Być głupim, samolubnym i cieszyć się dobrym zdrowiem to trzy warunki szczęścia, ale gdy brak głupoty, wszystko inne nie ma znaczenia. Autor: Gustaw Flaubert
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Sum od kuchni strony Przepisy na suma
|
|
Offline |
Dodany dnia 02 czerwca 2013 18:34
|
Podglądacz po nawróceniu W-wa Mój blog: kliknij! Postów: 186 Data rejestracji: 03.09.12 |
No i podkusiło mnie napisać... Gotowanie to 3 główne hobby zaraz po Kasi i wędkowaniu... ( z Kasią to wersja oficjalna he he ) Sumek najlepiej taki ok. 10 kg. Filetujemy i robimy leciutką marynatę ( mięso suma nie potrzebuje konkretnych przypraw ) - limonka, oliwa, sos teriyaki, miód wrzosowy ( lub inny ), trochę świeżych ziół ( ja preferuję tymianek i oregano ), pieprz kolorowy. Marynujemy 2-3 godziny. W tzw. międzyczasie rozpalamy kominek - węgiel drzewny + drewno drzew owocowych. Grillujemy/wędzimy - bo w tym cały myk - na wyczucie , zwykle między 15 -25 min w zal . od grubości fileta i temperatury. Tak przyrządzonego suma podajemy z sałatką z mango z ogórkiem i miętą oraz sałatką ziemniaczaną lub pieczonym ziemniaczkiem Dla zainteresowanych szczegółami zapraszam na pw. Sugeruję wypuszczanie dzieci i staruszków spoza przedziału 100 -150cm - smaczniej i dużo bezpieczniej dla populacji. Odnośnie ogona... nie dajmy się zwariować to nie raja...
Gołąb |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2015 14:28
|
Podglądacz po nawróceniu Postów: 188 Data rejestracji: 11.01.13 |
No i stało się!Jakiś czas temu jadłem filet z suma,Mamuśka zrobiła mi niespodziankę i kupiła w markecie takie coś Ogólnie szału ten sum nie robi-wolę morskie rybki! |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2015 14:37
|
Stary Wyjadacz --- XxX --- Biała Podlaska Mój blog: kliknij! Postów: 363 Data rejestracji: 31.08.11 |
Mógłbym prosić o zdjęcie samej etykiety . Czy to sum europejski ? |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2015 14:59
|
Fusionista --- XxX --- Oborniki Śląskie Mój blog: kliknij! Postów: 1807 Data rejestracji: 09.06.13 |
Prędzej sum afrykański, tego pełno w marketach jest |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2015 15:23
|
Podglądacz po nawróceniu Postów: 188 Data rejestracji: 11.01.13 |
Oczywiście jest to nasz sum,jeśli było by inaczej nie wprowadzałbym nikogo w błąd Etykieta jest mało czytelna po zmniejszeniu zdjęcia do hostingu. Może teraz będzie cos widać |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2015 15:34
|
Fusionista --- XxX --- Oborniki Śląskie Mój blog: kliknij! Postów: 1807 Data rejestracji: 09.06.13 |
Bartekp napisał(a): Oczywiście jest to nasz sum,jeśli było by inaczej nie wprowadzałbym nikogo w błąd Etykieta jest mało czytelna po zmniejszeniu zdjęcia do hostingu. Może teraz będzie cos widać Teraz widać |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2015 16:52
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Jadłem już suma ale i tak faktycznie ryby morskie lub Ryba po recku to inna bajka i klasa wyżej.
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2015 18:10
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Jadłem w Hiszpani wędzonego ,pieczonego na głębokim oleju i na patelni. Dla mnie zero kulinarnych doznań. Puszczajmy sumy do wody bo poprostu są słabe w smaku |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2015 18:21
|
Podglądacz ze skłonnościami do dyskusji Postów: 27 Data rejestracji: 13.02.11 |
Podpadne kolegom, ale spróbuj naszego suma wędzonego albo w zalewie octowej. Sum w przedziale 100 do 140 cm. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2015 18:32
|
Stary Wyjadacz --- XxX --- Biała Podlaska Mój blog: kliknij! Postów: 363 Data rejestracji: 31.08.11 |
Oczywiście jest to nasz sum,jeśli było by inaczej nie wprowadzałbym nikogo w błąd Chciałem się tylko upewnić bo myślałem o sumie afrykańskim , bo są hodowle w kraju a i jak jestem na Mazurach to częściej się widuje wędzonego afrykańskiego niż europejskiego . Ale to szczegół . Dla mnie jest to pozytywny fakt i dostępność takiej ryby powinna być szersza i nie ograniczać się do większych miast . Mowa oczywiście o rybach z hodowli komercyjnych . |
|
Przejdź do forum: |