Przetwory ,sałatki na zimę | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Całowanie w rękę nagiej kobiety jest stratą czasu.


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Przetwory ,sałatki na zimę

Ala Pawelczyk

Offline

CZOSNEK KISZONY

-dowolna ilość czosnku
-woda z kiszonych ogórków

Obrany czosnek [ząbki] ułożyć w słoiczkach ,zalać wodą z kiszonych ogórków i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. Wynieść do chłodu i po 2 tygodniach gotowe. Doskonały dodatek do mięs, kanapek i do " zagrychy". Robi się go jak zostaje woda z kiszaków.

WARIACJE CZOSNKU MARYNOWANEGO"

-2kg obranego czosnku
-4 szklanki wody
-1,5 szklanki octu 10%
-1 łyżka soli
-3 łyżki cukru
-zioła wg upodobań [ja bazuję na majeranku, tymianku ,bazylii, ziołach prawoslandzkich]
-2 papryczki chili
-2 łyżeczki kurkumy lub kary
-1 szklanka oleju

Zagotować wodę ,sól, ocet i cukier.Do małych [wszystkich] słoiczków wsypać po1/2 płaskiej łyżeczki dowolnych ziół [może być mieszanka lub pojedyncze zioła] do kilku słoików z ziołami dolać po 3 łyżki oleju , do kilku włożyć po kawałku papryczki. I znów do których chcemy wsypać po szczypcie kurkumy lub kary [ ładnie wygląda kurkuma lub kary z olejem]. Włożyć obrane ząbki czosnku i zalać do pełna zalewą i pasteryzować 8 minut. Jeśli zalewy nie wystarczy ,to dogotować. Otrzymujemy kilka różnych słoików marynowanego czosnku.
 

Ala Pawelczyk

Offline

Dziś warzywa:

BURAKI
Buraki obrać pociąć na plastry[ ja tnę na przystawce warzywnej do maszynek mięsnych] ,ułożyć w słojach, dodać na 1litrowy słoik łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę cukru i 1/4 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego. Zalać do pełna wodą i pasteryzować pół godziny. Otrzymujemy gotowe buraki na zupy i barszczyki.

Buraki gotowane.

Buraki gotujemy na pół miękko, obieramy i trzemy na tarce [ ja połowę buraków trę na zwykłej tarce na drobno a pół na grubo w wiórki]. Układamy do słoików , dodajemy wg uznania sól ,cukier i szczyptę kwasku cytrynowego. Pasteryzujemy 20min. Otrzymujemy gotowe buraki na przystawki. Możemy je zasmażać , dodawać dodatki jakie kto lubi.
 

Artur Betcher

Offline

Za ten temat nasze panie dadzą nam szlaban na wypady wędkarskie HahaHahaHaha
Tak na serio to na pewno się niektórym te przepisy przydadzą więc bardzo dziękuje Alicjo za Twoje posty.
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 

wojtek zdunik

Offline

Pigwówka, na zimę... tak mało bo to butelka 5l, na razie zalane czystym. I czeka.
forumsumowe.pl/h/fshzw_dsc07069jpg_794a8.jpg
forumsumowe.pl/h/fshzw_dsc07070jpg_f6a17.jpg

Niech ktoś powie że lepsza ze sklepu Oczko
 

Ala Pawelczyk

Offline

Jeśli mogę dodać- nalewki robimy na bazie spirytusu 70%. Wojtek Twoja pięknie naciąga i jest super klarowna. Na nalewki jest zawsze czas- można je robić sukcesywnie przez cały rok. Teraz jest pora na pigwówkę , jarzębinówkę, z czarnego bzu[jak jeszcze znajdziemy jagody]tarninówkę, żurawinówkę, dziką różę i berberysówkę . Jest w czym wybierać od koloru po smak. Nalewka jest super trunkiem zdrowotno- smakowym[jak nie przesadzimy z dozowaniem] i nie jest trudna do zrobienia, wymaga cierpliwości którą wynagrodzi smak . Osobną grupą nalewek są nalewki zdrowotne.Ja bazuję na malinach , wiśniach, porzeczkach, aronii i śliwach oraz orzechach, czosnku i pokrzywie.Lubię pigwę ale w tym roku nie miałam jej więc skusiłam się na wino z winogron.
 

wojtek zdunik

Offline

Z tymi 70% to jest różnie, ja eksperymentuje i robię coraz mocniejsze, coraz mniej słodkie. Z każdej nalewki staram się najpierw uzyskać pół litra, mocnej klarownej, wytrawnej. Potem mieszam smaki rożnych owoców, korzeni i ziół.
 

Kamil Kielbowicz

Offline

Możecie jakieś przepisy na nalewki wrzucic, bo mam ochotę coś dobrego i sprawdzonego zrobic Usmiech na przyszły sezon na wiosenne chłodniejsze wieczory będzie akurat Haha
C&R
 

wojtek zdunik

Offline

Sezon trwa cały czas. Teraz nie ma truskawek ale cytryny są cały rok. Oczko
Próbuj któryś z poniższych. Przepisów mam mnóstwo. Jakby ktos potrzebował na coś pytać śmiało.
forumsumowe.pl/h/fshzw_cytry_4be4a.jpg

te pochodzą z książki " Wielka Księga Nalewek" autor: Jan Rogala
 

Ala Pawelczyk

Offline

Proponuje aby dla nalewek , win itp. utworzyć osobny temat.

Szybka kawówka

-3/4 l czystej wódki
-2 łyżki kawy w ziarnkach
-1 mały cukier waniliowy
-2 łyżki cukru

Z butelki wódki odlewamy 50 gr. Do pozostałej wódki wsypujemy wszystkie składniki, mieszamy i zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie [można w tym czasie ze dwa razy zamieszać]. Po dwu tygodniach gotowe.

SŁODKA NALEWKA NA ŚWIĘTA

-1l wódki
-1l płynnego jasnego miodu
-otarta skórka z dwu wymytych cytryn
-10 g korzenia imbiru

Wszystkie składniki umieszczamy w słoju, mieszamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować przez bibułę filtracyjną i butelkować . Przechowywać kilka tygodni w ciemnym i chłodnym miejscu.
 

Kamil Kielbowicz

Offline

Wojtek a możesz dac przepis na pigwówke, bo ostatnio piłem i była pyszna Usmiech
C&R
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.64
51,677,581 unikalne wizyty