Przetwory ,sałatki na zimę | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

"Istotną wadą kobiety jest to, że tracimy przez nie zbyt wiele czasu, ale jest to najpiękniej stracony czas. - autor nieznany"


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Przetwory ,sałatki na zimę

Zbigniew Konarzewski

Offline

No co koledzy u Was Kobitki robią przetwory? UWAGA najlepsi kucharze to Meny
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

No koledzy nikt nie robi więcej przetworów?
 

Mariusz Kowalski

Offline

Chyba czas przetworów się kończy,coraz mniej się robi zapasów na zimę,wygodne nasze kobitki teraz są Haha
 

Ala Pawelczyk

Offline

Wygodne czy oszczędne ?Policz koszt składników + słoiki, porównaj to z ceną sałatek, papryki, ogórków konserwowych i dżemów w marketach- zdziwi Cię zestawienie.Inna sprawa to jakość przetworów-swoje to wiem co jem, bez ulepszaczy i konserwantów.Chyba nikt nie robi tyle przetworów co ja- mam chyzia w tym temacie. Sporo warzyw i owoców dostaję od rodzinki i nic nie ma prawa się zmarnować. w moich"bunkrach"jak to mawia syn ,że mama ma zapasy dla pułku wojska znajdzie się susz, marynaty , kiszonki, sałatki ,dżemy ,powidła, nalewki [chyba lepiej wyliczyć co tu nie ma].Znajomi i rodzinka pytają po co ci tyle, a ja robię dalej i większość to rozdaję. Lubię i umię to robić .Samych grzybów mam 6 gatunków przetworów [nie nazw grzybów]. A teraz można robić kiszonki ,sałatki ,marynaty , bazy do potraw, susze i mrożonki z buraków, kapusty, grzybów[końcówka ale jeszcze są] i niezastąpione mieszanki warzywne oraz owoce do ciast. Jeśli kogoś interesuje temat to podam przepisy.
 

Artur Betcher

Offline

Alicjo jak większość rozdajesz to zaraz pół forum ustawi się w kolejce Oczko grin
Uwielbiam wszystko co samorobne. Wychowany prawie że w puszczy gdzie nawet pomidory własne mieliśmy w słoikach.
Cenowo drożej jest wykonać niekiedy własne ( w porównaniu do tych z pierwszej ceny bo do tych pięknych kolorowych i markowych to już nie) ale nie oszukujmy się bo nie ma nic lepszego od tego co sami zrobiliśmy ( pod warunkiem że się robić to umie) i wiemy co w tym jest.
Kobiety które nadal robią swojskie rzeczy to skarby Usmiech
Mój skarb co prawda mało się tym zajmuje bo mieszkając w tak dużym mieście inaczej do tego niestety podchodzimy ale za to gotuje jak bogini Usmiech
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 

Grzegorz Michalski

Offline

A Unia Europejska zezwala nam na kiszenie ogórków, kapusty itd Usmiech

bekabekabeka
Rybki
"Nienawidzę pić samemu i z kimś też..."
 

Kazimierzp

Offline

Grzesiu a jak latem jechać na rybki w upał bez zakasęczki typu kiszony ogóreczek, w niedzielę jak przyjedziesz do mnie to będą ogóreczki kiszone plus opieńki marynowane do tego "czystego" płynu.
A jesli już o przetworach to kilka lat temu jadłem u kolegi w Barcicach nad Popradem rydze kiszone, podobnie zrobione jak się robi kiszoną kapustkę, panie i panowie produkt rewelacyjny.
 

Ala Pawelczyk

Offline

A na złość ??? kisimy nie tylko kapustę i ogórki. Super są jak napisał Kazik rydze[ można kisić opieńki, gąski]. Sprubujcie jeszcze teraz zakisić paprykę [tak jak ogórki] i czosnek [ osobno , a jak ktoś lubi to razem] . Kto lubi może zakisić jabłka[twarde] i śliwki węgierki-smak specyficzny. Są to stare metody konserwacji [obok solenia i suszenia ] owoców, warzyw i grzybów.Obecnie mrożenie wyparło te stare troszkę pracochłonne metody.
 

Mariusz Kowalski

Offline

Ala,znaczy się tą paprykę tak jak ogórki np małosolne w kamionkowym garnku można ?
 

Ala Pawelczyk

Offline

Paprykę umyć ,wydrążyć gniazda nasienne i dalej jak małosolne. Ja dodaję mniej chrzanu a więcej [dużo] czosnku. Do szybkiego spożycia może być garnek, na dłużej słoje szczelne jak na ogórki. Na szybko robię sporo[nie jest tak ostro-kwaśna] a na zimę wolę marynowaną lekko słodko-kwaśną.
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.55
51,677,726 unikalne wizyty