Sum od kuchni strony Przepisy na suma | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Najlepszą wagą do ważenia przyjaźni jest nieszczęście. -Plutarch


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Sum od kuchni strony Przepisy na suma

Artur Betcher

Offline

Proszę nie toczyć dyskusji po co ten temat na forum jest bo to że ja nie jadam ryb nie oznacza że ten temat jest niepotrzebny.
Temat był jest i będzie i proszę wstawiać tu przepisy na suma.
Jedyna różnica to to że dział o tej samej nazwie został usunięty a pozostanie tylko temat i w nim w formie postów należy suma od kuchni strony przedstawiać nie zakładając dodatkowych tematów.
Każdy post nie związany z tematem będzie od razu usuwany.
 

Marcin Dutkiewicz

Offline

Myślę że dobry temat wybrałem do pytania ! Zaczynając podawać przepisy może ktoś by opisał klasycznie zrobionego suma od smaku mięsiwa po poszczególne części ryby które zawierają mniej więcej ości ?? Jaka sum najlepszy "na patelnie"

Np. ja nigdy nie jadłem suma i chętnie się czegoś dowiem zanim z głupoty zachce mi się zabrać rybę do domu ! Przykładowo leszcza nigdy nie biorę bo nie lubię walczyć w tak dużą ilością ości (zazwyczaj ryb nie biorę ).
Pozdrawiam
 

Lukasz Polecki

Offline

Ja jadłem suma . Swojego pierwszego Haha

Przepisów jest wiele. Ja zrobiłem w następującym.

1.Pokroić w tzw. Dzwonki
2.Posolić je i dać trochę przyprawy do ryb
3.Namoczyć w winie czerwonym i odczekać 2 godziny
4.Po 2 godz. maczając w bułce tartej i usmażyć Usmiech

Smacznego.Boun Apetit Haha
 

fedors

Offline

Przepis ciekawy, ale za błędy administrator da Ci dużego minusa.
Ja kiedyś zrobiłem tak:
1. Pokroić mięso w filety.
2. Posolić, przyprawić.
3. Ściągnąć skórę,
4. Posmarować masełkiem.
5. Na powierzchni rybki położyć kilka plasterków cytryny.
6. Ułożyć kilka filecików jeden na drugim w naczyniu żaroodpornym.
7. Piec w piekarniku około 45 minut.
Był wyborny, ale jestem przeciwnikiem zabierania ryb do domu. Biorę tylko wtedy, kiedy wiem na 100%, że ryba wypuszczona nie przeżyje kolejnych kilku minut po wypuszczeniu. Biedne wąsacze, to nie ich wina, że są takie smaczne...:|
 

Lukasz Polecki

Offline

Błędy były ponieważ byłem w Niemczech a tam nie ma polskich znaków.Wczoraj dopiero do Polski wróciłem
 

Marcin Skawinski

Offline

Najlepszym przepisem na suma według mnie jest uwędzenie go ,tylko jest jeden warunek!!
Sum nie może być duży , max 10 kg ,
(najlepiej wedzić go drewnem z olchy z delikatnym dodatkiem gałęzi jabłoni oraz gruszy)
pozdrawiam Marcin
 

Artur Betcher

Offline

leon-zawodowiec napisał(a):
Najlepszym przepisem na suma według mnie jest uwędzenie go ,tylko jest jeden warunek!!
Sum nie może być duży , max 10 kg ,
(najlepiej wedzić go drewnem z olchy z delikatnym dodatkiem gałęzi jabłoni oraz gruszy)
pozdrawiam Marcin


Słyszałem już nie raz o tym że najlepszy jest wędzony natomiast nigdy nie próbowałem i nikt nigdy przepisu dokładnie nie wsadził.
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 

Marcin Skawinski

Offline

Przepis jest taki , że troszke nacierasz solą , wędzisz do czasu aż
ogon zacznie się kruszyć w palcach (tak jak w przypadku węgorza) i tyle.
Pozdrawiam Marcin
 

jbkajdulka

Offline

Wędzony owszem,ale wcześniej musi być jakoś do tego przygotowany.
Szyneczki przed wędzeniem trzeba zapeklować,suma pewnie też.
 

Artur Betcher

Offline

Mi się nie przyda bo ja po prostu nie mam na wędzenie warunków ale ktoś mógłby zrobić dokładny opis przygotowania, przegotowania wędzarni, wędzenia itp. Łącznie z jakimiś rysunkami samej wędzarni.
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.59
51,563,887 unikalne wizyty