Sum od kuchni strony Przepisy na suma | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

" Wszystko mi wolno ale nie wszystko przynosi korzyść " - Św. Paweł


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Sum od kuchni strony Przepisy na suma

Tomasz Zukowski

Offline

W zeszły Weekend Żona zrobiła suma w galarecie Okok Palce lizać,delikatne mięsko coś jak węgorz Usmiech W jakiej postaci ryba by nie była,podstawa to warzywa i przyprawy jak najbardziej świeże.Przyprawić,wklepać w mięso i odczekać co najmniej kilka godzin Usmiech Efekt gwarantowanyUsmiech
 

Artur Betcher

Offline

Ja słyszałem że najlepszy jest wędzony. Chłopaki na Caspe wędzili na zimno i bardzo zachwalali.
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 

Tomasz Zukowski

Offline

Nie próbowałem.Dla mnie osobiście najlepsza to ryba smażona(sól ,pieprz itp. no i cebula)Potem jajko , mąka i na patelnię Okok
 

Lukaszs

Offline

Jadłem wędzonego ale na ciepło i baja Usmiech
 

Maciej Krzywy

Offline

Suma jadłem przyrządzonego na wiele sposobów osobiście najbardziej smakuje mi wędzony. Suma filetuje i kroje na porcje około 200 gram, smaruje sola z olejem i zostawiam na noc w lodówce . Następnego dnia płucze w zimnej wodzie , sole tym razem tylko trochę . Wędzarnie rozpalam do temperatury około 80 stopni , otwieram drzwiczki wędzarni na parę minut i wkładam suma. Przez pierwszą godzinę staram temperatura w wędzarni to około 80 stopni , potem obniżam temperaturę do 50 stopni i tak wędzę około 4 do 7 godzin w zależności jak wysoki kawałek . Polecam , smacznego.Oczko
 

Jaroslaw Latocha

Offline

Bardzo ciekawy przepis podaje pan Wojtek Charewicz w czwartym odcinku Zjedz Rosję (można obejrzeć na ipla tv)polecam wygląda smacznie .Usmiech
Zestaw jest tak mocny jak jego najsłabszy element!
 

Artur Betcher

Offline

Jaroslaw Latocha napisał(a):

Bardzo ciekawy przepis podaje pan Wojtek Charewicz w czwartym odcinku Zjedz Rosję (można obejrzeć na ipla tv)polecam wygląda smacznie .Usmiech


NIe każdy ma szanse obejrzeć, mógłbyś zacytować jak a nie tylko gdzie znaleźć skoro ni tak nie każdy obejrzy Usmiech
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 

Jaroslaw Latocha

Offline

Szaszłyki z suma!
A więc pan Wojtek przedstawia to tak:
W naczyniu np. na dnie garnka układamy pociętą cebule (dużo zakrywa dno) na to układamy pocięte filety lub dzwonki suma, następnie tniemy pomidory w kawałki i układamy na kawałkach suma( również powinny zakryć mięso) na pomidorki dajemy dużo majonezu do tego szczypta soli, dalej kolejna warstwę od nowa jak pierwszą. Następnie wszystko mieszamy i odstawiamy na chwile. Do pieczenia potrzebny jest żar nie powinno się tego robić nad ogniem, pan Wojciech piecze nad węglem drzewnym . Kawałki suma układamy na ruszcie i pieczemy jakieś 7-8 minut następnie przewracamy na drugą stronę i znów zapiekamy 7-8 minut. NIE WOLNO PRZEWRACAĆ CO CHWILĘ bo mięso wyschnie zamiast się zapiec! Podobno rewelacja. smacznego!Usmiech
Zestaw jest tak mocny jak jego najsłabszy element!
 

jbkajdulka

Offline

Właśnie wczoraj oglądałem na Polsat Play. Przepis świetny, tylko drań zabijał sumki ledwo półmetrowe.
 

Jaroslaw Latocha

Offline

Co do wielkości ryb no cóż nie wypowiem sie! Ale przy zasobności tamtych wód podejrzewam że tam to norma!
Zestaw jest tak mocny jak jego najsłabszy element!
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.59
51,665,784 unikalne wizyty