SMAROWIDŁA DO PIECZYWA | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Bezinteresowna przyjaźń może istnieć tylko między ludźmi o jednakowych dochodach. Paul Getty.


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria
 
SMAROWIDŁA DO PIECZYWA

Ala Pawelczyk

Offline

Myślę ,że warto utworzyć nowy temat, bo obok popularnego smalczyku są inne nie mniej ciekawe smarowidła do pieczywa.

Jak zaczynają pojawiać się coraz lepsze nowalijki to pasty aż się proszą o zrobienie.Pastą nr 1 jest pasta jajeczna ,która może być bazą do innych past.

PASTA JAJECZNA -baza

-4 jajka ugotowane na twardo
-2 łyżki majonezu
-sól ,pieprz do smaku

Jajka zetrzeć na warzywnej tarce [paseczki jak jabłka na szarlotkę] , dodać majonez, sól i pieprz do smaku [kto lubi ostry smak niech doda 1/2 łyżeczki musztardy lub szczyptę chili] .Wymieszać.
I teraz pole do popisu:

PASTA RYBNA

- baza
- 1 makrela wędzona
-2 pęczki szczypiorku
Makrelę obrać ze skóry, usunąć oście [bardzo dokładnie] rozdrobnić widelcem, szczypiorek pokroić drobno. Dodać do bazy, wymieszać .
Można do bazy dodać rybę gotowaną lub pieczoną -wtedy pasta jest delikatniejsza. Jeśli do bazy dodamy ryby z puszki wtedy otrzymamy inne smakowe pasty. Możliwości multum.

PASTA CEBULOWA
- baza
- 2 spore cebule
Cebulę drobno pokroić [kto lubi delikatny smak -cebulę przelać wrzątkiem na sicie], wymieszać z bazą.

PASTA SEROWA
-baza
-20 dag sera żółtego
Ser zetrzeć na tarce warzywnej i wymieszać z bazą.Lubię do tej pasty dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego lub łychę natki pietruszki i wtedy pasta ma inny smak i kolor.

PASTA WARZYWNA
-baza
-i tu dowolność warzyw ja preferuję: rzodkiewkę, szczypior i paprykę-no i natka pietruszki.
Do bazy dodajemy dowolne starte lub drobno pokrojone warzywa mieszamy i gotowe. Paprykę, pomidory dodajemy przed podaniem[ puszczają sok i pasta staje się rzadka]
 

Arkadiusz Klasa

Offline

Aż zglodniałem ciekawe propozycje
 

Arkadiusz Klasa

Offline

Aż zglodniałem ciekawe propozycje
 

Ala Pawelczyk

Offline

Pasty cd;
Super [w szczególności na wiosnę] są pasty na bazie twarogu. Te pasty przygotować należy przed spożyciem[ dłuższe przechowywanie powoduje zwodnienie past]
Baza;
- 1/2 kg twarogu
-2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego-
-sól i pieprz [można dodać ulubione zioła- ja lubię cubrzyce]
Składniki ucieramy lub miksujemy i mamy gotową baze do past.

Na wiosnę proponuję jako dodatki nowalijki[rzodkiewka, szczypior,natka pietruszki]
Dobra jest pasta czosnkowa
-baza
-5 ząbków czosnku
czosnek przeciskamy praską , łączymy z bazą i można dodać odrobinę ziól'

Pasta ziołowa

-baza
- łyżka ulubionych ziół
Składniki mieszamy i lekko chłodzimy.

Tak jak ziołową możemy zrobić pastę paprykową-pikantną lub łagodną[chili lub mielona papryka słodka]
 

Daniel Kozlowski

Offline

Mmmm trzeba będzie spróbować, brzmi apetycznie, paprykową lub chili sobie odpuszcze nie lubię ostrych przekąsek.Haha
Złów i wypuść.....a bedzie ci dane, to co najwiekszeFoto
 

chinatown

Offline

Jeszcze pasta z awokado- dobry pomysł, zdrowa,dość lekka, szybko się robi.Mniam.
 

Maries

Offline

Na wiosnę:
1.
-baza z postu #18 bez ziół i cebuli
- czosnku przez praskę jak kto lubi (ja z pół średniej główki)
- marchewki 2 szt starte na tarce do warzyw

2.
-baza z postu #18 bez ziół i cebuli
- czosnku przez praskę jak kto lubi (ja z pół średniej główki)
- własnoręcznie wyhodowana rzeżucha - oporowoJahoooo
To, co się liczy, nie da się policzyć,
a to, co daje się policzyć - się nie liczy.
 
Do góry
Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.57
51,681,005 unikalne wizyty