" Wszystko mi wolno ale nie wszystko przynosi korzyść " - Św. Paweł
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Sum od kuchni strony Przepisy na suma
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2012 22:47
|
Stary Wyjadacz Wiśniewa koło Sępólna Krajeńskiego Mój blog: kliknij! Postów: 368 Data rejestracji: 21.09.11 |
W zeszły Weekend Żona zrobiła suma w galarecie Palce lizać,delikatne mięsko coś jak węgorz W jakiej postaci ryba by nie była,podstawa to warzywa i przyprawy jak najbardziej świeże.Przyprawić,wklepać w mięso i odczekać co najmniej kilka godzin Efekt gwarantowany |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2012 23:06
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Ja słyszałem że najlepszy jest wędzony. Chłopaki na Caspe wędzili na zimno i bardzo zachwalali.
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2012 23:11
|
Stary Wyjadacz Wiśniewa koło Sępólna Krajeńskiego Mój blog: kliknij! Postów: 368 Data rejestracji: 21.09.11 |
Nie próbowałem.Dla mnie osobiście najlepsza to ryba smażona(sól ,pieprz itp. no i cebula)Potem jajko , mąka i na patelnię |
|
|
Offline |
Dodany dnia 05 stycznia 2012 03:37
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 844 Data rejestracji: 29.09.10 |
Jadłem wędzonego ale na ciepło i baja |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 stycznia 2012 21:23
|
Weteran Gliwice - Bojków Mój blog: kliknij! Postów: 561 Data rejestracji: 23.12.11 |
Suma jadłem przyrządzonego na wiele sposobów osobiście najbardziej smakuje mi wędzony. Suma filetuje i kroje na porcje około 200 gram, smaruje sola z olejem i zostawiam na noc w lodówce . Następnego dnia płucze w zimnej wodzie , sole tym razem tylko trochę . Wędzarnie rozpalam do temperatury około 80 stopni , otwieram drzwiczki wędzarni na parę minut i wkładam suma. Przez pierwszą godzinę staram temperatura w wędzarni to około 80 stopni , potem obniżam temperaturę do 50 stopni i tak wędzę około 4 do 7 godzin w zależności jak wysoki kawałek . Polecam , smacznego. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2012 19:00
|
Stary Wyjadacz Mój blog: kliknij! Postów: 414 Data rejestracji: 06.01.11 |
Bardzo ciekawy przepis podaje pan Wojtek Charewicz w czwartym odcinku Zjedz Rosję (można obejrzeć na ipla tv)polecam wygląda smacznie .
Zestaw jest tak mocny jak jego najsłabszy element! |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2012 19:03
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Jaroslaw Latocha napisał(a): Bardzo ciekawy przepis podaje pan Wojtek Charewicz w czwartym odcinku Zjedz Rosję (można obejrzeć na ipla tv)polecam wygląda smacznie . NIe każdy ma szanse obejrzeć, mógłbyś zacytować jak a nie tylko gdzie znaleźć skoro ni tak nie każdy obejrzy
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2012 19:58
|
Stary Wyjadacz Mój blog: kliknij! Postów: 414 Data rejestracji: 06.01.11 |
Szaszłyki z suma! A więc pan Wojtek przedstawia to tak: W naczyniu np. na dnie garnka układamy pociętą cebule (dużo zakrywa dno) na to układamy pocięte filety lub dzwonki suma, następnie tniemy pomidory w kawałki i układamy na kawałkach suma( również powinny zakryć mięso) na pomidorki dajemy dużo majonezu do tego szczypta soli, dalej kolejna warstwę od nowa jak pierwszą. Następnie wszystko mieszamy i odstawiamy na chwile. Do pieczenia potrzebny jest żar nie powinno się tego robić nad ogniem, pan Wojciech piecze nad węglem drzewnym . Kawałki suma układamy na ruszcie i pieczemy jakieś 7-8 minut następnie przewracamy na drugą stronę i znów zapiekamy 7-8 minut. NIE WOLNO PRZEWRACAĆ CO CHWILĘ bo mięso wyschnie zamiast się zapiec! Podobno rewelacja. smacznego!
Zestaw jest tak mocny jak jego najsłabszy element! |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2012 20:00
|
Fusionista Mój blog: kliknij! Postów: 3191 Data rejestracji: 23.01.11 |
Właśnie wczoraj oglądałem na Polsat Play. Przepis świetny, tylko drań zabijał sumki ledwo półmetrowe. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2012 20:21
|
Stary Wyjadacz Mój blog: kliknij! Postów: 414 Data rejestracji: 06.01.11 |
Co do wielkości ryb no cóż nie wypowiem sie! Ale przy zasobności tamtych wód podejrzewam że tam to norma!
Zestaw jest tak mocny jak jego najsłabszy element! |
|
Przejdź do forum: |