"Jeśli spotkasz śpiącego niewolnika, nie budź go, może śni o wolności." - Władysław Grzeszczyk
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam !
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 stycznia 2013 20:26
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Witam w związku ,że moje doświadczenie sumowe jest bardzo nikłe postanowiłem założyć temat o wędzarniach stacjonarnych i przepisach na mięso , kiełbasy i ryby. Widziałem w kilku innych tematach kilka Waszych fotek więc mam nadzieje , że temat nie zaginie i powymieniamy się doświadczeniami. Autorem i wykonawcą Naszej działkowej wędzarni jest mój tata Andrzej. Oto kilka fotek jak wędzarnia powstawała a z biegiem czasu dodam kilka przepisów Początki: Potem było już tylko wyżej: Potem było już tylko czyszczenie , pierwsze przepalenie. Pierwsze próby wędzenia 2 pstrągów i 2 karpi przerosły Nasze oczekiwania Rybki pochodziły z Hodowli Ryb w Pawełkach Totalnie bez doświadczenia soliliśmy ryby na oko. Trzy godziny w temperaturze 70 stopni i niebo w gębie Moje pierwsze pytanie brzmi na czym wędzicie ? Jakie drzewa ? Z korą czy bez ? |
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 stycznia 2013 20:29
|
Weteran Przędzel koło Stalowej Woli Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 21.11.11 |
Chyb źle zdjęcia wstawiłeś a temat super sam zamierzam coś takiego wybudować |
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 stycznia 2013 20:37
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Co jest ze zdjęciami?:/ U mnie wyglądają normalnie. Mów szybko bo to mój dziewiczy temat i jestem cały w stresie. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 stycznia 2013 22:10
|
Weteran Malinówka Wielka Mój blog: kliknij! Postów: 527 Data rejestracji: 03.02.11 |
Ja u siebie mam wędzarkę z beczki , już xxxx lat , takie z cegły są ładne ale potrzeba o wiele więcej opału żeby je ogrzać i w moim przypadku gdy wędzę mięsko 3-4 razy w roku , raczej nie opłaca mi się stawiać czegoś takiego. Nie zmienia to faktu że wędzareczka zrobiona super |
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 stycznia 2013 22:12
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Filip zobacz "Kulinaria- jak przyrządzać ryby" |
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 stycznia 2013 22:22
|
Fusionista Przemyśl Mój blog: kliknij! Postów: 1321 Data rejestracji: 09.08.11 |
Ja kiedyś miałem kilkuletni epizod z małą gastronomią i na szybko wędziłem i to duże ilości różnych rzeczy w wędzarni, ala beczka z blachy i było ok. Ale myślę, że w obecnych czasach ze względów estetycznych, można pokusić się o coś fajniejszego, zważywszy na to ,że tak sposobem gospodarczym, to wcale drogo nie wychodzi. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 29 stycznia 2013 01:42
|
Podglądacz po nawróceniu Świdnica Mój blog: kliknij! Postów: 196 Data rejestracji: 27.01.11 |
Super |
|
|
Offline |
Dodany dnia 29 stycznia 2013 06:27
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Moje pierwsze pytanie brzmi na czym wędzicie ? Jakie drzewa ? Z korą czy bez ? Ja wędzę rożnym drewnem drzew liściastych , zależy od tego co uda mi się zdobyć. buk, olcha, klon, dąb oraz drewno drzew owocowych. W celu nadania produktom specyficznego smaku i aromatu dodaje na koniec wędzenia jałowca w formie jagód, chrustu tylko uważajcie z ilością Fajny smak daje drewno z owocówek jak np.wiśnia, śliwka,grusza,winogrono Moje ulubione drewno to buk i olszyna-owocowki wisnia Drewno bukowe, jawor i klon nadają wędzonkom zabarwienie żółtozłociste Dębu i olchy - brązowe Gruszy ciemnoczerwone, Akacji cytrynowe. Drewno z winorośli wzbogaca wędzonki o głęboki aromat owocowy. Czasami zdejmuje korę ale w większości wędzę nieokorowanym Drewno z kora daje lekko gorzkawy smak -nam bo wędzimy z ojcem od lat to nie przeszkadza Każde drewno jest inne i daje inny kolor i smak ,ale niezależnie jakiego użyjesz i tak wędlinki będą o niebo lepsze od tego co oferują w sklepach Moja rady dla początkujących; -poświećcie więcej czasu i uwagi na pierwszy bardzo ważny etap wędzenia czyli osuszanie . -nie regulujcie za wysokiej temperatury polewając palące się drewno woda -kupcie termometr ułatwi on wam dojście do wprawy Ja mam dwa jeden do wędzarni drugi do parzenia dostępne są na alledrogo |
|
|
Offline |
Dodany dnia 29 stycznia 2013 08:49
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
No z tymi drzewami to nie wiedziałem czym sie różnia itp. Dzięki My z tata narazie mamy ciagle dostep do olchy i jeszcze niczym innym nie palilismy Dzięki uprzejmości miejscowych za 0,7 mozna miec olche:-) Ale jak sie zasoby skończą to będziemy próbowali innych materiałów |
|
|
Offline |
Dodany dnia 29 stycznia 2013 10:49
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 861 Data rejestracji: 27.02.11 |
Fajna sprawa |
|
Przejdź do forum: |