Sum od kuchni strony Przepisy na suma | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Być głupim, samolubnym i cieszyć się dobrym zdrowiem to trzy warunki szczęścia, ale gdy brak głupoty, wszystko inne nie ma znaczenia. Autor: Gustaw Flaubert


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Sum od kuchni strony Przepisy na suma

Jacek Golebiewski

Offline

No i podkusiło mnie napisać... Gotowanie to 3 główne hobby zaraz po Kasi i wędkowaniu... ( z Kasią to wersja oficjalna he he )
Sumek najlepiej taki ok. 10 kg. Filetujemy i robimy leciutką marynatę ( mięso suma nie potrzebuje konkretnych przypraw ) - limonka, oliwa, sos teriyaki, miód wrzosowy ( lub inny ), trochę świeżych ziół ( ja preferuję tymianek i oregano ), pieprz kolorowy. Marynujemy 2-3 godziny. W tzw. międzyczasie rozpalamy kominek - węgiel drzewny + drewno drzew owocowych. Grillujemy/wędzimy - bo w tym cały myk - na wyczucie , zwykle między 15 -25 min w zal . od grubości fileta i temperatury. Tak przyrządzonego suma podajemy z sałatką z mango z ogórkiem i miętą oraz sałatką ziemniaczaną lub pieczonym ziemniaczkiem Usmiech Dla zainteresowanych szczegółami zapraszam na pw.
Sugeruję wypuszczanie dzieci i staruszków spoza przedziału 100 -150cm - smaczniej i dużo bezpieczniej dla populacji.
Odnośnie ogona... nie dajmy się zwariować to nie raja...
Gołąb
 

Bartekp

Offline

No i stało się!Jakiś czas temu jadłem filet z suma,Mamuśka zrobiła mi niespodziankę i kupiła w markecie takie coś Usmiech Ogólnie szału ten sum nie robi-wolę morskie rybki!

forumsumowe.pl/h/fshzw_000_1112jpg_bc733.jpg
 

Robert Pytka

Offline

Mógłbym prosić o zdjęcie samej etykiety . Czy to sum europejski ?
 

Bartosz Wasielewski

Offline

Prędzej sum afrykański, tego pełno w marketach jest Smutny
forumsumowe.pl/h/fshzw_userbar2_df3ad.jpg
Jest różnica czy robisz komuś "Łaskę", czy "Laske" - prof. Jerzy Bralczyk
 

Bartekp

Offline

Oczywiście jest to nasz sum,jeśli było by inaczej nie wprowadzałbym nikogo w błąd Yyyyy Etykieta jest mało czytelna po zmniejszeniu zdjęcia do hostingu. Może teraz będzie cos widaćOczko

forumsumowe.pl/h/fshzw_000_1157jpg_d05ab.jpg
 

Bartosz Wasielewski

Offline

Bartekp napisał(a):

Oczywiście jest to nasz sum,jeśli było by inaczej nie wprowadzałbym nikogo w błąd Yyyyy Etykieta jest mało czytelna po zmniejszeniu zdjęcia do hostingu. Może teraz będzie cos widaćOczko

forumsumowe.pl/h/fshzw_000_1157jpg_d05ab.jpg


Teraz widać Okok
forumsumowe.pl/h/fshzw_userbar2_df3ad.jpg
Jest różnica czy robisz komuś "Łaskę", czy "Laske" - prof. Jerzy Bralczyk
 

Artur Betcher

Offline

Jadłem już suma ale i tak faktycznie ryby morskie lub Ryba po recku to inna bajka i klasa wyżej.
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 

Filipka

Offline

Jadłem w Hiszpani wędzonego ,pieczonego na głębokim oleju i na patelni. Dla mnie zero kulinarnych doznań. Puszczajmy sumy do wody bo poprostu są słabe w smakuUsmiech
 

Grzegorzh

Offline

Podpadne kolegom, ale spróbuj naszego suma wędzonego albo w zalewie octowej. Sum w przedziale 100 do 140 cm.
 

Robert Pytka

Offline

Oczywiście jest to nasz sum,jeśli było by inaczej nie wprowadzałbym nikogo w błąd


Chciałem się tylko upewnić bo myślałem o sumie afrykańskim , bo są hodowle w kraju a i jak jestem na Mazurach to częściej się widuje wędzonego afrykańskiego niż europejskiego . Ale to szczegół . Dla mnie jest to pozytywny fakt i dostępność takiej ryby powinna być szersza i nie ograniczać się do większych miast . Mowa oczywiście o rybach z hodowli komercyjnych .
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.56
51,566,570 unikalne wizyty