Całowanie w rękę nagiej kobiety jest stratą czasu.
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Przetwory ,sałatki na zimę
|
|
Offline |
Dodany dnia 06 listopada 2013 17:22
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
CZOSNEK KISZONY -dowolna ilość czosnku -woda z kiszonych ogórków Obrany czosnek [ząbki] ułożyć w słoiczkach ,zalać wodą z kiszonych ogórków i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. Wynieść do chłodu i po 2 tygodniach gotowe. Doskonały dodatek do mięs, kanapek i do " zagrychy". Robi się go jak zostaje woda z kiszaków. WARIACJE CZOSNKU MARYNOWANEGO" -2kg obranego czosnku -4 szklanki wody -1,5 szklanki octu 10% -1 łyżka soli -3 łyżki cukru -zioła wg upodobań [ja bazuję na majeranku, tymianku ,bazylii, ziołach prawoslandzkich] -2 papryczki chili -2 łyżeczki kurkumy lub kary -1 szklanka oleju Zagotować wodę ,sól, ocet i cukier.Do małych [wszystkich] słoiczków wsypać po1/2 płaskiej łyżeczki dowolnych ziół [może być mieszanka lub pojedyncze zioła] do kilku słoików z ziołami dolać po 3 łyżki oleju , do kilku włożyć po kawałku papryczki. I znów do których chcemy wsypać po szczypcie kurkumy lub kary [ ładnie wygląda kurkuma lub kary z olejem]. Włożyć obrane ząbki czosnku i zalać do pełna zalewą i pasteryzować 8 minut. Jeśli zalewy nie wystarczy ,to dogotować. Otrzymujemy kilka różnych słoików marynowanego czosnku. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 07 listopada 2013 14:06
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Dziś warzywa: BURAKI Buraki obrać pociąć na plastry[ ja tnę na przystawce warzywnej do maszynek mięsnych] ,ułożyć w słojach, dodać na 1litrowy słoik łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę cukru i 1/4 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego. Zalać do pełna wodą i pasteryzować pół godziny. Otrzymujemy gotowe buraki na zupy i barszczyki. Buraki gotowane. Buraki gotujemy na pół miękko, obieramy i trzemy na tarce [ ja połowę buraków trę na zwykłej tarce na drobno a pół na grubo w wiórki]. Układamy do słoików , dodajemy wg uznania sól ,cukier i szczyptę kwasku cytrynowego. Pasteryzujemy 20min. Otrzymujemy gotowe buraki na przystawki. Możemy je zasmażać , dodawać dodatki jakie kto lubi. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 07 listopada 2013 17:35
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Za ten temat nasze panie dadzą nam szlaban na wypady wędkarskie Tak na serio to na pewno się niektórym te przepisy przydadzą więc bardzo dziękuje Alicjo za Twoje posty.
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 listopada 2013 14:13
|
Weteran --- XxX --- Białystok Mój blog: kliknij! Postów: 615 Data rejestracji: 20.02.13 |
Pigwówka, na zimę... tak mało bo to butelka 5l, na razie zalane czystym. I czeka. Niech ktoś powie że lepsza ze sklepu |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 listopada 2013 15:28
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Jeśli mogę dodać- nalewki robimy na bazie spirytusu 70%. Wojtek Twoja pięknie naciąga i jest super klarowna. Na nalewki jest zawsze czas- można je robić sukcesywnie przez cały rok. Teraz jest pora na pigwówkę , jarzębinówkę, z czarnego bzu[jak jeszcze znajdziemy jagody]tarninówkę, żurawinówkę, dziką różę i berberysówkę . Jest w czym wybierać od koloru po smak. Nalewka jest super trunkiem zdrowotno- smakowym[jak nie przesadzimy z dozowaniem] i nie jest trudna do zrobienia, wymaga cierpliwości którą wynagrodzi smak . Osobną grupą nalewek są nalewki zdrowotne.Ja bazuję na malinach , wiśniach, porzeczkach, aronii i śliwach oraz orzechach, czosnku i pokrzywie.Lubię pigwę ale w tym roku nie miałam jej więc skusiłam się na wino z winogron. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 listopada 2013 16:28
|
Weteran --- XxX --- Białystok Mój blog: kliknij! Postów: 615 Data rejestracji: 20.02.13 |
Z tymi 70% to jest różnie, ja eksperymentuje i robię coraz mocniejsze, coraz mniej słodkie. Z każdej nalewki staram się najpierw uzyskać pół litra, mocnej klarownej, wytrawnej. Potem mieszam smaki rożnych owoców, korzeni i ziół. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 listopada 2013 16:39
|
Stary Wyjadacz --- XxX --- Przemyśl Mój blog: kliknij! Postów: 418 Data rejestracji: 29.01.13 |
Możecie jakieś przepisy na nalewki wrzucic, bo mam ochotę coś dobrego i sprawdzonego zrobic na przyszły sezon na wiosenne chłodniejsze wieczory będzie akurat
C&R |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 listopada 2013 17:06
|
Weteran --- XxX --- Białystok Mój blog: kliknij! Postów: 615 Data rejestracji: 20.02.13 |
Sezon trwa cały czas. Teraz nie ma truskawek ale cytryny są cały rok. Próbuj któryś z poniższych. Przepisów mam mnóstwo. Jakby ktos potrzebował na coś pytać śmiało. te pochodzą z książki " Wielka Księga Nalewek" autor: Jan Rogala |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 listopada 2013 18:48
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Proponuje aby dla nalewek , win itp. utworzyć osobny temat. Szybka kawówka -3/4 l czystej wódki -2 łyżki kawy w ziarnkach -1 mały cukier waniliowy -2 łyżki cukru Z butelki wódki odlewamy 50 gr. Do pozostałej wódki wsypujemy wszystkie składniki, mieszamy i zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie [można w tym czasie ze dwa razy zamieszać]. Po dwu tygodniach gotowe. SŁODKA NALEWKA NA ŚWIĘTA -1l wódki -1l płynnego jasnego miodu -otarta skórka z dwu wymytych cytryn -10 g korzenia imbiru Wszystkie składniki umieszczamy w słoju, mieszamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować przez bibułę filtracyjną i butelkować . Przechowywać kilka tygodni w ciemnym i chłodnym miejscu. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 listopada 2013 19:24
|
Stary Wyjadacz --- XxX --- Przemyśl Mój blog: kliknij! Postów: 418 Data rejestracji: 29.01.13 |
Wojtek a możesz dac przepis na pigwówke, bo ostatnio piłem i była pyszna
C&R |
|
Przejdź do forum: |