Sum od kuchni strony Przepisy na suma | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Szczęśliwy człowiek wznosi światło tam, gdzie panują ciemności. -Phil Bosman


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Sum od kuchni strony Przepisy na suma

Ala Pawelczyk

Offline

Czy słyszał ktoś, że końcówkę suma od ogona powinno się wyrzucać.
Kilka lat temu miałam okazję uczestniczyć w przygotowaniu sumów do wędzenia. Zdziwiło mnie to, że odcinano końcówki z płetwą ogonową i wyrzucano. Zapytałam-czemu tak robicie? Starsza rybaczka powiedziała, że sum ma tam śmietnik-gromadzi złe dla ludzi substancje. Od tego czasu jeśli mam suma i ja tak robię.
 

Kazimierzp

Offline

Ja suma to preferuje bardziej jako grillowanego ale wędzony też jest pyszny. Kiedyś miałem okazje poczęstować się kawałkiem wędzonym od ogona jak mówi Ala, no i za smaczny ten kawałek to nie był, bardzo duża ilość tłuszczu, który przy wędzeniu nie wytopił się spod skóry, przy grillowaniu natomiast ta część suma była oki.
 

Mateusz Harezlak

Offline

Ja zawsze ogon wyrzucam, bez względu na to czy suma wędzę, grilluje, smażę.
 

Filipka

Offline

A to ciekawa informacja. Nie wiedziałem o tym
 

Albert Kus

Offline

Jadłem ogon i żyję,Haha
 

Mateusz Harezlak

Offline

Na pewno nie umrzemy jak zjemy ogon suma, ale nie jest on najsmaczniejszy i nie ma tam zbyt wiele mięsa Oczko
 

Filipka

Offline

Ja w kwietniu jadę z pracy z chłopakami na otwarcie sezonu na Bąków. Może tam sobie zakupię suma. Może tam sobie kupie suma i spróbuje.
Potem Wam powiem co z ogonem Oczko Haha
 

Jacek B

Offline

Ja suma jadłem raz w życiu i powiem szczerze że nie przypadł mi do gustu.Zdecydowanie wolę sandacza i od czasu do czasu szczupaka.
Złapać to można chorobę.Ryby się łowi.
 

Pawel Wilk

Offline

Sumki jednocyfrowe są pyszne bez względu na sposób przyrządzenia. W przypadku większych to ilość mięsa i wartośći smakowe są odwrotnie proporcjonalne do wielkości ryby. Wzięłem kiedyś kilka ,,cielaków" znad wody a teraz żałuje. Uczta mizerna a materiał rozrodczy byłby z nich zaje... . WYPUSZCZAJMY DUŻE SILNE RYBY
 

dawek1

Offline

Nie wiem o co chodzi z tym ogonem, ja osobiście jeszcze nie próbowałem ale np Okoń po usmażeniu ma wspaniały ogon. Taki czips rybny, gorąco polecam. Usmiech
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.53
51,560,644 unikalne wizyty