Największym błędem człowieka jest udowodnić drugiemu jego głupotę. Autor: Anonim
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Sum od kuchni strony Przepisy na suma
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 maja 2010 01:21
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Proszę nie toczyć dyskusji po co ten temat na forum jest bo to że ja nie jadam ryb nie oznacza że ten temat jest niepotrzebny. Temat był jest i będzie i proszę wstawiać tu przepisy na suma. Jedyna różnica to to że dział o tej samej nazwie został usunięty a pozostanie tylko temat i w nim w formie postów należy suma od kuchni strony przedstawiać nie zakładając dodatkowych tematów. Każdy post nie związany z tematem będzie od razu usuwany. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 19 sierpnia 2010 21:58
|
Podglądacz ze skłonnościami do dyskusji Poznań Postów: 22 Data rejestracji: 13.08.10 |
Myślę że dobry temat wybrałem do pytania ! Zaczynając podawać przepisy może ktoś by opisał klasycznie zrobionego suma od smaku mięsiwa po poszczególne części ryby które zawierają mniej więcej ości ?? Jaka sum najlepszy "na patelnie" Np. ja nigdy nie jadłem suma i chętnie się czegoś dowiem zanim z głupoty zachce mi się zabrać rybę do domu ! Przykładowo leszcza nigdy nie biorę bo nie lubię walczyć w tak dużą ilością ości (zazwyczaj ryb nie biorę ). Pozdrawiam |
|
|
Offline |
Dodany dnia 20 sierpnia 2010 10:34
|
Stary Wyjadacz Białystok Postów: 490 Data rejestracji: 01.07.10 |
Ja jadłem suma . Swojego pierwszego Przepisów jest wiele. Ja zrobiłem w następującym. 1.Pokroić w tzw. Dzwonki 2.Posolić je i dać trochę przyprawy do ryb 3.Namoczyć w winie czerwonym i odczekać 2 godziny 4.Po 2 godz. maczając w bułce tartej i usmażyć Smacznego.Boun Apetit |
|
|
Offline |
Dodany dnia 20 sierpnia 2010 11:12
|
Stary Wyjadacz Postów: 271 Data rejestracji: 02.08.10 |
Przepis ciekawy, ale za błędy administrator da Ci dużego minusa. Ja kiedyś zrobiłem tak: 1. Pokroić mięso w filety. 2. Posolić, przyprawić. 3. Ściągnąć skórę, 4. Posmarować masełkiem. 5. Na powierzchni rybki położyć kilka plasterków cytryny. 6. Ułożyć kilka filecików jeden na drugim w naczyniu żaroodpornym. 7. Piec w piekarniku około 45 minut. Był wyborny, ale jestem przeciwnikiem zabierania ryb do domu. Biorę tylko wtedy, kiedy wiem na 100%, że ryba wypuszczona nie przeżyje kolejnych kilku minut po wypuszczeniu. Biedne wąsacze, to nie ich wina, że są takie smaczne...:| |
|
|
Offline |
Dodany dnia 22 sierpnia 2010 08:26
|
Stary Wyjadacz Białystok Postów: 490 Data rejestracji: 01.07.10 |
Błędy były ponieważ byłem w Niemczech a tam nie ma polskich znaków.Wczoraj dopiero do Polski wróciłem |
|
|
Offline |
Dodany dnia 09 lutego 2011 21:12
|
Weteran Malinówka Wielka Mój blog: kliknij! Postów: 527 Data rejestracji: 03.02.11 |
Najlepszym przepisem na suma według mnie jest uwędzenie go ,tylko jest jeden warunek!! Sum nie może być duży , max 10 kg , (najlepiej wedzić go drewnem z olchy z delikatnym dodatkiem gałęzi jabłoni oraz gruszy) pozdrawiam Marcin |
|
|
Offline |
Dodany dnia 09 lutego 2011 21:19
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
leon-zawodowiec napisał(a): Najlepszym przepisem na suma według mnie jest uwędzenie go ,tylko jest jeden warunek!! Sum nie może być duży , max 10 kg , (najlepiej wedzić go drewnem z olchy z delikatnym dodatkiem gałęzi jabłoni oraz gruszy) pozdrawiam Marcin Słyszałem już nie raz o tym że najlepszy jest wędzony natomiast nigdy nie próbowałem i nikt nigdy przepisu dokładnie nie wsadził.
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 09 lutego 2011 21:25
|
Weteran Malinówka Wielka Mój blog: kliknij! Postów: 527 Data rejestracji: 03.02.11 |
Przepis jest taki , że troszke nacierasz solą , wędzisz do czasu aż ogon zacznie się kruszyć w palcach (tak jak w przypadku węgorza) i tyle. Pozdrawiam Marcin |
|
|
Offline |
Dodany dnia 09 lutego 2011 21:27
|
Fusionista Mój blog: kliknij! Postów: 3191 Data rejestracji: 23.01.11 |
Wędzony owszem,ale wcześniej musi być jakoś do tego przygotowany. Szyneczki przed wędzeniem trzeba zapeklować,suma pewnie też. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 09 lutego 2011 21:28
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Mi się nie przyda bo ja po prostu nie mam na wędzenie warunków ale ktoś mógłby zrobić dokładny opis przygotowania, przegotowania wędzarni, wędzenia itp. Łącznie z jakimiś rysunkami samej wędzarni.
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
Przejdź do forum: |