"Istotną wadą kobiety jest to, że tracimy przez nie zbyt wiele czasu, ale jest to najpiękniej stracony czas. - autor nieznany"
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Przetwory ,sałatki na zimę
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 października 2013 16:55
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
No co koledzy u Was Kobitki robią przetwory? UWAGA najlepsi kucharze to Meny |
|
|
Offline |
Dodany dnia 05 listopada 2013 10:10
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
No koledzy nikt nie robi więcej przetworów? |
|
|
Offline |
Dodany dnia 05 listopada 2013 10:58
|
Fusionista Kalisz Mój blog: kliknij! Postów: 2229 Data rejestracji: 15.09.12 |
Chyba czas przetworów się kończy,coraz mniej się robi zapasów na zimę,wygodne nasze kobitki teraz są |
|
|
Offline |
Dodany dnia 05 listopada 2013 11:48
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Wygodne czy oszczędne ?Policz koszt składników + słoiki, porównaj to z ceną sałatek, papryki, ogórków konserwowych i dżemów w marketach- zdziwi Cię zestawienie.Inna sprawa to jakość przetworów-swoje to wiem co jem, bez ulepszaczy i konserwantów.Chyba nikt nie robi tyle przetworów co ja- mam chyzia w tym temacie. Sporo warzyw i owoców dostaję od rodzinki i nic nie ma prawa się zmarnować. w moich"bunkrach"jak to mawia syn ,że mama ma zapasy dla pułku wojska znajdzie się susz, marynaty , kiszonki, sałatki ,dżemy ,powidła, nalewki [chyba lepiej wyliczyć co tu nie ma].Znajomi i rodzinka pytają po co ci tyle, a ja robię dalej i większość to rozdaję. Lubię i umię to robić .Samych grzybów mam 6 gatunków przetworów [nie nazw grzybów]. A teraz można robić kiszonki ,sałatki ,marynaty , bazy do potraw, susze i mrożonki z buraków, kapusty, grzybów[końcówka ale jeszcze są] i niezastąpione mieszanki warzywne oraz owoce do ciast. Jeśli kogoś interesuje temat to podam przepisy. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 05 listopada 2013 16:04
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Alicjo jak większość rozdajesz to zaraz pół forum ustawi się w kolejce Uwielbiam wszystko co samorobne. Wychowany prawie że w puszczy gdzie nawet pomidory własne mieliśmy w słoikach. Cenowo drożej jest wykonać niekiedy własne ( w porównaniu do tych z pierwszej ceny bo do tych pięknych kolorowych i markowych to już nie) ale nie oszukujmy się bo nie ma nic lepszego od tego co sami zrobiliśmy ( pod warunkiem że się robić to umie) i wiemy co w tym jest. Kobiety które nadal robią swojskie rzeczy to skarby Mój skarb co prawda mało się tym zajmuje bo mieszkając w tak dużym mieście inaczej do tego niestety podchodzimy ale za to gotuje jak bogini
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 05 listopada 2013 19:11
|
Weteran Chrzanów Mój blog: kliknij! Postów: 828 Data rejestracji: 25.03.12 |
A Unia Europejska zezwala nam na kiszenie ogórków, kapusty itd "Nienawidzę pić samemu i z kimś też..." |
|
|
Offline |
Dodany dnia 05 listopada 2013 19:41
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 1632 Data rejestracji: 27.12.10 |
Grzesiu a jak latem jechać na rybki w upał bez zakasęczki typu kiszony ogóreczek, w niedzielę jak przyjedziesz do mnie to będą ogóreczki kiszone plus opieńki marynowane do tego "czystego" płynu. A jesli już o przetworach to kilka lat temu jadłem u kolegi w Barcicach nad Popradem rydze kiszone, podobnie zrobione jak się robi kiszoną kapustkę, panie i panowie produkt rewelacyjny. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 05 listopada 2013 20:23
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
A na złość ??? kisimy nie tylko kapustę i ogórki. Super są jak napisał Kazik rydze[ można kisić opieńki, gąski]. Sprubujcie jeszcze teraz zakisić paprykę [tak jak ogórki] i czosnek [ osobno , a jak ktoś lubi to razem] . Kto lubi może zakisić jabłka[twarde] i śliwki węgierki-smak specyficzny. Są to stare metody konserwacji [obok solenia i suszenia ] owoców, warzyw i grzybów.Obecnie mrożenie wyparło te stare troszkę pracochłonne metody. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 05 listopada 2013 20:26
|
Fusionista Kalisz Mój blog: kliknij! Postów: 2229 Data rejestracji: 15.09.12 |
Ala,znaczy się tą paprykę tak jak ogórki np małosolne w kamionkowym garnku można ? |
|
|
Offline |
Dodany dnia 05 listopada 2013 20:54
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Paprykę umyć ,wydrążyć gniazda nasienne i dalej jak małosolne. Ja dodaję mniej chrzanu a więcej [dużo] czosnku. Do szybkiego spożycia może być garnek, na dłużej słoje szczelne jak na ogórki. Na szybko robię sporo[nie jest tak ostro-kwaśna] a na zimę wolę marynowaną lekko słodko-kwaśną. |
|
Przejdź do forum: |