Przetwory ,sałatki na zimę | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

O radę pytaj tego kto sam sobie radzi. -Leonardo Da Vinci


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Przetwory ,sałatki na zimę

Viking

Offline

Sezon ogórkowy w pełni ,mam jutro dostać świeże ogóreczki z eko uprawy bratowej.
Proszę wpisywać sprawdzone przepis na przetwory
Mnie teraz intersuja przepisy na
Ogórki małosolne,kwaszone ,korniszony ,i inne przetwory z ogórków .

Wiem ze jest tego pełno w necie ale mi zależy na sprawdzonych przez Was przepisach z informacja co do ilosci wkładanych składników jak liście wiśni,winogron,porzeczek chrzanu itd
Bo chyba nie można kłaść ile się chce za mało nie dobrze i za dużo chyba tez .
 

Viking

Offline

Haloooo nie znacie przepisu na ogorasy małosolne i kwaszone Palnie potrzebuje sprawdzonego przepisu bo ogórki już czekają
 

Bartosz Wasielewski

Offline

Z tego co udało mi się w domu dowiedzieć to zalewa do kiszonych: na 1 litr wody czubata łyżka soli, koper, czosnek, liście dębu wg uznania.

A co do małosolnych to 3 dni i wyciągasz ze słoja pfft
forumsumowe.pl/h/fshzw_userbar2_df3ad.jpg
Jest różnica czy robisz komuś "Łaskę", czy "Laske" - prof. Jerzy Bralczyk
 

Viking

Offline

Dziękuje Bartosz za wyciągniecie informacji I tak właśnie zrobiłem dodałem jeszcze trochę cukru po jednym liściu - -dębu,wiśni,porzeczki czarnej,winogrona ,koper chrzan ,czosnek
Woda przegotowana letnia Słoiki zakręcane z folia
Czy proporcje składników dałem dobre okaże się za kilka tygodni

Zastanawiam się tylko gdzie je mam teraz trzymać w ciepłym czy od razu do piwniczki Wie ktoś ?????

a małosolne-- zalane gorąca zalewa plus poobcinane końcówki ogóreczków -ponoć szybciej dojdą.
 

Ala Pawelczyk

Offline

Dałeś do kiszonych mało soli. Do małosolnych wystarczy. Nigdy nie daję cukru. Ja do kiszeniaków daję 2 łyżki soli na litr wody zimnej i od razu wynoszę do zimnego- są różne szkoły kiszenia .Najlepiej odciąć dopływ tlenu poprzez dobre zakręcenie lub jeśli ktoś kisi w beczkach lub butelkach 5 l [ploecam butelki z szerszą nakrętką po wodach żródlanych] i ma możliwość topienia w wodzie [ stawy, stódnie]. dziś póżno tu zalukałam -jutro się rozpiszę więcej. A małosolne w/g twojej receptury i tego ciepła co mamy to jutro te małe gotoweOkok.
 

Viking

Offline

Witaj Alu .
Nie ukrywam ze jak zapytywałem o przepisy na ogólnym to myślałem ze mogłabyś się właśnie Ty odezwać , bo już nie raz dawałaś mi dobre rady odnośnie kulinarni,i liczyłem na Twoja wypowiedz w temacie. A tak to zrobiłem jak napisałem .Łyżki soli miałem czubate woda była słonawa ,wiec może będzie dobrze ehhh.
Następne zrobię wedle Twoich instrukcji
Pomysł z butelkami po wodzie SUUUPERRRRR!!!!

Zastawiam się czy nie przesadziłem z tymi dodatkami -liśćmi ,ale w necie rożnie pisali ,jedni wiśnia drudzy winogrono , to ja dałem po jednym z każdego polecanego gatunku i może przedobrzyłem .
Jak sadzisz???
Na małosolne poszły większe sztuki
Szkoda jeśli się nie udadzą bo ogóreczki były z uprawy bez nawozowej .
Jutro wyniosę do piwniczki .

Pozdr.
 

Ala Pawelczyk

Offline

Udadzą się , udadzą. Liście nie zaszkodzą -ja bazuję na czarnej porzeczce ,wiśni i dębie. Jedynie cukier -jeśli dałeś mało to jest nadzieja, że nie wzmoże tak fermentacji jeśli będą w chłodzie .Ci co dodają cukier, zazwyczaj po burzliwej fermentacji przerywają ją-chwilę gotując ogórki. Ja nie robię tego -nie smakują mi takie ogórki i ich wygląd jest inny. Co do korniszonów -ja je nie robię lub w śladowych ilościach [rodzinka ich nie lubi]. Ale warto je robić -jest większa pewność , że się nie zepsują bez względu na jakość ogórków.
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

A przecier pomidorowy to nie łaska? Robi się go tak: 30 kilogramów pomidorów koniecznie podłużnych ( koszt kg to 1 zł). Pomidory dobrze wymyć pokroić na ćwiartki i do gara. Gotować do czasu uzyskania pulpy. Powstałą masę przetrzeć do drugiego garnka np przy pomocy sitka metalowego z drobnymi otworami. Dodać wg uznania 1 łyżeczkę cukru, sól,pieprz, majeranek itp gotować także wg upodobania do uzyskania gęstej masy lub w postaci gęstego płynu. Lekko ostudzić i do wyparzonych słoików. Pasteryzować w piekarniku lub w garnku z ciepłą wodą pyrkającą na wolnym ogniu. Z 30 kg pomidorów wychodzi ok 25 litrowych słoików. I choć nie znoszę zupy pomidorowej wierzcie mi, że taki słoiczek następnego dnia to najlepsze lekarstwo na chorobę ogólnie zwaną kacem. Smacznego.
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Ogórasy chili. Kupić 2 kg twardych ogórków mogą być kiszeniaki. Ogórki umyć, obrać ze skórki pokroić w ćwiartki. Wykonać zalewę z dodatkiem chili ,łyżeczki cukru, soli,pieprzu (wg uznania i smaku) Uwaga są dwie szkoły wykonania zalewy: 1 z zimnej wodą np mineralnej lub żródlanej , 2 przegotowanej lecz ostudzonej. Ogórasy poukładać w słoikach. Pasteryzować w piekarniku lub w garnku z pyrkającą letnią wodą. Następnie do góry dnem do wystygnięcia i do spiżarni. Dobre jako zakąska. Smacznego
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Jeszcze jeden przepisZmeczonyAKWAS BURACZANY. Robię go tak: 1 kg dorodnych czerwonych buraków, wymyć,obrać a następnie pokroić w plastry. Do kamionkowego garnka wlać przegotowanej ostudzonej wody z dodatkami: 1 łyżeczka cukru.czosnek 2 ząbki,chrzan.liść laurowy, pieprz, kromka razowego chleba ze skórką. Do tak przygotowanej zalewy dołączyć buraki. Uwaga zalewa musi być nad burakami min 5 cm. I w ciepłe miejsce np pod grzejnik na 3- 5 dni. Trzeba kontrolować czy nie powstaje nalot jeśli tak trzeba go usunąć najlepiej łyżką drewnianą. Po okresie dojrzewania zalewę do wygotowanych butelek a one do lodówki lub spiżarni. Mogą stać nawet 6 miesięcy. Smacznego
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.59
51,680,958 unikalne wizyty