w piekarniku pieczenie? |
|
|
Offline |
Dodany dnia 01 grudnia 2013 13:52
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Alicjo ja mam nadzieję że kiedyś jednak się spotkamy i będę mógł doświadczyć smaku tego co tu opisujecie. Jak już pisałem obserwuje temat, liczę że na jakiś zlot się załapiemy razem Pozdrawiam
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 01 grudnia 2013 14:45
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Artur nigdy nie mówię nigdy. Ja "nietuzinkowa" osoba, ciekawa życia i świata. Nie planuję ,bo zawsze moje plany 'biesik' psuje - zdaję się na to co los niesie[ ale uparcie nim steruję i pomagam mu aby swoje osiągnąć]. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 02 grudnia 2013 17:27
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Mam wypiekacz polskiej produkcji chyba z Rzeszowa, ale sądzę,że to on jest przyczyną moich niepowodzeń. Jak nie żle wymiesza składniki to nie dopiecze masę jak u góry skórka chrupiąca to dół glina, a przecież ustawiałem różne możliwości i warianty |
|
|
Offline |
Dodany dnia 02 grudnia 2013 17:30
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Artur podaj adres to szynka jeśli poczta nie nawali może na 3 króli dojdzie |
|
Przejdź do forum: |